Acţiunile de protest ale salariaţilor de la SC Tractorul UTB, programate să se desfăşoare pînă în 25 noiembrie, rămîn în continuare suspendate, în aşteptarea publicării hotărîrii Guvernului privind restructurarea.
"Aşteptăm apariţia Monitorului Oficial în care trebuie publicate hotărîrile luate în şedinţa de Guvern de săptămîna trecută, în legătură cu restructurarea societăţii", a declarat ieri, Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la uzina de tractoare, citat de Rompres. Referitor la numărul de salariaţi care urmează să fie disponibilizaţi, liderul de sindicat a arătat că nu se va depăşi sub nici o formă numărul de 1.455 anunţat de AVAS. În următoarele două săptămîni, se va analiza fiecare loc de muncă pentru a se şti cine pleacă şi cine rămîne. "Cred că mai devreme de începutul lunii februarie 2006, cei care vor fi disponibilizaţi nu vor părăsi societatea, pentru că trebuie parcurse toate etapele prevăzute în Codul Muncii", a mai spus Gheorghe Apostu. În şedinţa de Guvern de săptămîna trecută s-a hotărît suplimentarea subvenţiei cu 150 de miliarde de lei pentru continuarea programului de achiziţii de tractoare şi utilaje agricole de către fermieri cu condiţia disponibilizării unui număr de 1.455 de salariaţi. De asemenea, s-a mai hotărît ca societatea să fie alimentată cu energie electrică şi gaz metan pînă la sfîrşitul anului chiar dacă are facturi restante de plată de zeci de miliarde de lei.
"Tractorul" are în prezent 3.300 de salariaţi şi datorii de peste 6.000 de miliarde de lei la bugetele statului. AVAS negociază cu firma indiană "Mahindra&Mahindra" preluarea pachetului majoritar de acţiuni de la Tractorul. Este a doua încercare de privatizare a societăţii după ce, în anul 2003, firma indiană Landini nu a mai dorit preluarea uzinei. În 1990, Tractorul UTB producea 70.000 de tractoare pe an, iar în acest moment are contracte ferme încheiate numai la export pentru 5.000 de tractoare.