Prună, USR: Cer ministrului Energiei să nu mai măsluiască cifrele privind costurile "schemei" de plafonare a preţurilor la energie

T.B.
Politică / 7 decembrie 2023

Prună, USR: Cer ministrului Energiei să nu mai măsluiască cifrele privind costurile "schemei" de plafonare a preţurilor la energie

Deputata USR Cristina Prună îl acuză pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că prezintă o imagine falsă în ceea ce priveşte costul schemei de plafonare/compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale, se arată într-un comunicat al deputatei USR, remis redacţiei. Acest lucru vine în contextul declaraţiilor recente ale ministrului că această schemă va costa statul român 9 miliarde de lei anul acesta, iar anul viitor 3 miliarde de lei, informează sursa menţionată.

Cifrele execuţiei bugetare la luna octombrie arată însă altceva. Până la 31 octombrie, guvernul plătise deja furnizorilor de energie 10 miliarde de lei, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului, deputata USR transmite, "Din păcate, domnul Burduja aruncă cifre false în spaţiul public. La luna octombrie, ministerul Energiei plătise deja aproape 5,8 miliarde de lei furnizorilor de energie pentru a acoperi compensarea consumului de energie şi gaze a clienţilor noncasnici, în timp ce ministerul Muncii a plătit peste 4,2 miliarde de lei. În total 10 miliarde, iar anul nu s-a terminat! În contextul în care ministrul Burduja nu pare a fi stăpân pe cifrele din propria curte, este absolut necesar să ştim din ce va plăti ministerul sumele restante? Mai mult, preţurile la gaze naturale scad peste tot în Europa, pe fondul unei ierni blânde şi a scăderii consumului industrial. În acest timp, în România suntem înfundaţi într-o schemă de plafonare/compensare a preţurilor care ne-a costat zeci de miliarde de lei," explică deputata USR Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Aceasta adaugă, "Amintim că Autoritatea Naţională de reglementare în Energie (ANRE) a verificat până la luna august documentele transmise de furnizori spre decontare, iar suma totală verificată, dar care nu a fost plătită în totalitate furnizorilor este una record: 22,4 miliarde de lei!".

"Aberant este că suma decontată de către ministerul Energiei până la final de octombrie reprezintă 78% din totalul bugetului ministerului dlui Burduja. Avem un minister care a fost înfiinţat să plătească scheme, nu să facă politici energetice sau să dea drumul fondurilor europene în piaţă pentru a avea noi capacităţi de producţie a energiei construite", a adăugat deputata USR Cristina Prună, se mai arată în comunicat.

Reamintim că USR i-a cerut ministrului Energiei să ia măsuri urgente pentru a stimula producţia de energie şi gaze şi să renunţe la schema păguboasă de plafonare, transmite deputata. Renunţarea la schemă se poate realiza chiar şi treptat până când România va ajunge din nou la o piaţă concurenţială şi la preţuri corecte, nu preţuri stabilite din pix de PSD şi PNL, precizează Cristina Prună.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O pruna,doua prune

    seamana la ochi cu marele Dobrin! 

    Problema a aparut odata cu scaderea preturilor la nivel UE.

    Daca la guvernare ,USR, a dezamagit ,in opozitie i-si face treaba.E nevoie ,mai ales acum,de un partid de opozitie puternic,ca-ci AUR se ocupa de cai verzi pe pereti,adica lansarea de lozinci demaogic-o populiste

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb