Modificarea legislaţiei penale a trecut de votul Parlamentului, după ce săptămâna trecută proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală au trecut de Senat, iar ieri a fost rândul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, să voteze ambele acte normative.
Deputaţii PSD şi ALDE, beneficiind de largul concurs al aleşilor UDM şi al celor 19 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, au votat pentru ambele proiecte legislative. Codul penal a fost aprobat cu 180 de voturi pentru, 81 de voturi împotrivă şi 2 abţineri, iar modificarea Codului de procedură penală a trecut cu 181 de voturi pentru, 83 de voturi împotrivă şi o abţinere.
Deputaţii PNL, USR şi PMP au votat împotrivă, aşa cum au anunţat încă de la începerea dezbaterilor generale pe cele două proiecte de acte normative.
La finalul votului, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan a declarat de la tribuna Camerei Deputaţilor: "Majoritatea parlamentară a votat favorizarea infractorilor şi a făcut-o împotriva recomandărilor Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia, GRECO şi a opiniilor altor organisme internaţionale. Modificările s-au făcut sub conducerea lui Liviu Dragnea, care îşi rezolvă problemele de condamnat dublu la închisoare cu executare prin legile adoptate în Parlament. PNL va contesta cele două legi la Curtea Constituţională a României".
Deputatul Ion Stelian (USR) a precizat: "Un nimic atât de simplu, după vorbă, după port, a modificat legea pentru a scăpa de dosarele penale pe care le are. Dosarele penale se rezolvă în instanţă, nu prin modificarea legislaţiei în Parlament.
El a arătat că prin adoptarea celor două acte normative, ţara noastră riscă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement pe justiţie şi că USR va contesta ambele modificări la CCR".
Preşedintele PMP, Eugen Tomac a afirmat că deputaţii formaţiunii politice pe care o conduce au votat împotriva modificării legislaţiei penale şi că populaţia ţării îi va trimite pe cei care au votat pentru la lada de gunoi a istoriei.
Dan Barna, preşedintele USR a menţionat: "Un milion de români susţin iniţiativa Fără penali. Astăzi (n.r. - ieri), hoţia a câştigat în Parlament".
Deputatul liberal Ioan Cupşa, vicepreşedintele "comisiei Iordache", a arătat: "Politica pe care o face PSD-ALDE este de-a dreptul penală. Pentru domnul Liviu Dragnea, parlamentarii puterii şi-au călcat pe ultimele rămăşiţe ale onoarei".
Celălalt vicepreşedinte al "comisiei Iordache", deputatul Marton Arpad, a precizat că reprezentanţii UDMR au votat pentru modificarea legislaţiei penale, deoarece proiectele de lege prevedeau doar eliminarea articolelor care au fost declarate neconstituţionale de CCR şi aprobarea articolelor care au trecut de filtrul constituţional.
Principalele modificări aduse legislaţiei penale prin cele două legi care au trecut ieri şi de Camera Deputaţilor sunt:
- reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, fapt care favorizează persoane influente inculpate pentru fapte de corupţie, dar şi infractorii periculoşi;
- emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracţiunea de favorizare a infractorului. Aici pot intra inclusiv ordonanţele de urgenţă privind amnistia unor fapte penale sau graţierea unor pedepse;
- infracţiunile de dare de mită şi de cumpărare de influenţă au fost dezincriminate parţial;
- a fost dezincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu;
- au fost înjumătăţite pedepsele pentru infracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinţei;
- a fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupţie;
- martorul, la fel ca inculpatul, se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii şi poate astfel întrerupe interogatoriul, deşi legea spune că jură pe Biblie să spună adevărul şi numai adevărul. Acest lucru face inutilă audierea având în vedere că ea poate fi întreruptă oricând, deşi esenţa audierii este să fie spontană. Un martor ostil sau mincinos va putea astfel să evite întrebările incomode;
- anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relaţii de convieţuire cu inculpatul sau suspectul indiferent dacă este adevărat sau nu.
- înregistrarea de către un martor a unei conversaţii purtate de un inculpat cu o altă persoană într-un loc privat nu poate fi folosită în procesul penal deoarece martorul nu este nici parte şi nici subiect procesual principal;
- a fost menţinută interdicţia pentru procurori de a ridica la percheziţii probe care dovedesc alte infracţiuni în afară de cea pentru care a fost autorizată percheziţia;
- au fost limitate denunţurile la maximum un an de la comiterea faptei pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă.
Fostul preşedinte al ţării, senatorul Traian Băsescu a scris pe pagina oficială de Facebook:
"Concluziile sunt următoarele:
• Se menţine MCV-ul pentru România.
• România nu intră în Spaţiul Schengen
Românii au tot mai puţină încredere în justiţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Un om onest în data de 25.04.2019, 06:45)
Cred că sunt de acord cu Băsescu.
Avem un Parlament penal. Membrii își rezolvă problemele cu justiția modificând legislația penala. Asta da succes.
Sa vedem care e pararea la referendum.
Sa vedem ce părere are UE.
Că cetățean nu vreau cu Dragnea and Co, vreun in UE.
Vreau și în România ce am văzut în vest, nu vreau hoție românească promovată de Dragnea and Co.
2. HOTII
(mesaj trimis de gogu în data de 25.04.2019, 07:28)
Romanii votati in continuare HOTII si MAFIOTII. De 30 de ani ne lasam furati de PSD, PNL, UDMR, PMP si alte minoritati. Traiasca HOTII si MAFIOTII va vrem in continuare sa ne furati si sa ne alungati din tara. URA!URA!URA!
3. # țicneală???
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2019, 09:55)
Cum e corect : modifici,, costumul " după OM sau VICEVERSA???
4. Organul răspunde???
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2019, 18:01)
A fost dezincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu la ,, STAT ".... LEGEA RĂSPUNDERII = O!!!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2019, 08:49)
"organul" nu mai raspunde, ejaculeaza