Preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, declară că partidul său doreşte renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru agricultură, energie şi pensii, informează news.ro.
Rotaru precizează într-un comunicat de presă remis marţi că s-au schimbat condiţiile de la momentul asumării angajamentelor din PNRR având în vedere că "România este printre cele mai afectate de războiul din Ucraina şi trebuie să facă faţă valului uriaş de refugiaţi şi escaladării crizei energetice cu efecte grave pentru economie şi societate".
"În viziunea PSD sunt trei elemente care ar trebui renegociate: agricultura, politicile de mediu - energie şi pensiile. În ceea ce priveşte agricultura, este foarte important să avem acces la banii din PNRR pentru investiţii. Investiţiile în sistemul de irigaţii sunt vitale pentru producţia agricolă a României, mai ales în contextul războiului de la graniţă, care a dus la restricţionarea exportului de cereale din ţările vecine. Este foarte important ca România să obţină în continuare producţii agricole mari şi pentru aceasta este nevoie de investiţii masive în sistemul de irigaţii, în sistemul antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. În acest context se impune cu necesitate asigurarea de fonduri pentru construirea de depozite şi fabrici de procesare astfel încât materia primă pe care o obţinem să fie transformată în produse finite", susţine social-democratul.
Referindu-se la politica de mediu şi energie, senatorul Ion Rotaru precizează că "criza energetică amplificată de războiul din Ucraina a făcut ca UE să-şi reconsidere poziţia privind producţia de energie electrică pe bază de cărbune şi să permită redeschiderea minelor de cărbune".
"Zilele următoare UE urmează să adopte legislaţia necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele. De asemenea elaborarea şi votarea legii offshore pentru exploatarea gazelor şi realizarea de proiecte de investiţii la Marea Neagră vor scădea semnificativ dependenţa României de gazele din import. În ceea ce priveşte pensiile, PSD a susţinut şi va susţine în continuare măsuri care să ducă la creşterea lor. Scumpirile din ultimele luni au făcut ca puterea de cumpărare a pensionarilor să scadă, şi în aceste condiţii, prevederea din PNRR de 9,4% din PIB pentru cheltuieli cu pensiile face imposibilă creşterea acestora în următorii ani, de aceea este nevoie ca procentul alocat pentru pensii să fie apropiat de media UE care este de 11,9%, creându-se astfel condiţii de majorare a punctului de pensie şi de eliminare a inechităţilor din sistem", a menţionat Rotaru.
Preşedinte PSD Brăila consideră că, "în contextul actual al războiului de la graniţe, România rămâne solidară cu Uniunea Europeană, dar trebuie să fie sprijinită, dată fiind schimbarea realităţii economico-sociale".
"De aceea miniştrii PSD pregătesc un set de propuneri ce vizează renegocierea anumitor aspecte din PNRR, care au fost neglijate sau prost negociate şi obţinerea de bani europeni pentru domeniile esenţiale şi care vor fi dezbătute în interiorul coaliţiei şi în Guvern", a anunţat Ion Rotaru.