Taberele din interiorul PSD au scos tot arsenalul cu o lună înaintea congresului formaţiunii social-democrate unde va fi aleasă noua conducere a partidului. Startul luptei pentru putere l-a dat Eugen Tedorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice, care, într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, dă de înţeles că va candida pentru funcţia de preşedinte al PSD.
"Dacă înţeleg să îmi asum funcţia de preşedinte al PSD, înţeleg să-mi asum inclusiv istoria sa, cu bune şi cu rele, cu liderii, cu membrii, cu simpatizanţii săi, cu greşelile, dar mai ales, cu reuşitele care îi aparţin şi care au făcut, la un moment dat, ca România să conteze", scrie fostul ministru al Finanţelor.
Mai mult, Eugen Teodorovici afirmă că este necesar ca PSD să revină la guvernare: "Nu putem rămâne în opoziţie doar pentru a capitaliza - eventual - politic. PSD are capacitatea şi profesioniştii necesari pentru a conduce această ţară aşa cum a mai făcut-o de-a lungul vremii. Sunt acele guvernări cu care ne mândrim acum şi care au adus bunăstare românilor, dar au şi pus România pe harta lumii democratice şi au adus-o în UE".
Atitudinea lui Teodorovici, care în ultima vreme a criticat în dese rânduri activitatea preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a fost taxată imediat de secretarul general interimar al formaţiunii social-democrate, Paul Stănescu, care a spus că fostul ministru al Finanţelor Publice "este un aventurier politic, incapabil să se gândească la PSD". Mai mult, Stănescu susţine că Teodorovici este preocupat să vâneze funcţii şi a demonstrat că este "o calamitate atunci când s-a aflat la conducerea partidului". Secretarul general interimar al PSD mai susţine că Teodorovici "nu a ajutat cu absolut nimic primarii PSD, ba mai mult nu le-a dat banii promişi pentru proiecte cât a fost ministru al Finanţelor".
Replica lui Paul Stănescu l-a nemulţumit pe Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor, care a taxat imediat gruparea din jurul lui Marcel Ciolacu. Răzvan Cuc a spus: "Când simţi că pierzi controlul, ataci public fără să te uiţi în jurul tău. Paul Stanescu&Co s-au trezit şefi peste partid şi se cred atotputernici. Când un membru PSD îşi permite să aibă propria opinie, să nu fie de acord cu Paul Stanescu&Co, devine un aventurier politic care e preocupat doar de funcţii". Cuc mai afirmă că există un "plan de prelujare-predare a partidului" şi că Paul Stănescu foloseşte "metehne vechi" pentru a-şi păstra "funcţia luată nedemocratic" în urmă cu aproape un an.
În acest război al contestării conducerii interimare a formaţiunii politice social-democrate a intrat şi Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ. Acesta i-a transmis lui Paul Stănescu că "PSD e un tractor cam mare" pentru actualul secretar general interimar al partidului https://www.stiripesurse.ro/ se-incing-spiritele-in-psd-ionel-arsene-il-contreaza-pe-paul-stanescu-dupa- atacul-la-teodorovici_ 1478196.html.
Tot de partea criticilor actualei conduceri social-democrate se situează şi deputatul Cătălin Rădulescu, care i-a cerut lui Paul Stănescu să prezinte un raport legat de cum s-au cheltuit 20 de milioane de euro de când este secretar general interimar PSD.
"S-ar putea să începem şi noi să cerem verificări din trecut, că mai ştim şi noi una şi alta, şi lăsaţi competiţia din partid să fie firească, liberă, fără răzbunări şi răutăţi, că roata se învârteşte şi ceea ce vă doriţi voi pentru alţii s-ar putea să vi se întoarcă vouă", mai spune Rădulescu.
Congresul PSD ar urma să fie organizat la finalul lunii iulie, sau cel maik târziu la începutul lunii august. Marcel Ciolacu, actualul preşedinte interimar, a declarat recent că îşi doreşte un mandat de preşedinte plin al PSD dar şi un congres în care noua conducere a partidului să fie aleasă în baza unei moţiuni, adică fiecare candidat să intre în alegerile interne cu o echipă proprie pe care delegaţii să o voteze. În rândurile social-democraţilor se discută inclusiv despre organizarea unui congres online, în funcţie de evoluţia pandemiei, variantă însă contestată de mai mulţi lideri ai partidului.
În toată această perioadă, cele două tabere trebuie să stea la aceeaşi masă la care pritocesc moţiunea de cenzură împotriva guvernului Orban pe care au anunţat că o vor depune imediat după încetarea stării de alertă.