PSD, O NOUĂ PROPUNERE CONTROVERSATĂ Dan Nica, nominalizat pentru şefia Transporturilor europene

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 2 octombrie 2019

Dan Nica

Dan Nica

Dan Nica a fost propus comisar european pe transporturi de premierul Viorica Dăncilă în şedinţa Comitetului Executiv Naţional şi a fost acceptat de liderii social democraţi. Iniţial, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că nu va fi luată o decizie cu privire la propunerea unui comisar european în şedinţa CEX a PSD. Surse social democrate au declarat că Lia Olguţa Vasilescu l-a propus pe Victor Negrescu însă fără succes. Nica a obţinut unanimitate la vot în şedinţa CEX.

Surse din PSD afirmă că, după vot, Viorica Dăncilă a discutat telefonic cu Ursula von der Leyen pentru a o informa despre propunerea social-democraţilor. Potrivit unor surse social-democrate, şefa desemnată a Comisiei Europene i-ar fi solicitat lui Dăncilă o variantă de rezervă. Membrii CEX au votat-o ca rezervă pentru funcţia de comisar european pe Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Înaintea şedinţei de partid, Dăncilă a declarat că va face o nouă propunere de comisar european după ce va avea mai întâi o discuţie cu Ursula von der Leyen, preşedintele propus al Comisiei Europene. Dar liderii social-democraţi din teritoriu au impus tranşarea acestei teme în şedinţa de ieri, iar premierul a fost nevoit să îl propună pe Dan Nica, nume care a mai fost vehiculat anterior.

Din păcate pentru Dăncilă, Nica nu se încadrează în profilul conturat de premier pentru funcţia de comisar european. Amintim că înaintea şedinţei CEX, preşedintele PSD a spus: "Pentru mine, în primul rând, este important profilul candidatului, să fie o persoană care să aibă credibilitate, o persoană cu multă experienţă, o persoană care să aibă încredere şi să genereze încredere. Vă referiţi prea mult la nume şi uităm care trebuie să fie profilul candidatului. Vom discuta cu doamna preşedinte, dacă este nevoie propunem şi o femeie şi un bărbat, vom face mai multe propuneri. PSD are destui oameni competenţi care pot fi comisari europeni".

Dan Nica are, însă, probleme mari de integritate. El a fost urmărit penal de DNA pentru presupuse fraude cu licenţe informatice, în dosarul Microsoft. Instanţa a dispus clasarea cauzei în februarie 2018 petru că fapta s-a prescris. În 2015, Parlamentul European a răspuns unei cereri a DNA privind ridicarea imunităţii acestuia prin declinarea competenţei în acest sens invocând faptul că Dan Nica nu fusese parlamentar european la momentul săvârşirii faptelor pentru care s-a cerut începerea urmării penale.

Dan Nica a mai fost propus pentru funcţia de comisar de către Viorica Dăncilă în luna august, alături de Rovana Plumb. În cursul lunii septembrie, preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că cele două propuneri de comisar european, Rovana Plumb şi Dan Nica, ar vulnerabiliza Comisia la votul din Parlamentul European.

Referitor la noua propunere, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus: "Viorica Dăncilă nu înţelege că politica la nivel european se face altfel decât cum se fac jocurile murdare din interiorul PSD. Acolo este vorba despre un candidat al României şi nicidecum despre un politruc al PSD, care să fie susţinut din raţiuni de echilibru intern de partid. În cazul unui nou eşec provocat de Dăncilă, există riscul ca România să piardă acest portofoliu european".

Despre acelaşi risc a vorbit şi copreşedintele Alianţei USR PLUS, şeful grupului politic Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş. Acesta a spus: "Atrag atenţia în modul cel mai serios că noi, românii, putem păstra portofoliul Transporturilor din Comisia Europeană numai dacă vom face o nominalizare rezonabilă. Dacă vom propune un om competent, dedicat valorilor europene şi integru. În cazul în care Dăncilă şi PSD vor continua să se joace de-a nominalizarea, în cazul în care vor crede şi pe viitor că postul de comisar european poate fi tranzacţionat ca la tarabă în interiorul PSD, România riscă să piardă portofoliul Transporturi".

La rândul său, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a precizat că viitorul comisar european din partea ţării noastre trebuie să fie o femeie, cu experienţă europeană şi fără probleme de integritate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb