• Nouă preşedinţi ai filialelor judeţene au fost realeşi
• Funcţiile de conducere din PSD - negociate la nivel de delegaţii
Partidul Social Democrat (PSD) se pregăteşte de "marea schimbare". Ieri, Delegaţia Permanentă a făcut ultimele retuşuri înainte de Congresul care va avea loc la sfîrşitul acestei săptămîni. Totuşi, reforma mult trîmbiţată de liderii partidului s-a dovedit un eşec în organizaţiile judeţene. Alegerile din teritoriu au iscat multe controverse, mai ales că de rezultatele lor depinde stabilirea noii conduceri de la centru. Astfel, potrivit datelor furnizate de vicepreşedintele PSD, Doru Ioan Tărăcilă, din cele 16 filiale judeţene, nouă organizaţii şi-au reales foştii lideri. Ioan Rus - la Alba-Iulia, Marian Oprişan - la Vrancea, Dan Ioan Popescu - la Bucureşti, Viorel Hrebenciuc - la Bacău, sînt doar cîţiva şefi de filiale care au primit din nou un mandat în conducerile organizaţiilor PSD. Nici unul din cei menţionaţi nu au avut contracandidaţi în scrutinul intern. Asta, în condiţiile în care restructurarea PSD presupune "competiţie şi modernizare", cum încă mai continuă să declare atît Ion Iliescu, cît şi Adrian Năstase.
La Congres, însă, se anunţă o luptă acerbă. Şi asta nu pentru că s-ar pune în practică principiul competiţiei, ci pentru că interesele îi fac pe greii PSD să-şi mobilizeze toate forţele pentru un lider sau altul. Tandemul Ion Iliescu - Adrian Năstase nu mai este credibil pentru nimeni. Oricum, Adrian Năstase nu a luat încă decizia de a candida împotriva lui Ion Iliescu pentru funcţia de preşedinte al PSD.
Dacă propunerea de modificare a statutului va fi votată la Congres, partidul va avea o conducere formată din preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general. Potrivit aceleiaşi propuneri, PSD îşi va restrînge numărul de vicepreşedinţi. Pînă acum, şi-au anunţat candidatura Valer Dorneanu, Mircea Paşcu şi Titus Corlăţean, pentru funcţia de vicepreşedinte; Adrian Năstase şi Sorin Oprescu pentru cea de preşedinte executiv; Victor Ponta şi Miron Mitrea pentru funcţia de secretar general; Ion Iliescu pentru cea de preşedinte. Toţi candidaţii sînt nevoiţi să depună la secretariatul partidului un dosar care să cuprindă declaraţia de avere şi interese, precum şi o declaraţie, pe proprie răspundere, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai securităţii.
Doru Ioan Tărăcilă spune că, potrivit statutului, liderii PSD nu pot să îşi depună candidatura pentru mai multe funcţii. "O astfel de procedură ar fi nestatutară şi, politic, imposibilă. O persoană care nu va obţine nici o funcţie la Congres poate să fie membru al Biroului Executiv Central sau în Consiliul Naţional", a explicat domnia sa.
Ca o noutate, pesediştii au decis ca membrii conducerii partidului să fie aleşi la Congres prin vot secret. Astfel, greutatea deciziei din Congres stă în mîinile delegaţilor din ţară. Năstase sau Iliescu, e încă dilema celor mai multe filiale PSD. Liderii de la centru se înghesuie să facă lobby fie pentru Ion Iliescu, fie pentru actualul preşedinte al PSD, Adrian Năstase. Dacă Sorin Oprescu va cîştiga alegerile pentru funcţia de lider executiv, Adrian Năstase riscă să piardă tot în PSD.