Dezbaterile individuale ale celor doi candidaţi la preşedinţie - Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă - cu reprezentanţii mass-media şi, în cazul actualului preşedinte, cu societatea civilă au iscat noi dispute în taberele susţinătorilor.
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a afirmat că au fost două dezbateri - una reală, cu Viorica Dăncilă şi o mascaradă, cu Iohannis. Fifor a scris pe pagina oficială de Facebook: "Putem avea o Românie condusă de un preşedinte viu, autentic sau o Românie condusă de o poză, de un robot, de un preşedinte fake".
El a afirmat că dezbaterea organizată de PNL pentru Klaus Iohannis a fost o "scenetă proastă, regizată, controlată, cenzurată, ca să iasă bine pentru Iubitul Conducător" şi că jurnaliştii prezenţi la aceasta au fost "instruiţi" de Cotroceni în prealabil.
Criticile lui Fifor au primit răspuns din partea prim-vicepreşedintelui PNL, deputatul european Rareş Bogdan. Acesta a spus: "Nu ştiu la ce s-a uitat Fifor, dar dacă s-a uitat, n-a priceput nimic. Eu am văzut întrebări foarte bune, puse ca la carte, profesionist, întrebări care se referă la situaţii greu de gestionat, şi un preşedinte care n-a avut nicio problemă în a răspunde. Mie nu mi s-a părut că întrebările sunt uşoare. Dar domnul Iohannis înţelege nu doar limba română, ci şi dosarele pe care le gestionează un lider de asemenea statură. Nu pricepeţi că există şi jurnalişti care gândesc liber?"
Vă întreb ceva, sunt chiar curios ce părere aveţi: cei din PSD chiar cred că Dăncilă e o lumină? Sau îşi imaginează că sunt la «Cântarea României» - secţiunea Ode şi se întrec în linguşirea personajului montat de Dragnea Liviu Nicolae în fruntea lor?".
În replică la afirmaţiile lui Rareş Bogdan, Dumitru Buzatu, şeful PSD Vaslui şi preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui a spus că evenimentul organizat pentru Klaus Iohannis a fost un "simulacru de dezbatere", în care a văzut "un conservator de dreapta înrăit, un om plin de ură, un om care evită toate răspunsurile".
În ceea ce o priveşte pe Viorica Dăncilă, Buzatu a spus că ea "a ieşit în evidenţă prin naturaleţe, prin faptul că (...) este un om normal din lumea reală românească".
Vicepremierul Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL a susţinut că, spre deosebire de dezbaterea deschisă, civilizată şi de substanţă la care a participat Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă "s-a învârtit două ore în cercul mistificărilor propagandei agresive de tip pesedist şi s-a încurcat în propriile minciuni, în incinta Parlamentului pe care Dragnea l-a vrut atârnat la butoniera partidului".
Turcan a precizat: "Viorica Dăncilă a arătat că este doar un politician obscur, incapabil să înţeleagă probleme politice de substanţă şi să se ridice la nivelul de aşteptare pe care societatea îl are de la un Preşedinte".
În opinia preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dezbaterile la care au participat cei doi prezidenţiabili au fost simple conferinţe de presă. Tăriceanu a arătat: "Aceste conferinţe de presă, fără îndoială, nu pot să ţină loc unei dezbateri adevărate, aşa cum ar fi fost normal.Temele sau stereotipurile de până acum au fost reluate, adică actualul preşedinte nu a făcut decât să vorbească din nou despre guvernarea toxică a PSD-ului şi doamna Dăncilă să ne spună că ea este femeie şi că a fost jignită".
În apărarea candidatului liberal, s-a pronunţat şi Mihai Goţiu, senator din partea USR. Acesta a spus: "Doamnei Dăncilă i-a trebuit conferinţă de presă maraton. Şi s-a ales cu un uriaş hohot de râs. La pătrat. Dacă mai era nevoie de vreo confirmare, ne-a oferit-o. La pătrat. Baiul d-nei Dăncilă nu e că n-a ştiut (ori nu şi-a amintit) cum se calculează aria cercului (vă rog, nu pretindeţi cu toţii că e primul lucru pe care vi-l amintiţi din şcoală, liceu ori facultate), ci IMPOSTURA!".
În opinia senatorului USR, campania electorală prezidenţială, aflată pe ultima sută de metri, este un eşec major, deoarece nu a reuşit să genereze dezbatere pe nicio temă importantă pentru societate. Mihai Goţiu arată: "Nu am avut parte de nicio perspectivă inovatoare (ce să mai vorbesc de o viziune de ţară). Nu e mare secret: aproximativ 70% (uneori mai mult, alte ori mai puţin) dintre cei care votează au opţiunea formată înaintea campaniilor electorale. (...) Dar o campanie electorală ar trebui să fie mai mult decât un război al sloganurilor, al fotografiilor frumos aranjate pe afişe şi în pliante, al «piariştilor» şi «strategilor» mai creativi, mai cinici, mai pragmatici, mai idealişti... Rămân cu un gust amar: că am ratat un moment în care puteam să punem în dezbatere, să amendăm, să criticăm şi într-un final, să avem nişte concluzii despre ce vrem să facem cu educaţia superioară din ţara asta, cu apele şi pădurile ei, cu oamenii ei, din ţară şi din diaspora, cu sănătatea ei...".
Printre criticii Vioricăi Dăncilă, s-a numărat şi Ana Birchall, fost ministru de justiţie, exclusă recent din PSD. După dezbaterea organizată de staff-ul de campanie al lui Dăncilă, Birchall a scris pe pagina oficială de Facebook: "Damna Dăncilă afirma cu nonşalanţă şi tupeu maxim: «Nu îmi asum aceste lucruri. Nu aţi văzut premierul Viorică Dăncilă cu un asalt asupra justiţiei. [...] Nu am intervenit niciodată în justiţie. Când ministrul Justiţiei a încercat să intervină, am corectat acest lucru». Acum câteva zile, doamna Dăncilă spunea că nu ştie la ce fac referire. Cumva acum a început, brusc, să-şi amintească?". Birchall se referă la corespondenţa pe care a purtat-o cu Dăncilă privind OUG 13/2017 prin care era dezincriminat abuzul în serviciu şi la presiunile puse de fostul premier asupra ministrului său de justiţie pentru sprijinirea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, secţie criticată în rapoartele MCV, GRECO şi în Opiniile Comisiei de la Veneţia.
Amintim că din rândurile partidelor parlamentare, doar reprezentanţii PMP şi USR şi-au exprimat sprijinul pentru candidatul PNL, Klaus Iohannis, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc duminică, 24 noiembrie. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a spus că atât timp cât niciun candidat din cei doi nu a solicitat sprijinul comunităţii maghiare, membrii acesteia pot vota cum doresc la alegerile de duminică. Hunor a precizat însă că el optează pentru candidatul Partidului Popular European, recte Klaus Iohannis.
1. Tăriceanu si Ponta
(mesaj trimis de A politic în data de 21.11.2019, 03:16)
Ce au știut de nu au candidat ?
Au scăpat de penibil ( ex PNL-ist și ex PSD-ist) ?
Coloană vertebrală nu are nici Dăncilă nici Iohannis să spună că se lasă de Turul Second că nu s-a prezentat 50% + 1 alegător cu drept de vot ?
Parlamentul din țară nu e deranjat, cel European nici atât, ambasadorul Usa-știe tot îi convine democrația minoritară ?
1.1. Învață (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Acronymus în data de 21.11.2019, 06:11)
Democrația nu constă în obligația de a vota, ci în libertatea de a alege. Chiar și a alege dacă te prezinți la vot sau nu. Dar cu corigenți ca tine la democrație, țara asta nu se mai întremează.
1.2. Discutabilă părere ? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de A politic în data de 21.11.2019, 07:29)
Belgia are vor obligatoriu?
52% au ales să nu voteze semn că cei 14 candidați nu i-au convins ?
Luni iese un președinte( ă) care se autonumește " alesul/aleasa" poporului de către o minoritate?
Logic era să se repete turul 1 cu alți/alte fețe ?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2019, 16:49)
Vedere in unghiuri. De la acrocritice se obtine ? Sau acronime ? Sa stiu si eu ca sa aleg. Repetent la alegeri am fost.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Bebetto în data de 21.11.2019, 18:41)
Foarte bine spus maestre Acronymus.
Democrația este foarte de greu de acceptat și de înțeles pentru oameni cu mentalitatea învechită. Doar duc dorul de tătuci ai neamului care să le conducă destinele, să le spună ce au de făcut și ce nu. Bine punctat.
Mulțumesc
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2019, 09:28)
Klaus Johannis merita niste sustinatori mai buni.Rares Bogdan,urmas al ziaristului Benito Musolini si Raluca Turcan,instuita la Moscova nu-i cresc sansele,pe care oricum le are.Formatul dezbaterii nu-l avantajeaza ,dar profilul sau incotestabil de lider si de sef de stat nu-i va fi stirbit de stafful saracut cu duhul .Nici delaratiile de sllaba factura intelectuala ale d-lor Orban si Catu nu-i vor aduce daune.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2019, 09:51)
Da-da, factura intelectuala a lui Iohannis este foarte bogata!
3. Nu-i ură
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2019, 15:05)
E prostie la pătra(t)ru!?