Cea mai abruptă scădere a preţurilor locuinţelor din Suedia s-a accentuat în ultima lună a anului trecut, după cum arată indicele Valueguard-KTH Housing, care este utilizat şi de banca centrală pentru evaluarea situaţiei de pe piaţa imobiliară.
Valoarea agregată a scăzut până la 253,65 puncte, cu 12,7% sub nivelul din aceeaşi lună a anului precedent şi cu 16,4% sub nivelul maxim, înregistrat în martie 2022 (vezi graficul 1).
Preţurile caselor au scăzut cu 17,7% faţă de maximul din acelaşi interval, iar preţurile apartamentelor au scăzut cu 13,9% în decembrie 2022 faţă de maximul înregistrat în februarie 2022.
Această dinamică negativă a fost determinată, în principal, de creşterea explozivă a dobânzilor şi a preţurilor energiei electrice, pe fondul unei creşteri la fel de explozive a inflaţiei, care a depăşit recent 12%.
Dobânzile de referinţă pentru creditele ipotecare acordate de SBAB, o mare bancă de stat specializată pe acest segment de creditare, au crescut de două până la trei ori în ianuarie 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (vezi graficul 2).
Astfel, dobânda variabilă pentru un an a crescut de peste trei ori, până la 4,67%, cea pentru doi ani de 2,9 ori, până la 4,76%, iar dobânzile pentru 7 şi 10 ani au crescut de circa două ori, până la 4,56%.
Un economist de la Danske Bank a declarat pentru cotidianul Aftonbladet că jumătate dintre tinerii suedezi care au contractat credite imobiliare în ultimii ani trebuie să-şi vândă locuinţa dacă dobânzile variabile vor ajunge la 6%.
"Mulţi tineri s-au obişnuit cu un consum excesiv finanţat prin credite, au economii reduse sau nu au economisit deloc, iar acum multe carduri de credit au dobânzi de 12%", a declarat economistul de la Danske Bank.
Dobânda de politică monetară a fost negativă din februarie 2015 până în iulie 2020, iar apoi a fost menţinută la zero până în luna mai 2022. În prezent, dobânda de politică monetară este de 2,5%, iar aşteptările de pe piaţă arată că Riksbank va anunţa o majorare de 0,5 puncte procentuale, până la 3%, în şedinţa din februarie 2023.
În faţa acestei perspective, SBAB a cerut recent băncii centrale, în ceea ce publicaţia Fria Tider numeşte "un apel disperat", să majoreze dobânda cu doar 0,25 puncte procentuale, deoarece inflaţia prezintă semne de temperare.
"A venit vremea ca Riksbank să se culce pe lauri", se arată într-un comunicat de presă al SBAB semnat de Robert Boije, economistul şef al băncii, căruia pare să îi scape adevărata semnificaţie a expresiei.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, Robert Boije prognoza că preţurile de pe piaţa imobiliară îşi vor opri căderea în primăvara acestui an, după un declin de circa 20% faţă de maximul atins în 2022, estimare prezentată şi de banca centrală.
Această prognoză nu a inclus evoluţia şomajului, care poate amplifica scăderea până la 30%, însă "acesta nu este scenariul de bază pentru SBAB", după cum a mai declarat Boije.
Apelul SBAB vine după ce un alt economist al instituţiei, Claudia Wörmann, a declarat pentru Aftonbladet că prăbuşirea preţurilor de pe piaţa imobiliară este consecinţa unei "psihoze în masă" şi a lansat "un apel la calm pentru cei care nu intenţionează să vândă".
Psihoza în masă este definită drept "o epidemie de nebunie", care apare atunci când o "mare parte a societăţii pierde contactul cu realitatea şi trăieşte în iluzii", după cum se arată într-o prezentare video de la Academy of Ideas.
Nu este interesat că atunci când societatea suedeză a pierdut contactul cu realitatea şi a trăit cu iluzia că avansul preţurilor de pe piaţa imobiliară va continua pe termen nedefinit, în condiţiile în care dobânzile nu vor mai creşte niciodată de la minimul istoric, nimeni nu a vorbit despre o "psihoză în masă"?
"Preţuri de 130.000 de coroane pentru metrul pătrat în Stockholm (n.a. circa 12.000 de euro) nu au fost manifestări ale psihozei în masă, după cum arată SBAB, ci faptul că aceste preţuri scad acum foarte rapid", subliniază cotidianul Fria Tider.
Acum apelul la calm pare desprins din filmul "Animal House", în care personajul interpretat de Kevin Bacon cere mulţimii panicate să rămână calmă, deoarece totul este bine. "Totul este bine!" a fost şi ultimul său strigăt isteric înainte să fie călcat în picioare de mulţime.
Stefan Ingves, guvernator al Băncii Suediei din 2006 până la sfârşitul anului trecut, a declarat recent la CNBC că "a sosit ziua judecăţii pentru gospodăriile supraîndatorate", după ce a amintit că a avertizat de nenumărate ori cu privire la nivelul mult prea ridicat al datoriilor din sectorul gospodăriilor.
Din păcate Ingves a făcut doar ceea ce face orice bancher central care nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate după ce a creat un dezastru prin pornirea tiparniţelor şi împingerea dobânzilor în teritoriul negativ: a avertizat, dar fără să acţioneze în sensul normalizării dobânzilor şi doar a cerut celorlalte instituţii ale statului să adopte măsuri pentru reducerea gradului de îndatorare.
Bineînţeles că politicienii din Parlament şi cei "plasaţi" în instituţiile statului, desigur doar pe baza competenţei, nu au avut nicio motivaţie să acţioneze în acest sens câtă vreme dobânzile oficiale au fost zero sau negative, deoarece astfel a fost menţinută iluzia creşterii bunăstării.
Acum trebuie să se plătească preţul iluziilor cu vârf şi îndesat, deoarece doar astfel va fi învăţată lecţia de economie elementară care spune că nimic nu este mai scump decât lucrurile gratuite, iar banii gratis au cele mai "scumpe" consecinţe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2023, 06:20)
Prăbușire de la 12.000 euro/mp la cat?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2023, 07:23)
Salariu mediu Stockholm= 3,326.43€
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 27.01.2023, 09:24)
Prin Paris veniturile lunare sunt de 4000 Euro, iar cheltuielile depășesc bine 5000 Euro. :)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de costel în data de 27.01.2023, 09:43)
la 12.500 anul 2023, nu prabusirile care le viseaza cei cu Spiru Haret- Dimitrie Cantemir.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2023, 10:47)
Prabusire cu 15-20%, nu ai citit in text?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de antonim în data de 27.01.2023, 13:38)
la forma cu frecvență se folosește "prăbușirile pe care".
2. fără titlu
(mesaj trimis de adrian în data de 27.01.2023, 06:35)
prostii, toata Europa Centrala si de Vest si SUA cresc. Cine urmareste site de imobiliare stie.
2.1. BOOM! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Stephanos în data de 27.01.2023, 09:04)
De cerut se poate cere oricat pentru căși, dar cat cash oare se mai ofera, daca se mai oferă. Pe hartie economia duduie ca inainte de acel Minsky moment adica "Lehman collapse". Combinatia datorii imense si dobanzi ametitoare e reteta picajului. Matematica nu poate fi pacalita de site-uri de imobiliare si agentii de rating.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de antonim în data de 27.01.2023, 09:25)
Urmărește-le și tu! :) Scăderile se vor transforma în prăbușiri în 2-3 luni.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2023, 09:54)
Mishto, iar ne umple de garsoniere în București cu 5000 euro bucata, că și la criza precedenta sper că și voi ati prins atunci, nu i așa?
2.4. Titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 27.01.2023, 10:23)
Da, unii viseaza garsoniere in Bucuresti la 20k, la pret de Duster.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de antonim în data de 27.01.2023, 13:39)
Între 2009 și 2017 ați făcut ciocul mic. Iar ați prins curaj. :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2023, 12:30)
cu 20% cadere si cu dobanzi bomba nu este ieftin tot scump!
ieftin e cand ai stagnare scumpire dupa prabusire + costurii in sus de trai + dobanzi prabusite =atunci ieftin imobiliarele!
imobiliarele nu se calculeaza nominal!
ci in marja de flux numerar peste dobanda legata bondului ipotecat.
daca nu da flux e ponzi si se prabuseste in doua feluri: ridici dobanzi ca sa ridic costuri sa poate reumple cu flux numerar pozitiv schema ponzi facuta de ciclul trecut.
Doar ca aici e o problema ia: se ridica costurile in unele piete ciclice in balon de trai -aici investitorii inteligent cer cumparari la pret redus din ce se afiseaza; altii prosti cumpara in speranta de continuare in sus cost de trai /adica ca o sa ii spele levierul negativ;
costul atinge ciclic un balon ce prabuseste pe urma piata de credit /o inchide!
exact dupa ce se prabuseste atunci se defleaza in pietele ciclice si costul si creditul si ramane in fata netul real dat de economia locala (fara specula si alte intrari sau iesiri de capital) = adinca cu izmene trase gov / conducatori /banci.
s c cret
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de antonim în data de 27.01.2023, 13:41)
pattern 2007 vs 2022, este deja sindrom, protecție antiinflație cu bandaj de cărămizi. :) Se cumpără orice la oricât pentru a scăpat de bani. Pe urmă vin discount-urile.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Alen în data de 27.01.2023, 22:38)
In Romania care e schema?Duduie imobiliarele la noi.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Camelia în data de 27.01.2023, 22:18)
Normal...Cum sa apara " psihoza in masa " cand pietele sunt pe crestere ?! Epidemie de nebunie...frumoasa definitie ...Toti " nebunii" ( in sens pozitiv...exista si nebunie pozitiva ) sunt fericiti.Cum sa te opresti din fericire cand totul merge bine ? E problema de timing : stie cineva momentul fix cand se termina ?
Normal ca "psihoza de masa" este pe scadere , ca intervine frica .Daca au ajuns preturile ( la imobiliare etc) la stele , nu pot ajunge si in Groapa Marianelor ?! Adica...gratis , mama soacra,...sa coste o paine cat o casa ? sau o casa cat o paine ? Oricum cresterea de peste 20% din timpul Covizilor se va pierde .