Putin taie exporturile de gaze dacă acestea nu sunt plătite în ruble

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2022

Putin taie exporturile de gaze dacă acestea nu sunt plătite în ruble

Rusia cere plata în ruble începând de astăzi Cumpărătorii străini de gaze din Rusia - obligaţi să îşi deschidă conturi în ruble Surse: SUA iau în calcul o eliberare masivă de rezerve de petrol, ca să oprească majorarea preţurilor

Rusia va opri livrările de gaze naturale către cumpărătorii din statele "neprietenoase" dacă acestea nu vor face plăţile în ruble începând de la 1 aprilie, a declarat ieri preşedintele Vladimir Putin, citat de Bloomberg. Putin a spus într-un discurs televizat: "Ca să cumpere gaz rusesc, aceste ţări trebuie să îşi deschidă conturi în ruble, în băncile ruseşti. În aceste conturi se va plăti gazul începând cu 1 aprilie (n.r. astăzi). Dacă plăţile nu vor fi efectuate astfel, vom considera că este o nerespectare de către client a obligaţiilor sale".

Cumpărătorii de gaze ar trebui să îşi deschidă conturi speciale la Gazprombank, bancă controlată de stat, pentru a permite schimbarea valutelor străine în ruble pentru decontare, potrivit unui ordin semnat de Putin.

Afirmaţiile lui Putin au venit după ce, anterior, publicaţia rusă Kommersant scria, citând surse anonime, că Gazprom analizează opţiunile în privinţa opririi livrărilor de gaze către ţările "neprietenoase" şi evaluează posibilele consecinţe.

Statele membre UE, unde Gazprom livrează 40% din gazele sale naturale, anunţaseră recent că refuză să plătească gazele ruseşti în ruble, iar miercuri, Guvernul german a indicat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele ruseşti în euro, nu în ruble.

Ieri, însă, Putin a cerut plata în ruble pentru gazul exportat, aşa cum ameninţase încă de săptămâna trecută.

Surse: SUA iau în calcul să elibereze din rezerve până la 180 de milioane de barili de petrol

Administraţia Biden ia în considerare să elibereze, în următoarele luni, până la 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA, în condiţiile în care Casa Albă încearcă să scadă preţul carburanţilor, spun surse citate de Reuters.

Cantitatea de petrol care ar putea fi eliberată ar reprezenta echivalentul cererii mondiale pe aproximativ două zile, notează Reuters, menţionând că aceasta ar fi a treia eliberare din rezervele strategice din ultimele şase, respectiv cea mai mare din aproape 50 de ani - perioada în care s-au constituit rezervele.

În urma apariţiei acestei informaţii, cotaţia barilului de petrol brut a scăzut semnificativ. Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a coborât cu 5,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 107,39 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a scăzut tot cu 5,3%, la 102,09 dolari barilul la ora locală 07.48.

Luna aceasta, din cauza conflictului miliar dintre Rusia şi Ucraina, cotaţia barilului de petrol Brent (european) a urcat la aproximativ 139 de dolari - cel mai ridicat nivel din 2008.

Rusia este unul dintre principalii producători de ţiţei din lume, contribuind cu aproximativ 10% la piaţa globală de profil. Rusia exportă 4 - 5 milioane de barili de petrol pe zi.

Amintim că, la începutul lunii martie, statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au decis să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, ca să oprească avansul preţurilor. Jumătate din cantitatea totală a provenit de la rezerva strategică a SUA.

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au programată pentru astăzi o reuniune în care urmează să decidă eliberarea de petrol în mod coordonat, conform Ministerului Energiei din Noua Zeelandă.

Analişti: Europa va avea probleme să îşi refacă stocurile de gaze în lipsa livrărilor ruseşti

Planurile Europei de a-şi constitui stocuri şi de a-şi asigura aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare ar putea fi afectate dacă exporturile din Rusia vor fi oprite într-un impas legat condiţiile de plată, riscând reducerea activităţilor industriale, au avertizat analişti citaţi de Reuters, potrivit news.ro.

Comisia Europeană spune că gazele depozitate reprezintă de obicei aproximativ un sfert din cantitatea utilizată în Europa în lunile de iarnă, unde este un combustibil important pentru încălzire. În încercarea de a consolida aprovizionarea pentru iarna viitoare, Comisia a propus o legislaţie care să oblige operatorii de stocare a gazelor să umple depozitele la cel puţin 80% din capacitate până la 1 noiembrie. Dar, având în prezent rezervoarele pline doar un sfert şi sub media pe cinci ani pentru această perioadă a anului, de puţin sub 34%, sarcina pare incredibil de dificil de îndeplinit fără livrările ruseşti.

"Ţinta de 80% până la 1 noiembrie este realizabilă atât timp cât gazele ruseşti vor continua să curgă măcar în parte", a declarat Jack Sharples, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Oxford, adăugând: "Dar, cred că fără gaze ruseşti pur şi simplu nu este fezabil".

"Dacă livrările ruseşti se opresc mâine şi apoi nu vor reporni până în iarna viitoare sau pentru întregul an ori mai mult, atunci stocurile nu se vor putea umple până la nivelul de 80%. Cel mai probabil, stocurile UE vor ajunge undeva la puţin peste jumătate, poate în jur de 54%", a declarat Kateryna Filippenko, analist principal la Global Gas Supply la Wood Mackenzie.

Acest lucru, a spus Filippenko, ar putea pune probleme pentru industrie, deoarece Europa ar încerca să protejeze consumatorii vulnerabili prin reducerea consumului industrial de gaze, potenţial cu până la o cincime.

Lituania: Europa trebuie să înceteze să cumpere petrol şi gaz din Rusia

Europa trebuie să înceteze să mai cumpere petrol şi gaz din Rusia şi să aplice noi sancţiuni în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei, a declarat ieri preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, informează Reuters.

"Europa trebuie să înceteze să cumpere gaz şi petrol rusesc, pentru că regimul de la Kremlin foloseşte aceşti bani pentru a finanţa distrugerea oraşelor ucrainene şi pentru atacuri asupra civililor paşnici", a spus Nauseda în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul danez, adăugând: "Cel de-a cincilea pachet de sancţiuni trebuie să dea o lovitură maximă regimului de la Kremlin".

Financial Times: Sancţiunile impuse Rusiei, posibil să afecteze supremaţia dolarului

Sancţiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să reducă dominaţia dolarului american şi ar putea avea ca rezultat un sistem monetar internaţional mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times (FT), transmite Reuters.

"Dolarul va rămâne o monedă majoră globală chiar în acest context, dar fragmentarea la un nivel mai redus este cu certitudine destul de posibilă. Unele ţări renegociază deja moneda în care primesc plăţile pentru comerţ", a explicat Gopinath, conform Agerpres.

Oficialul a adăugat că războiul va stimula şi adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede la stablecoins (monedele stabile) şi monede digitale bancare centrale (CBDC).

Utilizarea mai amplă a altor monede în comerţul mondial va duce la o diversificare suplimentară a rezervelor deţinute de băncile centrale, a declarat Gopinath.

Anterior, oficialul afirmase că sancţiunile impuse Rusiei nu vor afecta statutul dolarului ca monedă internaţională de rezervă, iar războiul din Ucraina va încetini creşterea economiei mondiale, dar nu va duce la o recesiune globală.

Bursa din Moscova continuă să crească

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a urcat şi ieri, odată ce ţara a ridicat parţial interdicţia de vânzare în lipsă privind acţiunile locale, eliminând una dintre măsurile care au contribuit la limitarea scăderilor de pe piaţa care a fost închisă o lună din cauza volatilităţii generate de războiul Rusia-Ucraina, izbucnit în 24 februarie.

Ieri, MOEX, indice denominat în ruble, a urcat cu 6,6%, la 98,07 puncte, iar indicele RTS, denominat în dolari, cu 4,9%, la 995,74.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au crescut cu 3,4%, la 5.317 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 8,4%, la 419,40 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au câştigat 8,4%, ajungând la 234,10 ruble.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au apreciat cu 5,4%, la 141,89 ruble, cele ale VTB Bank - cu 11,3%, la 0,019 ruble.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 0,04%, la 1.938,20 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.28, cea spot a urcat cu 0,07%, la 1.934,20 dolari/ uncie.

-----------------

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 0,4% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.32, la 10,36 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în urcare cu 0,4%, la 7,41 dolari/ buşel.

-----------------

Rusia intenţionează să majoreze cotele de export pentru îngrăşămintele pe bază de azot şi îngrăşăminte complexe, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei publicat ieri, transmite Reuters, conform Agerpres. Cotele vor fi majorate cu 231.000 tone pentru îngrăşămintele pe bază de azot şi cu 466.000 tone pentru cele complexe. Măsura va ajuta la majorarea exporturilor acestor produse şi, în acelaşi timp, va asigura o cantitate suficientă de nutrienţi pentru culturi, consideră Ministerul Economiei.

-----------------

Australia retrage Rusiei şi Belarusului dreptul la clauza Naţiunii celei mai favorizate şi va aplica o taxă vamală suplimentară de 35% pentru toate importurile din cele două ţări, a anunţat ieri Departamentul pentru Afaceri Externe şi Comerţ din Australia într-un comunicat de presă, citat de CNN, informează news.ro.

-----------------

Rusia interzice, începând de astăzi, până la finele lunii august, exportul de seminţe de floarea soarelui, şi va impune cote la exporturile de ulei de floarea soarelui, anunţă Ministerul rus al Agriculturii, conform Reuters. Sursa menţionează că exportul de seminţe de floarea soarelui va fi interzis din 1 aprilie până în 31 august, iar o cotă la export de 1,5 milioane de tone va fi impusă la uleiul de floarea soarelui începând din 15 aprilie până în 31 august.

-----------------

Comisia Europeană a efectuat inspecţii-surpriză în sedii ale companiei ruse de gaze naturale Gazprom în Germania - pe care o suspectează că a încălcat reglementări în domeniul concurenţei cu scopul de a scumpi preţurile, declară surse europene, potrivit AFP.

Comisia nu a confirmat această informaţie, însă a recunoscut, într-un comunicat, că a efectuat inspecţii împreună cu autoritatea germană a concurenţei, "în sedii ale mai multor întreprinderi active în furnizarea, transportul şi depozitarea gazelor naturale în Germania".

Două surse europene au confirmat AFP că investigaţii au avut loc miercuri, în sedii ale gigantului rus al gazelor naturale Gazprom şi ale fialialei acestuia de distribuţie de gaze naturale Wingas, o informaţie dezvăluită de agenţia de presă Bloomberg, conform news.ro.

Rusia este suspectată din 2021 de o restrângere a ofertei de gaze naturale în UE - cu scopul de a provoca o scumpire puternică.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Le taie in fiecare an oricum ...

    La loc comanda...ca e foamete mare la mujici.S-au trezit ca raman fara euro si cu yuani si rupii esti ca si cu rublele, fiul ploii:-)

    Europenii și-au tăiat singuri creanga.

    UE daca nu platesc gazele rusesti in ruble vor ramane fara gaze si la iarna or sa inghete de frig oamenii... Dar asta este conducerea UE vrea sanctiuni puternice la adresa Rusiei iar Rusia vrea plata in ruble rusesti pentru gaz... Unde dai si unde crapa.. Si asta pentru ca a cerut Zelenscki sanctiuni si sa nu mai importam gaze si petrol rusesc...De ce???

    Foarte bine face conducerea U.E.si-adesckis ocki in sfirsitsunt atitea posibilitati sa isi asigure energia necesarasi mai curata decit carbune si petrol in ultimul rind si gazul dispun de tehnologi mult mai performante decit rusia doar trebuie sa jongleze putin cu acestea.Numai asa vor scapa de sclavia in fata rusiei atunci vom vedea pe acesti bolsevici nenorociti ce vor face ei .Acest popor dea lungu timpului cind au vazut ca le fuge presul de sub picioare sau apucat de dus razboaie sa jefuiasca si sa fure trebuie adusi cu picioarele pe pamint.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb