PWC: Economiile G7 au creat 4,5 milioane de locuri de muncă de la începutul crizei

Elena Deacu
Macroeconomie / 27 aprilie 2015

La şapte ani de la declanşarea crizei financiare, acum cu 4,5 milioane mai multe locuri de muncă acum în statele G7 şi E7 la un loc, decât la finalul anului 2007, arată raportul PwC Global Economy Watch.

Potrivit documentului, această cifră ia în considerare numărul total de locuri de muncă create şi desfiinţate în această perioadă.

PwC transmite că lider în privinţa creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă este Canada, dat fiind că a fost prima dintre ţările G7 care a reuşit să atingă nivelul PIB-ului de dinainte de criză. În termeni bruţi, Germania şi SUA au creat împreună 4 milioane de locuri de muncă.

Criza economică nu a avut acelaşi impact asupra pieţei muncii în E7 - aproximativ 90 de milioane de locuri de muncă au fost create în aceeaşi perioadă.

Însă, în ultimul an, ritmul creării locurilor de muncă din câteva din aceste economii a scăzut.

De exemplu, în ultimul an, Mexic, Turcia şi Brazilia la un loc au creat aproximativ 300 000 de locuri de muncă, în comparaţie cu aproape 2,7 milioane pe an în medie, între ultimul trimestru al 2007 şi ultimul trimestru al lui 2013.

Când vine vorba de locurile de muncă nou create, un factor esenţial este tipul acestora. În SUA şi Europa, este creştere numărul locurilor de muncă cu normă redusă (parttime), iar ritmul creării acestora îl depăşeşte pe cel al locurilor de muncă cu normă întreagă, în cele mai multe dintre economiile din eşantion.

Doar Marea Britanie şi Germania au anunţat creşteri ale nivelului ocupării forţei de muncă atât cu normă întreagă cât şi cu normă redusă. În alte state ale Zonei Euro locurile de muncă cu normă întreagă au scăzut.

"Aceste concluzii sugerează că următoarea etapă în procesul redresării pieţei muncii va fi de a creşte numărul de angajaţi cu normă întreagă, ceea ce va ajuta la accelerarea creşterii economice", a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

Însă numărul de locuri de muncă nou create este doar unul dintre indicatorii performanţei economice. Alt indicator important este productivitatea muncii.

"Pentru a scăpa cu adevărat din constrângerile crizei financiare, este timpul ca productivitatea muncii să devină un subiect prioritar pe agenda politică şi de business", a adăugat Richard Boxshall.

Economiştii au folosit ca indicator PIB-ul pe oră lucrată pentru a măsura productivitatea în G7, însă au folosit PIB-ul per persoană angajată în E7, dat fiind că nu există date legate de ocuparea forţei de muncă calculate pe oră în fiecare economie. Analiza arată că:

În G7, Canada si Germania au reuşit să împletească gradul înalt al ocupării forţei de muncă cu o creştere a productivităţii forţei de muncă (vezi fig. 6) - în contrast cu alte economii performante ca SUA, unde creşterea productivităţii a depăşit creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi Marea Britanie unde s-a întâmplat opusul.

Un mod de a contrabalansa scăderea forţei de muncă în China ar fi trecerea de la o economie bazată pe producţie, cu locuri de muncă necalificate şi costuri salariale reduse la o economie ce necesită angajaţi cu un nivel înalt de calificare. Analiza PwC arată că acest proces este deja în derulare, iar productivitatea în China este cu aproximativ 60% mai mare decât în 2008 - ceea ce înseamnă că ţara a urcat pe lanţul valoric.

Între statele E7, Mexic şi Turcia au avut cea mai mare creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă datorită creşterii populaţiei. Pe termen lung, aceste economii vor deveni mai dependente de creşterea productivităţii pentru a susţine creşterea economică. Pieţele emergente vedetă, care au îmbinat un grad de ocupare al forţei de muncă ridicat şi creşterea productivităţii, sunt India şi Indonezia.

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 195.000 de specialişti ce oferă consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb