PWC RISCĂ SĂ PIARDĂ DREPTUL DE A AUDITA BĂNCI ÎN UCRAINA Financial Times: "PwC nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanţul PrivatBank"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iulie 2017

Financial Times: "PwC nu a raportat o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanţul PrivatBank"

Autorităţile din Ucraina ar putea revoca dreptul firmei de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) de a audita băncile din ţară, dar analizează şi alte măsuri împotriva acesteia, după ce au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanţul PrivatBank, bancă ce a fost naţionalizată anul trecut, potrivit Financial Times, care aminteşte că PwC a fost auditorul acestei instituţii financiare.

Banca Naţională a Ucrainei s-a declarat "profund dezamăgită de calitatea auditului PwC la PrivatBank", informând că va adopta "măsuri adecvate" împotriva companiei de consultanţă. Banca centrală a subliniat că, pentru comparaţie, un audit recent al bilanţului contabil al PrivatBank, realizat de compania de consultanţă EY, arată "o diferenţă de peste 160 de miliarde de hrivne, respectiv circa 6 miliarde de dolari, la cursul valutar actual".

Banca centrală de la Kiev, care susţine că va anunţa măsura împotriva PwC "în viitorul apropiat", a punctat că poate să înlăture o firmă de audit de pe lista celor care au dreptul de a audita bănci şi să ceară camerei auditorilor financiari să retragă dreptul unei firme de a audita orice entitate din Ucraina.

În decembrie 2016, Ucraina a naţionalizat cea mai mare bancă din ţară, PrivatBank, după ce acţionarii miliardari ai acesteia, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Bogoliubov, nu au respectat planul de recapitalizare a instituţiei. PrivatBank avea, la 1 decembrie 2016, un deficit de capital de 148 de miliarde de hrivne (5,6 miliarde de dolari). Circa 97% din creditele corporate din portofoliul băncii ar fi mers către companii controlate de acţionarii instituţiei financiare, potrivit Financial Times.

"PwC nu a reuşit să devină a treia linie de apărare în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor atrase de la clienţii cu depozite. Banca a fost stoarsă de aceste fonduri prin intermediul creditelor acordate unor persoane din interior", a menţionat banca centrală din Ucraina.

În acest caz, un purtător de cuvânt al PwC a declarat: "Nu am fost informaţi că Banca Naţională a Ucrainei a decis să ne scoată de pe lista auditorilor bancari, iar dacă acest lucru se va dovedi adevărat, vom lua toate măsurile ca să schimbăm această decizie". PwC s-a declarat angajată faţă de piaţa din Ucraina, respectiv faţă de un dialog constructiv cu banca centrală.

PwC mai spune că nu a realizat vreun audit pentru declaraţiile financiare ale PrivatBank după data de 31 decembrie 2015.

La finele lunii iunie, autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil (FRC) a lansat o investigaţie privind rapoartele de audit realizate de PwC la gigantul de telecomunicaţii BT Group. În plus, PwC a fost amendată, în luna mai, cu suma record de 5 milioane de lire sterline pentru modul în care a verificat registrele contabile ale companiei britanice Connaught.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb