Datoriile înregistrate de RADET Bucureşti către Electrocentrale Bucureşti sunt în continuă creştere, astfel că la 31 ianuarie, RADET datora ELCEN 3,58 miliarde de lei, transmite, într-un comunicat Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).
Potrivit companiei, din totalul datoriilor, 2,503 miliarde lei sunt pentru energie termică, 431 milioane lei dobânzi de întârziere şi 646 milioane lei penalităţi în diferite stadii de judecată.
Întârzierea la plată a facturilor de energie termică este de peste doi ani. În prezent, conform evidenţei contabile, se încasează de la RADET factura din decembrie 2012, transmite ELCEN.
În data de 18.12.2008, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Electrocentrale Bucureşti S.A., RADET Bucureşti şi sucursala Electrocentrale Bucureşti au încheiat un Protocol privind plata eşalonată a datoriilor RADET către ELCEN, reprezentând energia termică livrată în perioada decembrie 2007 - noiembrie 2008, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 424/2008. Primăria Capitalei a achitat 484 milioane de lei din suma totală eşalonată de 743 milioane de lei, diferenţa de 259 milioane fiind restantă încă din anul 2011.
Potrivit ELCEN, în 2014, gradul mediu de încasare al energiei termice a fost de 60%. În perioada 1 ianuarie - 11 februarie 2015, ELCEN a înregistrat un grad mediu de încasare de 33%, calculat prin raportarea încasărilor din contul escrow al ELCEN la valoarea energiei termice şi a dobânzilor facturate pentru aceeaşi perioadă.
Valoarea subvenţiei virate în perioada ianuarie - februarie 2015 a fost de 61 milioane de lei, faţă de 478 milioane de lei subvenţia restantă (228 milioane de lei, conform adresei RADET nr. 42408/29.12.2014 pentru perioada februarie - noiembrie 2014 şi subvenţia estimată pentru decembrie 2014 şi ianuarie 2015 - 250 milioane de lei).
• Situaţia precară a sistemului centralizat de termoficare este cauzată de neplata subvenţiei la căldură de Primăria Capitalei.
Situaţia precară actuală a sistemului centralizat de termoficare, numărul în creştere al avariilor şi problemele legate de producţia şi distribuţia energiei termice sunt cauzate, în principal, de neplata subvenţiei la căldură pentru bucureşteni de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
În acest moment, totalul datoriilor ELCEN către furnizorii de gaze naturale şi servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei, şi anume: 125 milioane de lei către Romgaz, 88 milioane de lei către Distrigaz Sud Reţele, 71 milioane de lei către OMV PETROM GAS şi 31 milioane de lei către Transgaz.
Pentru eliminarea riscului ca bucureştenii să rămână fără căldură, de-a lungul anilor, ELCEN a contractat credite de consum pentru plata combustibilului consumat în procesul de producţie. Valoarea rămasă de rambursat este de 570 milioane de lei. În prezent, ELCEN se află în proces de a contracta un nou credit, în valoare de 150 milioane de lei, pentru a diminua valoarea facturilor restante la combustibil.
• Fuziunea ELCEN-RADET
Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) a municipiului Bucureşti există de mai bine de 45 de ani, iar actualele probleme financiare ale acestuia sunt artificial legate şi condiţionate de transferul cu titlu gratuit al acţiunilor ELCEN din portofoliul statului român către Primăria Capitalei şi de fuziunea ELCEN-RADET.
Din punct de vedere tehnic şi economic, ELCEN consideră că fuziunea cu RADET poate fi un pas natural pentru optimizarea funcţionării SACET şi creşterea calităţii serviciului public la un tarif suportabil pentru populaţie. Astăzi, însă, cele două companii nu au o strategie comună de acţiune. Ele funcţionează operativ, fără probleme deosebite, chiar dacă organizatoric aparţin de acţionari diferiţi. În cazul fuziunii, conducerea administrativă unică ar putea avea efecte pozitive, atât în stabilirea strategiei de funcţionare şi dezvoltare, cât şi în rezolvarea problemelor financiare actuale, cu condiţia ca obligaţiile financiare asumate de PMB prin subvenţie să fie respectate.
Până la această dată, singura etapă finalizată din Memorandumul "Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti", adoptat de Guvernul României pe 21 martie 2013, este divizarea societăţii Electrocentrale Bucureşti, îndeplinită de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi ELCEN la 1 octombrie 2014.
Potrivit aceluiaşi Memorandum, următorii paşi pentru realizarea fuziunii ELCEN-RADET, constau în: transformarea RADET în societate comercială, acţiune nefinalizată nici la aproape doi ani de la aprobarea Memorandumului; transferul acţiunilor ELCEN din proprietatea statului român (Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri) în proprietatea Primăriei Capitalei.
Având în vedere decizia nr. 574/2014, din decembrie 2014, referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, se pune în discuţie legalitatea transferului cu titlu gratuit al acţiunilor deţinute la ELCEN de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Primăria Municipiului Bucureşti.
În prezent, ELCEN nu cunoaşte perspectiva societăţii care s-ar crea ca urmare a fuziunii cu RADET Bucureşti. În mod normal, un asemenea proces se încheie cu transparenţă şi strânsă colaborare din partea ambelor companii, lucru care până acum nu a fost demonstrat de RADET Bucureşti.
• Despre ciclul combinat de la CET Vest
În ceea ce priveşte centrala cu ciclu combinat de la CET Vest, pusă în funcţiune în 2009, aceasta este oprită de la 1 septembrie 2014, şi nu din luna mai. Oprirea a fost planificată pentru revizia capitală recomandată conform Manualului de Mentenanţă.
Din cauza livrării unor piese de schimb neconforme, lucrările de reparaţii sunt întârziate, iar pornirea centralei e programată pentru sfârşitul lunii martie.
ELCEN a depus toate eforturile pentru asigurarea energiei termice, astfel încât bucureştenii să nu resimtă decalajul lucrărilor de mentenanţă, energia termică fiind livrată la parametri optimi, nepunând în pericol alimentarea cu apă caldă şi căldură a zonei bucureştene deservite de CET Vest.