Radu Dumitru, SNAM: "Suntem singura ţară din UE care nu are o lege a apei îmbuteliate"

V.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 mai 2014

Radu Dumitru, SNAM: "Suntem singura ţară din UE care nu are o lege a apei îmbuteliate"

SNAM vrea să deschidă două fabrici de îmbuteliere a apei minerale, din fonduri europene

"Apa de masă a ajuns să ocupe 36-37% din piaţă, din cauza costurilor scăzute"

Ţara noastră este singura din Uniunea Europeană (UE) care nu are o lege a apei îmbuteliate, ne-a declarat, vineri, Radu Dumitru, directorul general al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale. Totodată, domnia sa a precizat că apa de masă ( denumită generic pe etichete "de băut", "de masă" şi "de izvor") a ajuns să deţină o cotă de 37% din piaţă: "Apele minerale trec prin aproape 100 de teste diferite pe an. În schimb, apa de masă, apa de băut sau apa de izvor sunt controlate de două ori pe an de Apele Române. Procentul acestor produse a crescut cu 10-12% în ultimele luni, ajungând să ocupe 36-37% din piaţă, din cauza costului foarte scăzut. Bineînţeles că nu vreţi să daţi banii pe o apă care este de fapt sifon", ne-a precizat domnia sa.

Drectorul general al SNAM îşi doreşte să înceapă discuţiile pentru construirea a două fabrici de îmbuteliere a apei minerale, cu ajutorul fondurilor europene, în pofida opoziţiei Consiliului Concurenţei (CC): "Este o bătălie a mea cu CC, întrucât ei nu ne dau voie să îmbuteliem, pentru că ar fi neconcurenţial faţă de companiile private. Mă voi bate să facem cel puţin două fabrici. Acestea pot fi de mare ajutor statului, care are multe obligaţii prin diverse instituţii, de la şcoli la spitale şi aşa mai departe. În legislaţie nu scrie nicăieri că nu avem voie să îmbuteliem, CC a spus asta în urmă cu 3-4 ani. Cele două fabrici ar costa între 8 şi 10 milioane de euro fiecare. Banii vor fi atraşi din fonduri europene. Au fost discuţii care au avut în vedere dacă societatea este sau nu eligibilă pe fondurile europene şi a reieşit că este. Capacitatea fiecărei fabrici va fi de aproximativ 50.000 de sticle zilnic. După alegerile europarlamentare, vom începe discuţiile".

Domnia sa susţine că potenţialul României în acest domeniu este foarte mare, piaţa exploatând doar 30% din ceea ce se poate. "Capacitatea de îmbuteliere nu depăşeşte o treime din debitul care poate fi folosit. Aceasta este dorinţa mea, să recuperăm din apa care se risipeşte, fiind absorbită de pământ", a mai declarat Radu Dumitru.

Totodată, domnia sa a precizat că SNAM deţine 82 de licenţe de explorare şi exploatare, adică 82 de surse funcţionale: "Deţinem 82 de licenţe de exploatare şi explorare, avem 82 de surse fucţionale, plus alte 10 licenţe care se află în faza de cercetare. Le vom scoate şi pe acestea zece, dar cercetările durează, de rulă, între 1 şi 3 ani".

Societatea deţine circa 75% din totalul licenţelor de explorare şi exploatare a apelor minerale din România. "Ministerul Economiei este unic acţionar al societăţii noastre. Cele mai mari branduri pleacă de la noi, ne au pe noi drept sursă", a mai precizat Radu Dumitru.

De asemenea, SNAM a anunţat că va investi 2,7 milioane de euro pentru pregătirea a 1.000 de oameni din zonele rurale în privinţa calităţii apei, 15% din sumă reprezentând fonduri proprii şi ale partenerilor, iar restul fonduri nerambursabile. Din cele 1.000 de persoane, 130 ar urma ulterior să fie angajaţi la primării sau la companii din sectorul exploatării apelor minerale. Proiectul se va derula pe o perioadă de 18 luni, potrivit oficialilor SNAM.

SNAM a produs, anul trecut, 898 de milioane de litri de apă minerală carbogazoasă (579 milioane litri) şi plată (318 milioane litri), în creştere cu aproximativ 15 milioane de litri, comparativ cu anul 2012. SNAM a livrat apa către 25 de îmbuteliatori, cei mai importanţi fiind Romaqua Group, care deţine brandul Borsec, cu 33,12%, Rio Bucovina (15,91%), Dorna Apemin (14,94%), Perla Harghitei (13,23%), European Drinks (5,04%), Carpatina (3,07%), Global Aqua Invest (2,95%) şi Azuga Waters (2,90%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb