Producătorii de preparate din carne intenţionează să majoreze preţurile, până la Sărbătorile de Crăciun, cu 10%, după ce materia primă, dar şi utilităţile s-au scumpit, potrivit lui Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Potrivit domniei sale, din septembrie 2011 în septembrie 2012, preţul cărnii a crescut cu 24%, condimentele s-au scumpit cu 4,5%, ambalajele cu 4% etc. În acest condiţii, producătorii de preparate din carne au scumpit produsele cu 15%, în ultimele luni.
Unii producători au fost mai competitivi şi au rezistat în piaţă, fără să facă, însă, profit, iar alţii funcţionează pe pierdere şi au datorii, a mai spus Radu Timiş, care este şi reprezentantul companiei "Cris-Tim".
"Oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin, TVA este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, şi atunci mâncăm mai puţin, mai ieftin şi mai puţin sănătos".
Domnia sa a adăugat: "Noi vom încerca să mărim preţul cu 10%. Nu vrem, dar ne obligă situaţia, dacă materia primă este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămână scumpiri. Nu ştim, însă, dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viaţă şi să ne putem vedea şi la anul".
Şi carnea de porc s-ar putea scumpi până la finalul anului, cu până la 15%, după cum a declarat, ieri, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), care a adăugat: "În România, în apropierea Sărbătorilor de Iarnă, se taie trei milioane de porci în fundul curţii. Şi atunci se dereglează piaţa în mod direct. Probabil că preţurile la aceşti porci pe care îi taie ţăranii vor fi, ca în fiecare an, mai mari decât cele cu care vindem noi la ora actuală".
Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), susţine că mulţi consumatori apreciază carnea doar prin prisma costurilor, iar, deseori, produsele cele mai ieftine sunt cele din import.
"De aceea, trebuie să avem o strategie foarte bine pusă la punct din acest punct de vedere", a precizat oficialul, subliniind că una din ameninţările industriei cărnii este importul masiv la negru.
Totodată, oficialul MADR a spus că, în ultimii ani, în domeniul prelucrării cărnii au fost făcute multe investiţii, necorelate, însă, cu materia primă.
"La ora actuală am umplut ţara de abatoare, care nu au ce tăia. Sunt bani blocaţi, efectiv, şi noi sperăm că, încet-încet, să reuşim să resuscităm măcar o parte din unităţile create, pentru că mulţi sunt în faliment".
• 2012 - an record în sectorul avicol
Nici în sectorul avicol lucrurile nu stau mai bine, vânzările des-făşurându-se în dinţi de fierăstrău, iar vârfurile fiind înregistrate în perioada avansului sau lichidării, după cum a precizat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UNPR).
"Cred că s-a ajuns la o limită la care producătorii nu mai pot creşte preţurile", a spus domnia sa, adăugând că acestea sunt constante de trei ani. În condiţiile în care preţul cerealelor şi tarifele la utilităţi au crescut simţitor, producătorii lucrea-ză pe pierdere, preţul din piaţă fiind sub costurile de producţie. Crescătorii rezistă cu greu în piaţă, restructurându-şi creditele comerciale. În acest ritm, se va ajunge la insolvenţe.
Cea mai bună soluţie, în opinia sa, ar fi reducerea TVA, întrucât, după creşterea TVA de anul trecut, consumul de carne a scăzut cu 30%. Valoarea actuală a TVA conduce la scăderea consumului şi la creşterea evaziunii fiscale, a mai apreciat domnul Van.
Sectorul de carne de pasăre va produce în acest an circa 440.000 de tone de carne în viu, 2012 fiind an record, întrucât nu a mai fost realizată producţie de asemenea dimensiuni până acum, potrivit lui Ilie Van. Importurile şi exporturile de carne de pasăre sunt egale cantitativ. Din punct de vedere valoric, însă, exporturile au fost mai mari decât importurile. Sectorul avicol va realiza exporturi de circa 250 de milioane de euro în acest an, 85% din aces-tea mergând către ţările din spaţiul Uniunii Europene.
Reprezentantul UNPR susţine că problema sectorului avicol este reprezentată de rezultatele financiare ale companiilor.
• Încep inspecţiile ruseşti pe piaţa noastră, pentru exportul de carne
Săptămâna viitoare încep inspecţiile făcute de experţii sanitari ruşi la companiile din domeniu care intenţionează să exporte în Rusia.
"Primii şapte medici veterinari vin duminică şi încep inspecţiile chiar la Cris-Tim, a precizat Radu Timiş.
Acesta a subliniat că, în prezent, "Cris-Tim" exportă 17% din totalul producţiei, pe pieţele europene, şi că intenţionează să vândă în Rusia, dacă experţii ruşi vor accepta ca această companie să intre pe piaţa lor, 40% din producţie. Potrivit lui Radu Timiş, există circa 30 de posibili parteneri pentru "Cris-Tim" pe piaţa rusă.
Comerţul nostru agro-alimentar cu Rusia este extrem de slab, potrivit lui Achim Irimescu, valoarea exporturilor noastre pe această piaţă fiind de 28 de milioane de euro, în timp ce Germania exportă în Rusia de 3 miliarde euro.
Pe lângă Rusia, autorităţile noas-tre fac demersuri şi pentru deschiderea pieţei chineze la exportul de carne.
De asemenea, România va avea, de anul viitor, cel puţin nouă ataşaţi agricoli, care vor promova produsele alimentare româneşti în oraşe mari din străinătate cum Washing-ton, Madrid, Berlin, Istanbul, Chişinău, Kiev şi Beijing.
Un reprezentant al ţării noastre va fi trimis în Iordania, pentru promovarea alimentelor autohtone în statele arabe.
"Vor fi selecţionaţi doar acei tineri capabili să promoveze produsele şi care să vorbească limbile din ţările în care vor fi trimişi", a spus secretarul de stat.
• România importă 60-70% din necesarul de legume
România importă 60-70% din necesarul de legume, dar are astfel de produse care nu ajung pe piaţă, fiind un exportator important de cereale care cumpără, însă, din străinătate carne, a mai spus Achim Irimescu, opinând că acest lucru este "o tragedie".
Irimescu a afirmat că a vizitat recent localitatea Vişina, din judeţul Olt, unde a găsit un depozit plin de produse de foarte bună calitate.
"Ei nu aveau unde să vândă produsele, şi-mi spuneau că, pe vremuri, până în "90, zilnic trimiteau cu trenul 70 de tone de legume din zonă. România importă, actualmente, după date statistice, 60-70% din legume, şi noi avem produse care nu ajung pe piaţă, deci este o tragedie. Este marea nenorocire care s-a întâmplat în România", a precizat oficialul.
Secretarul de stat a afirmat că este nevoie de depozite care să strângă produsele din sectorul agricol şi care să creeze o legătură cu piaţa, menţionând că vor fi construite astfel de obiective.
ARC, APCPR şi UCPR au semnat, ieri, un protocol de colaborare.
•
Carnea de porc este cea mai căutată în România, acoperind aproape jumătate din consumul anual de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor, fiind urmată de cea de pasăre (15-20 kg) şi vită, categorie care reprezintă doar 10% din total.
Fiecare român mănâncă anual 30-32 de kilograme de carne de porc, faţă de media europeană de 40-45 de kilograme. Consumul de carne de pasăre este de 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeană, de 23-24 kilograme.
Carnea de vită reprezintă doar 10% din consumul total de carne din România, faţă de 40% în UE.
1. Specula
(mesaj trimis de vasile în data de 02.11.2012, 09:37)
Benzina s-a ieftinit.
2. ABURELA
(mesaj trimis de JEAN în data de 02.11.2012, 18:40)
Deja a sait cu mai bine de 50 % anul acesta , in martie cumparam pulpa de pui cu 9 lei kg si acuma este 14-15 lei kg. Chiar zilele acestea ma uitam ca de obicei la halele de carne de la OBOR era inghesuiala la carnea de pui , insa acuma batea vantul , lumea venea se uita la pret si pleca cu mana goala. E greu ca din 800-1200 salariu mediu real sa iti mai porti permite ceva !