Raiul nu are adresă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 7 august 2019

 Cornel Codiţă

Nu, nu geografia "Lumii de apoi" ne interesează aici, ci aceea a lumii în care trăim. Mă rog, deocamdată... temporar şi cu chirie! La urma-urmei, Dante nu este chiar singura sursă cu autoritate în materie şi nu puţine glasuri demne de încredere au sus-ţinut că pînă să dezlegăm misterele Raiului şi Iadului de dincolo, ar fi mai de folos, ar fi necesar, ba chiar obligatoriu să înţelegem ce-i cu Raiul şi Iadul de aici, din lumea în care trăim (vezi Goethe, Faust). Pentru asta avem nevoie de un pic de geografie socială, Ştiinţa-Artă care ne înfăţişează formele societăţii în care ne petrecem viaţa. Cu o asemenea hartă ar trebui să fim dotaţi şi învăţaţi să umblăm, fiecare, încă de prin clasele primare, dacă nu chiar din perioada celor şapte ani de acasă. Oricum, cu cît mai devreme, cu atît mai folositor. La urma urmei, pleci într-o călătorie de o viaţă care are ca uriaşă miză chiar viaţa ta şi parcă n-ar fi de folos să rătăceşti pe coclauri prea mult pînă să dai de "drumul tau", ori să nu dai niciodată de el, să te istoveşti aiurea prin deşerturi, ori păduri virgine, să cazi în cine ştie ce prăpastie, ori să te îneci în apele tulburi ale Fluviului Ocaziilor Ratate sau în Lacul stătut al Neputinţelor. Poate aţi observat, poate nu, dar un asemenea instrument nu ne pune nimeni la dispoziţie. Niciodată! Bănuiesc chiar un "complot" care ne împiedică să ne alcătuim singuri o asemenea hartă, chiar şi atunci cînd ne dăm seama de utilitatea şi necesitatea ei, chiar şi atunci cînd avem acumulate cunoştinţele, respectiv exeperienţa necesare pentru a o desena.

Harta socială a României de astăzi seamănă aparent cu cea a Atlantidei. Trei cercuri concentrice. Asemănările se opresc, însă aici. La noi cele trei sunt tărîmuri radical diferite. În mijloc "Jungla celor fără grija zilei de mîine, de poimîine... ba chiar şi a Zilei de Apoi", cerc supranumit şi Jungla Raiului. Activitatea şi preocuparea principală, dacă nu chiar unică a celor care au ajuns aici este să nu cumva să se întîmple ceva care să îi aducă din nou în situaţia de a avea grija zilei de mîine. Este o activitate febrilă, esenţialmente şi drastic competitivă, stresantă şi plină de primejdii. Una care extenuează, distruge nervi, vieţi şi cariere, nu de puţine ori. De aceea, cei care trăiesc în Jungla Raiului au impresia subiectivă că trăiesc de fapt în Iad dar, evident, nu ştiu despre ce vorbesc! Cercul nucleu este înconjurat şi se sprijină nemijlocit pe zona care îl împresoară, des-tul de largă, "Rezervaţia paraziţilor utili". O întreagă faună. De la cei ce ocupă şi folosesc funcţii şi poziţii în structurile administrative şi politice în interesul lor nemijlocit şi al reţelelor de dependenţă din care fac parte, permanent sau temporar, pînă la formaţiunile specializate şi structurile de grup ale infracţionalităţii înalt organizate. Dincolo, un perimetru, circular şi el, care cuprinde pe toţi ceilalţi, "Iadul dezmoşteniţilor". Ici şi colo, în interstiţii create temporar, cu dimensiuni variabile, teritorii slab populate şi relativ izolate, dintre care remarcabile sunt "Arhipelagul creatorilor" şi "Insula Exilaţilor" zisă şi a "Înţelepţilor fără de ţară". Cu excepţia teritoriilor speciale, legea fundamentală a celor trei tărîmuri circulare este una singură: homo homini lupus. Fiecare zonă circulară este organizată şi puternic stratificată social, în special după principiul clanurilor şi al reţelelor de putere sub semnul unei acerbe concurenţe. Între cele trei "lumi" există fluxuri de mobilitate socială, relativ slabe, de la periferie spre centru şi mult mai puternice, în sens opus. În ansamblu, societatea României este una autofagă, trăieşte şi se structurează consumînd şi risipind, în procese economice slab productive, resursele de care dispune, de la cele neregenerabile de tip mineral, la capital, infrastructuri şi terminînd cu oamenii!; vînzînd direct sau indirect resursele de care dispune, inclusiv o parte semnificativă a populaţiei pentru a risipi apoi sau a redistribui conform algoritmilor de clan resursele dobîndite!; respectiv prin îndatorare în flux continuu, creînd la temelia edificiului o prăpastie în care, inevitabil, se va prăbuşi, dacă nimic şi nimeni nu schimbă radical aceste procese autodistructive.

Bine, şi... de ce nu are Raiul adresă? Relativ simplu, pentru că el poate fi aproape oriunde. Dacă ai bani, bine puşi deoparte, suficient de mulţi încît să nu ai grija zilei de mîine, de poimîine... sau a Zilei de Apoi, Raiul poate fi la Bucureşti, la Craiova, la Cluj, la Iaşi, în Costa Rica, în America, în Insulele Baleare, în Martinica sau la Poplaca... (vorba vine... zic şi eu aşa, de kiki!). Şi care-i diferenţa? Ce, Iadul are adresă? Nu are, dar la noi nici nu are nevoie, căci oricînd ar fi, orinde-ai fi şi ori încotro te-ai duce se găseşte întotdeauna un zilier al lui Ucigă-l Toaca, un "Gheorghe Dincă", gata să te ia "cu binişorul" şi să te tîrască în Infern, doar trecîndu-te strada! Şi nici măcar nu trebuie neapărat să te omoare; arta este să te facă să accepţi "de bună voie" emigrarea... în Iad!

Opinia Cititorului ( 17 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Homo homini deus ramane doar o posibilitate cuantica sau ea exista in alt univers paralel? De ce nu putem sa o facem sa colapseze si aici, pe planeta albastra? Cine si ce ne impiedica sa ne dorim acest lucru? Macar cei din arhipelag!

    homo homini lupus nu caracterizeaza constiinta, ea este morala! 

    1. Ce este constiinta morala?

      Raspunsul implica o abordare complexa, integrata din domeniul evolutiei cunoasterii in domeniul constiintei, relatia creier - minte- constiinta, din

      perspectiva neurostiintelor intersectate cu filosofia, fizica, teologia si informatica. Nu mi-am propus sa il dau acum. 

      Mecanismele cuantice ale conștiinței

      Modelarea prin propria constiinta.

      Ce sunt printipurile, neicusorule?

      1. Incercare de definire

      Constiinta este o matrice legata de energia, data de vibratiastringului, viteza si informatia cuantica a biofotonului (luminii din creier) necesara formarii unui gand, a oiectivitatii subiectivitatii.Este qualia. Dar ce e qualia? Modul cum reactionam noi cu obiectele 

      Este o organizare a tiparelor de conexiune intre neuroni, tipare de unda caracterizata de frecventa, lungime de unda si amplitudine .

      2. Rolul campului cuantic - relationare, comunicare... 

      In fizica cuantica, constiinta observatorului este cea care modifica rezultatul experimentului dublului fante.

      Prin propria constiinta noi creem realitatea, conform solipsismului, din filozofie. Modularea prin propria subiectivitate anuleaza obiectivitatea experimentului fizic. 

      Intre cele doua tipuri de proteina alfatubulina si betatubulina exista coereta, acestea intra in rezonanta. Cine induce aceasta coerenta? Energia biotonilor, lumina care se genereaza in celulele noastre, acesta induce coerenta.

      Observatorul anuleaza coerenta si obliga unda sa colapseze, sa se transforme din unda in particula.

      Inseparabilitatea particulelor, entanglement cuantic, intricatie in romana. Timpul de coerenta intre cele 2 tubuline e necesar formarii unui gand. Celulele noastrenervoase permit o coerenta mai mare, mecanisme ale coerentei din interiorul organismului nostru. Aceste sisteme de microtubuli transporta lumina, biofotoni. Acesti biofotoni creeaza coerenta, rezonanta.

      Teoria tertului inclus.

      Venim si ne intoarcem in lumina! Lumina din ziua I, a patra si a sasea din geneza, de ajuta sa intelegem

      La inceput au fost create matrici de lumina, lumina vie, in ziua I. Apoi in ziua a IVa au fost create corpurile ceresti, lumina cosmica. Prin lumina, rezonanta, s-a nascut iubirea. Dumnezeu a spus, sa se faca lumina, adica ordine, rezonanta holografica a doua particule gemene.

      Este timpul sa nu mai separam adevarul stiintific de cel spiritual. 

      Biofotoni sau biologia laserilor.Celula mea este un laser. Noi generam emisie laser cu sistemul nostru biologic de celule... 

    La inceput a fost cuvantul, adica informatia, gandul!Informatia, legile informationale morale dau sens structurii.Gandul este cea mai mare forta din univers daca respecta si daca nu respecta legile informationale morale ale Cosmosului..

    Realitatea in care traim este dependenta de vointa noastra, de gandirea noastra, de modul in care ne integram existenta in realitatea universala. Gandirea in armonie este temelia si nazuinta universului. Omul a evoluat avand in spate legile Universului, pe... 

    We live in a very interesting time of transition of our consciousness to the level beyond consciousness, superconscious and Absolute consciousness capable to understand the main problem of humanity: "What prevents the humanity fr om elimination of all the negative manifestations of life?". What causes these negative manifestations? What prevents mankind fr om evolving?

    1. Subtle Heavenly Teachers give an answer to these questions.

      Absence of complex scientific and theistic, intuitively-logical, psycho-spiritual and spiritually-moral methods of cognition of subtle (SM) and brute-material (BM) world. 

      Lack of complex scientific knowledge about human's nature, their role in the evolution of Earth and the Universe fr om informational, energy and physical points of view.

      Absence of complex human science providing knowledge about... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb