RANDY HOWARD, LOCKHEED MARTIN Primele avioane F-16 cumpărate de România ajung în ţară la toamnă

E.M.
Ziarul BURSA #Companii / 7 iunie 2016

Randy Howard a fost ofiţer timp de 20 de ani în Forţele Aeriene ale SUA, iar în ultimii zece ani a lucrat la Lockheed Martin, din care aproximativ 7-8 ani şi i-a dedicat proiectului F-35. De un an şi jumătate, domnia sa ocupă funcţia de director de dezvoltare pentru F-35, care mai include proiectele F-22 şi F-16.

Randy Howard a fost ofiţer timp de 20 de ani în Forţele Aeriene ale SUA, iar în ultimii zece ani a lucrat la Lockheed Martin, din care aproximativ 7-8 ani şi i-a dedicat proiectului F-35. De un an şi jumătate, domnia sa ocupă funcţia de director de dezvoltare pentru F-35, care mai include proiectele F-22 şi F-16.

"Piaţa avioanelor F16 second hand este foarte mică"

Ţara noastră urmează să primească, în toamna anului curent, o primă tranşă, de şase avioane F-16 Block M5 din cele 12 cumpărate de Guvern în urmă cu doi ani, când România s-a alaturat familiei Lockheed Martin F-16, ca urmare a deciziei administraţiei SUA de a aproba transferul de aparate de zbor F-16 din Portugalia, potrivit domnului Randy Howard, director de dezvoltare la Lockheed Martin, pentru proiectul F-16.

Oficialul companiei americane ne-a declarat, într-un interviu, că următoarele şase aparate de zbor, care vor fi implicate în activităţi militare, vor sosi în România la începutul primăverii anului 2017. Din cele 12 avioane, 9 sunt aparate de zbor F-16As monoloc, iar 3 - F-16Bs dublă comandă. Randy Howard ne-a spus că, până în acest moment, Lockheed Martin are 27 de ţări beneficiare pentru avionul F-16, avion pentru care există comenzi până la sfârşitul lui 2017. România este ţara care a intrat cel mai recent în rândul clienţilor gigantului american.

Domnia sa a adăugat: "Suntem în discuţii cu alte 4-5 ţări din Asia de Sud-Est şi America de Sud, Bahrain, Columbia, Indonezia, care aşteaptă avionul F-16 cu toate dotările la zi".

Randy Howard a precizat: "De-a lungul timpului am realizat peste 1.000 de îmbunătăţiri ale aparatelor de zbor F-16. Mai bine de jumătate dintre clienţi au revenit cu noi comenzi. Avioanele care vor ajunge în România au fost fabricate în anii "80-90 şi au beneficiat de mai multe îmbunătăţiri de-a lungul timpului. Facem actualizări dese ale aparatelor pentru ca toată lumea să beneficieze de acelaşi soft de zbor".

Aproximativ jumătate din avioanele F-16 au un soft V (cea mai recentă variantă) îmbunătăţit, care va fi actualizat în următorii 15 ani, astfel încât 90% dintre aceste avioane vor ajunge să funcţioneze cu acelaşi soft. Fiind o variantă mult îmbunătăţită, soft-ul F-16V va asigura funcţionarea atât a avioanelor livrate clienţilor vechi, cât şi aparatelor ce vor fi vândute clienţilor noi, potrivit oficialului Lockheed Martin.

Domnul Howard nu a putut să ne ofere detalii financiare ale achiziţiei avioanelor F-16 de către statul român, precizând doar că Lockheed Martin beneficiază de aproximativ 10% din valoarea tranzacţiei, bani care acoperă costul soft-ului.

"F-16 este recunoscut ca un simbol al armatei americane", ne-a declarat Randy Howard, subliniind: "Achiziţia acestor avioane este bună pentru Forţele Aeriene Române, având în vedere dotarea curentă a Armatei Române. Avioanele existente au foarte multe ore de zbor şi devin din ce în ce mai dificil de întreţinut şi de «ţinut în aer», de utilizat. Sunt din ce în ce mai puţin sigure şi, de aceea, dotarea Armatei Române cu aceste F-16 este un lucru foarte bun".

Oficialul companiei ne-a mai spus că achiziţia celor 12 avioane de către România reprezintă "doar un început", iar o opţiune bună pentru ţara noastră ar fi, conform domniei sale, cumpărarea de aparate de zbor noi.

Reprezentantul Lockheed Martin ne-a declarat: "Este greu de stabilit exact care sunt necesităţile Forţelor Aeriene Române. Cred că acestea sunt în măsură să decidă câte avioane sunt necesare. Totuşi, sunt de părere că încă o escadrilă (12 aeronave) ar fi un început, poate două escadrile, dar totul depinde de cerinţele şi disponibilitatea României. Forţele Aeriene Române au ultimul cuvânt în stabilirea numărului de avioane de care au nevoie".

Randy Howard a subliniat că piaţa avioanelor F-16 second hand este foarte mică, deoarece ţările care deţin aceste aparate vor să le folosească, urmărind să le prelungească durata de viaţă, să le îmbunătăţească, nu să le vândă. Conform spuselor sale, modelul F-16V este un avion multirol, îndeplinind misiunile mai multor alte avioane.

Avioanele F-16 care vor intra în dotarea României sunt pregătite să interacţioneze cu aceleaşi avioane de luptă multirol testate în aceleaşi condiţii, pe care multe state membre NATO le folosesc pentru apărarea propriei suveranităţi. Aparatele de zbor F-16 ale României sunt actualizate cu soft-uri Mid-Life şi integrate cu echipamentul de ochire şi tragere Sniper Advanced Targeting Pod. Actualizările Mid-Life includ modernizări ale sistemelor de navigaţie, de comunicatie şi de ochire şi tragere.

Aceste sisteme le permit avioanelor să participe la acţiuni comune, au sisteme de navigaţie, de comunicaţie, de urmărire a ţintelor, ceea ce le prelungeşte timpul de viaţă operaţională, conform domnului Howard.

Oficialul companiei americane ne-a mai spus că avioanele pe care le cumpără ţara noastră au în jur de 4.000 de ore de zbor la activ. Potrivit afirmaţiilor sale, piloţii din Portugalia - ţara de unde sunt acestea cumpărate - pregătesc piloţii români. Randy Howard a afirmat că în Portugalia sunt 9 piloţi români, iar stagiul de pregătire a acestora durează până la un an şi jumătate. Fiecare pilot trebuie să aibă, în medie, 20 de ore de zbor pe lună, între 120 şi 200 de ore pe toată perioada de pregătire. Reîntorşi în ţară, aceştia vor fi instructori pentru piloţii din România.

De asemenea, Portugalia se ocupă de lucrările necesare ca să aducă avioanele F-16 la configuraţia dorită şi autorizată de România.

Reprezentantul companiei americane ne-a mai spus că Lockheed Martin sprijină modernizarea flotei româneşti de avioane şi preconizează un parteneriat pe termen lung care va continua să-i asigure României posibilitatea de revoluţionare a capacităţilor sale de apărare aeriană.

"Lockheed Martin este mândru de acest parteneriat pe termen lung şi este pregătit să sprijine evoluţia Armatei Române, inclusiv posibila achiziţie de aparate de zbor F-16 suplimentare şi modernizarea la cea mai recentă variantă numită F-16V", a conchis domnul Randy Howard.

Randy Howard: "Avioanele F-16 mai pot zbura aproximativ 20 de ani, până în 2030, ceea ce duce la scăderea costurilor de operabilitate pentru cei 27 de clienţi ai noştri".

Randy Howard: "F-16 este un simbol al alianţei cu SUA în consolidarea securităţii în Europa de Sud-Est".

Randy Howard: "În urma cu trei ani, Forţele Aeriene ale SUA au făcut un test cu un avion F-16, la unitatea din Fort Worth, Texas. În programul de simulare s-au efectuat 27.000 de ore de zbor, în 32 de ture de simulări, în aproximativ 2 ani.Ca rezultat al testelor, F-16 este programat să funcţioneze 8.000 de ore, iar cu îmbunătăţirile făcute de noi, avionul F-16V poate ajunge la 12.000 de ore de zbor. Ţinta noastră este depăşirea a 12.000 de ore de zbor".

Randy Howard: "Avionul F-16V este cel mai avansat model F-16 prezent pe piaţă astăzi. Configuraţia F-16V oferă diverse capacităţi de luptă relevante, ce cresc semnifiativ eficienţa operaţională a aeronavei. Sunt dotate cu: radar avansat Active Electronically Scanned Array (AESA), o modernizare a avionicii, a computerelor de misiune şi a procesoarelor de afişaj, un ecran format mare de 6"x8" color de înaltă rezoluţie, o reţea de mare viteză şi capacitate, LINK-16 - ce le permite utilizatorilor să opereze într-o reţea de date în zona de luptă, modernizări pentru capabilităţi de arme avansate. Configuraţia F-16V este dezvoltată de peste trei ani şi a intrat recent în faza de testare de zbor a programului".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Greșit dacă luai, greșit dacă nu luai.

     

    Noi am luat. Să vedem ce ne așteaptă. 

     

    ABC, aug 2015: 

    "Five U.S. Air Force F-16 jet fighters, each costing some $20 million, crashed in July, killing three airmen and once again putting a spotlight on the service's workhorse combat plane. 

    On July 6, one Fighting Falcon, as the plane is also known, went down off the South Carolina coast, killing the pilot. A July 17 crash near Edwards Air Force Base, Calif., claimed the lives of a pilot and passenger. On July 18, the pilot of an F-16 patrolling above northern Iraq had to bail out over southeastern Turkey because of problems the Air Force attributed to engine trouble. He survived. Pilots likewise survived a July 26 crash into an Illinois cornfield and a July 23 wreck near Luke Air Force Base in Arizona. 

    They were all what the Air Force calls "Class-A" mishaps, in which someone dies or a plane sustains more than $1 million in damage. Usually such "mishaps" are crashes, and all are investigated." 

     

    "Air Force statistics show that Fighting Falcons have crashed an average of 13 times a year since 1982, when the plane was first flown heavily, costing an average $260 million annually in destroyed aircraft." 

     

     

    "Attrition rates for the F-16 have decreased substantially in comparison with other fighter types in the past. This is due to the fact that after 30 years of service, most air forces have gained a lot of experience on the type. With current introductions (i.e. Greece, Pakistan) only the most experienced fighter pilots - with minimum 1,000 hours in fighters - are allowed to fly the type, while in the early years young pilots with few hours had to be introduced on the type. This way attrition is kept at a all-time minimum." 

     

    Siteul f-16.net centralizează toate incidentele și pierderile de avioane. În ultimii 8 ani, media de avioane pierdute este de 8 / an. Explicația este în textul anterior. Doar piloții cu foarte multă experiiență (cel puțin 1000 de ore de zbor pe jeturi) urcă la manșa lui F-16. Dacă sunt mai ne-experimentați, se pot pierde și 30 de avioane/an. 

     

    Să ne gândim deja la primul incident în care pierdem un F16. Nu este o chestiune de "dacă" ci "când" și "câte". 

    1. si ca costa aceste avioane fabricate in sec.trecut cu mii de ore dejea zburate.ei?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb