RAPORT AL UNUI PROFESOR DE LA UNIVERSITATEA DIN SYDNEY: Băncile australiene împing clasa de mijloc locală în pragul sărăciei

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 mai 2018

Băncile australiene împing clasa de mijloc locală în pragul sărăciei

Clasa de mijloc este supusă celui mai mare risc financiar, conform raportului

Clasa de mijloc din Australia este supusă unei noi ameninţări, care pare să fie tot mai pregnantă, arată un raport întocmit de Dick Bryan, profesor de economie politică la Universitatea din Sydney, publicat de ziarul Sydney Morning Herald şi preluat de blogul financiar Zero Hedge.

Potrivit raportului, clasa de mijloc australiană este împinsă spre pragul sărăciei, nu doar de sistemul financiar global actual, ci şi de instituţiile bancare. Din cauza condiţiilor actuale din sistemul financiar global, persoanele care se încadrează în clasa de mijloc din Australia prezintă un dezavantaj structural în faţa celor bogaţi, prin faptul că sunt nevoite să plătească taxe care le depăşesc veniturile pe termen lung, astfel că nu pot economisi.

Raportul notează că băncile din Australia încearcă să afle exact cât de mult pot împovăra debitorii înainte să aducă în pragul sărăciei tot mai mulţi australieni din clasa de mijloc. Băncile utilizează o formulă care include şi un indice al sărăciei folosit pentru a calcula suma "până la ultimul dolar" pe care clasa de mijloc o mai are disponibilă din venitul alocat plăţilor de taxe.

Conform Zero Hedge, acest indice, denumit Henderson, este un punct de referinţă în măsurarea gradului de sărăcie al populaţiei.

Această evoluţie a ajuns în atenţia Comisiei regale pentru bănci şi finanţe, care susţine că sărăcia nu mai este reprezentată doar de un venit redus.

Conform raportului din Zero Hedge, băncile australiene au adoptat practici de împrumut diferite de politicile lor oficiale de împrumut, iar veniturile pe gospodărie, pe care acestea le solicită de la clienţi pentru stabilirea ratelor, scad atât de mult încât debitorilor nu le rămân suficienţi bani pentru acoperirea nevoilor de bază, cu alte cuvinte, trăiesc în sărăcie.

Acest lucru nu este un accident, ci o politică strategică a băncilor, căreia autoritatea pentru supravegherea practicilor bancare (The Australian Prudential Regulation Authority - APRA) nu i-a acordat suficientă atenţie, scrie Zero Hedge, menţionând că rezultatul neglijenţei APRA a determinat extinderea sărăciei spre clasa de mijloc.

Analiza menţionează că, în condiţiile date, clasa de mijloc este supusă celui mai mare risc financiar raportat la grupurile de indivizi mai bogaţi sau mai săraci. Clasa de mijloc este foarte îndatorată, în principal din cauza cheltuielilor cu rambursările de împrumuturi, care le depăşesc pe cele ale indivizilor cu venituri mari, potrivit raportului.

Autorităţile de reglementare din Australia nu susţin interesele clasei mijlocii, ci ele se asigură că gospodăriile nu se angajează în contracte de credit riscante, astfel încât să creeze probleme în ceea ce priveşte solvabilitatea instituţiilor financiare, susţine autorul raportului.

Autorul raportului concluzionează că sistemul de reglementare este conceput astfel încât băncile pot continua "să înşele clasa de mijloc, în loc să asigure protecţia consumatorului".

Creşterea riscului de sărăcie şi de incapacitate de plată va ajunge, cu siguranţă, să reprezinte o criză socială, şi nu doar una financiară, a conchis Dick Bryan.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. E de presupus ca indivizii din clasa de mijloc au oarece cunostinte si ar trebui sa stie cat de mare le e patura. Nu cred ca vin bancile si le dau credite cu forta...

    1. O sa fiti surprins sa aflati ca lipsa educatiei si a culturii, inclusiv financiare, este un flagel mondial.

      Australienii nu stiu ce au patit fermierii lor la sfarsitul anilor '70. Cautam acul in carul cu fan, creditarea din acea perioada, credite denominate in CHF. Sfatuitorul financiar al unui prieten stabilit in Australia, om la 55 de ani, nu auzise in viata lui de aceasta criza. Cautand pe celebrul goagal dai nas in nas cu un raport al autoritatii australiene care tocmai ce iti povesteste, de-a fir a par, toata tarasenia. Sunt mii de articole cu privire la aceasta criza. Sunt prezentate toate abordarile pe care le-am trait si noi (se pare ca si dumneavoastra ati cazut in aceasta capcana). 

      Peste tot, in lumea asta financiar-bancara, se ascunde publicului cel mai important lucru: riscurile specifice activitatii sunt atributul exclusiv al institutiilor financiar-bancare, si fata de depunatori/depozitari si fata de debitori/imprumutati. 

      Sper ca nu este cazul sa va mai explic unde si cum se exprima acest tratament in relatia cu clientela... 

      Pastrand tonul afirmatiei dumneavoastra, cea cu obligatia, se mai pot formula (iar articolele australiene le contin pe absolut toate) urmatoarele piste false: 

      A obligat banca pe depunatori sa isi tina economiile la ele? 

      A obligat un depunator banca sa-i primeasca economiile? 

      A obligat un imprumutat banca sa-i acorde un credit? 

      Si am putea continua la nesfarsit... 

      Ceea ce omiteti dumneavoastra, din cauza unei vrajbe nejustificate in realitate, este faptul subliniat si mai sus, toate reglementarile au in centrul lor institutia financiar-bancara.

      Deci nemultumirea dumneavoastra se adreseaza in mod direct institutiei si nu clientului (eventual debitor). 

      Banca întotdeauna câștigă,cu sau fără cunoștințele financiare ale debitorilor sau deponentilor ....

      Problema este cand banca își depășește plapuma.  

    Pentru cei veniti direct din evul mediu, doar daca te bate cineva e rau. Daca te fura sau te inseala, atunci e absolut in regula. Asta e nivelul lor. Pacat ca legislatia actuala e mai evoluata si pedepseste si escrocheria.

    1. Da.

    vindecati fiintele care sufera!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb