RAPORT Atitudinea pozitivă a românilor cu privire la antreprenoriat, în creştere cu 5% în comparaţie cu anul trecut

E.D.
Companii / 27 noiembrie 2014

Antreprenoriatul este extrem de apreciat atât la nivel global, cât şi în România, unde atitudinea pozitivă cu privire la antreprenoriat a crescut cu 5%, arată raportul privind antreprenoriatul la nivel global pentru anul 2014, "AGER 2014", realizat de Amway, în care România a fost inclusă pentru a treia oară consecutiv, alături de alte 37 de ţări.

Raportul a fost realizat, la iniţiativa Amway, de către compania de cercetări GfK şi oferă informaţii şi date despre atitudinea generală a bărbaţilor şi femeilor, cu vârsta de peste 15 ani, cu privire la antreprenoriat şi la independenţa financiară. Studiul a fost realizat de Gesellschaft fuer Konsumforschung (GfK) Nuremberg şi Technical University Munich (TUM).

În 2014, prin raportul Amway privind antreprenoriatul, se încurajează discuţiile la nivel mondial despre antreprenoriat şi se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a rolului pe care antreprenorii îl au în economiile moderne, precum şi a importanţei educaţiei antreprenoriale.

"Antreprenorii au un rol important în orice economie. Activităţile desfăşurate de ei generează noi locuri de muncă, încurajează competiţia şi ajută comunităţile să se dezvolte. Sperăm ca acest raport să genereze subiecte de discuţie privind antreprenoriatul şi să încurajeze cât mai mulţi oameni să îşi înceapă o afacere pe cont propriu", declară Ioana Enache, Director General Amway România şi Bulgaria.

Respondenţii la nivel global (63% ) sunt de părere că antreprenoriatul se poate învăţa, la fel consideră şi majoritatea românilor (72%). Respondenţii din toate grupele de vârste sunt de părere că educaţia antreprenorială primară trebuie să aibă loc în şcoli. Respondenţii sub 35 de ani susţin că programele speciale de pornire a unei afaceri, propuse de diverse companii sau instituţii de învăţământ de educaţie superioară rămân cele mai potrivite instituţii de pregătire şi instruirea în antreprenoriat.

În medie, 75% dintre respondenţi, la nivel global, au o atitudine pozitivă privind antreprenoriatul, în creştere cu 4 puncte procentuale faţă de anul trecut. 80% din persoanele sub 35 de ani se dovedesc a fi mult mai optimiste faţă de celelalte grupe de vârstă.

În România, segmentul cuprins între 35 şi 49 de ani are un potenţial antreprenorial mediu (37%), iar respondenţii români cu vârsta peste 50 de ani sunt cel mai puţin dornici să îşi înceapă propria afacere.

La nivel global, respondenţii consideră că cel mai important aspect al antreprenoriatului îl reprezintă stăpânirea abilităţilor de afaceri (42%), urmat de abilităţile de management, precum şi de antreprenoriatul pus în practică (37%).

Atitudinea pozitivă a tinerilor este apreciată şi de către Prof. Univ. Dr. Mariana Drăguşin, care este de acord că "raportul Amway privind antreprenoriatul la nivel global în anul 2014 subliniază că există o creştere a ponderii românilor cu atitudine pozitivă, comparativ cu rezultatele înregistrate în 2013. Acestă concluzie este îmbucurătoare, deoarece reflectă o percepţie generală în progres, privind antreprenorii şi activităţile desfăşurate de aceştia. Merită menţionate trei aspecte încurajatoare regăsite în raportul Amway, şi anume: o atitudine pozitivă îmbunătăţită faţă de antreprenoriat, îndeosebi din perspectiva intenţiei de a începe o afacere pe cont propriu; absenţa unor diferenţe semnificative între sexe, ceea ce reflectă o omogenitate în percepţii, nevoi etc., şi reconfirmă că în România egalitatea de şanse este o realitate, indiferent de gen; convingerea fermă că antreprenoriatul poate fi învăţat, ceea ce favorizează o atitudine proactivă în procesul de studiu. În România sunt încă multe de făcut, dar cu siguranţă suntem pe calea cea bună", declară Prof. Univ. Dr. Mariana Drăguşin.

Motivele principale care duc la alegerea antreprenoriatului sunt: independenţa faţă de un angajator şi posibilitatea de a fi propriul şef (46%), precum şi posibilitatea de a pune în practică propriile idei (43%).

Aceleaşi motive îi determină pe respondenţii din România să îşi înceapă propria afacere: 63% sunt atraşi de perspectiva unui venit suplimentar, iar 45% doresc independenţa faţă de angajator şi să devină propriul lor şef.

Ioana Enache, Director General Amway România şi Bulgaria, declară: "Generaţia tinerilor este cea mai optimistă în ceea ce priveşte antreprenoriatul, iar noi, azi, prin lansarea blogului blogdeantreprenor.ro, venim în întâmpinarea lor cu informaţii utile şi practice despre antreprenoriat şi antreprenori. Această platformă digitală îşi propune să atingă subiecte relevante şi să expună poveşti de succes pentru promovarea spiritului antreprenorial, precum şi să stimuleze potenţialul celor tineri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb