RAPORT CE: România, pe locul 28 în Uniunea Europeană în privinţa inovării

V.I.
Miscellanea / 7 aprilie 2019

România, pe locul 28 în Uniunea Europeană în privinţa inovării

România s-a clasat pe locul 28 în Tabloul de bord european privind inovarea din 2018, punctajul său fiind cu 14 puncte procentuale mai mic decât în 2010, în timp ce majoritatea întreprinderilor din ţară au un nivel scăzut de conştientizare a aspectelor de mediu, se arată în Raportul de ţară privind evaluarea din 2019 a punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE (EIR), întocmit de Comisia Europeană (CE).

În acelaşi timp, datele incluse în document relevă faptul că, în Tabloul de bord privind ecoinovarea, România se situează pe locul 23, cu 65 de puncte, cu mult sub scorul mediu general al UE-28. "Începând din 2010, România înregistrează în mod constant rezultate sub medie în ceea ce priveşte ecoinovarea. Cadrul normativ, de politică şi financiar al României pare a fi unul dintre cele mai mari obstacole în calea întreprinderilor atunci când introduc activităţi de ecoinovare şi aduc îmbunătăţiri", se precizează în EIR 2019.

În ceea ce priveşte contribuţia întreprinderilor la domeniul de mediu, datele Comisiei Europene subliniază că majoritatea entităţilor din România au un nivel scăzut de conştientizare a acestui aspect.

"Ele sunt motivate în principal de necesitatea de a se conforma reglementărilor în ceea ce prive.te practicile lor de mediu şi sunt, în general, motivate în alegerile lor de considerente legate de costuri. Cu toate acestea, există semne că întreprinderile îşi auditează într-o măsură din ce în ce mai mare practicile de gestionare a deşeurilor pe plan intern, încercând să găsească modalităţi de îmbunătăţire a gestionării deşeurilor, iar acest lucru le sporeşte gradul de conştientizare a aspectelor de mediu. De asemenea, mai multe întreprinderi mari au început să investească în infrastructura de reciclare şi colectare a produselor utilizate, încercând să profite de această oportunitate de afaceri", potrivit raportului.

Pe de altă parte, documentul oficial scoate în evidenţă faptul că întreprinderile din România devin tot mai dornice să investească în măsuri de utilizare eficientă a resurselor.

Astfel, o treime dintre întreprinderi au pus în aplicare măsuri de economisire a energiei, iar 31% au apelat la măsuri de reducere la minimum a deşeurilor, ceea ce reprezintă jumătate din valoarea medie la nivelul UE.

De asemenea, în România, 59% dintre întreprinderi nu investesc deloc sau investesc mai puţin de 1% din cifra de afaceri anuală pentru a deveni mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, nivel uşor mai ridicat decât cel al UE în ansamblu (51%), în timp ce 5% din întreprinderi investesc mai mult de 5% din cifra de afaceri în astfel de măsuri, un procentaj semnificativ mai mare decât cel al UE în ansamblu, care este de 1%.

Concluziile EIR 2019 mai arată că, în România, numărul angajaţilor din sectorul produselor şi serviciilor de mediu a crescut de la aproximativ 130.000 de persoane, în 2011, la aproximativ 155.000 de persoane în 2015.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb