Fuziunile şi achiziţiile (M&A) din segmentul energiei regenerabile au dominat piaţa globală a tranzacţiilor din sectorul energiei şi utilităţilor în primul trimestru al anului 2019, înregistrând 61% din valoarea totală a tranzacţiilor şi o creştere de 3,7 miliarde de dolari faţă de ultimul trimestru din 2018, arată raportul EY Power Transactions and Trends: Q1 2019 (PTT).
La nivelul întregului sector, valoarea totală a scăzut cu 33% faţă de trimestrul patru al anului trecut, la 20,6 miliarde de dolari în trimestrul întâi din 2019, se mai arată în document.
Conform EY, în timp ce perspectivele din zona energiei regenerabile sunt optimiste, guvernele continuă să pună presiune pe investiţiile tradiţionale în combustibili fosili.
Raportul companiei de consultanţă mai notează: "În Europa, Grecia şi Franţa au anunţat noi planuri care promovează dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, Germania planifică să închidă toate cele 84 de centrale electrice pe bază de cărbune, până în anul 2038, iar guvernul Norvegiei a propus eliminarea treptată a companiilor de explorare şi exploatare a petrolului şi gazelor din fondul său suveran, în valoare de 1 trilion de dolari.
În SUA, guvernele locale continuă să sprijine evoluţia segmentului energiei regenerabile, după ce statul New Mexico s-a alăturat autorităţilor statale din California, Hawaii, Washington D.C. şi Puerto Rico în adoptarea unor obiective care presupun surse de energie 100% fără emisii de carbon".
Şi corporaţiile îşi stabilesc propriile obiective în materie de energie regenerabilă, peste 150 de companii angajându-se să utilizeze astfel de surse în procent de 100% până în 2050, prin iniţiativa globală RE100, a mai transmis compania.
Astfel, corporaţiile încep să încheie acum contracte de achiziţie a energiei electrice direct cu dezvoltatorii de energie din surse regenerabile, şi nu cu furnizorii locali de utilităţi, mai precizează specialiştii EY, conform cărora, în martie, peste 200 de companii au lansat Alianţa Cumpărătorilor de Energie Regenerabilă, cu obiectivul de a operaţionaliza 65 de gigawaţi de surse de energie regenerabilă până în 2025.
• Miles Huq, EY: "Marile companii de utilităţi europene au anunţat planuri de investiţii de peste 17 miliarde dolari în energie regenerabilă, până în 2022"
Potrivit EY, în Europa, valoarea tranzacţiilor din sectorul energiei şi utilităţilor a scăzut, în primele trei luni ale anului curent, cu 27% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, ajungând la 6,8 miliarde de dolari, din care 5,4 miliarde de dolari au fost generate de două megatranzacţii pe piaţa energiei regenerabile.
La rândul său, Miles Huq, coordonator EY Global Power & Utilities Transactions Advisory, a declarat: "În timp ce investitorii financiari au apăsat pedala de acceleraţie prin achiziţionarea de active în domeniul energiei regenerabile (3,9 miliarde de dolari), se înregistrează o creştere a angajamentelor de investiţii greenfield din partea companiilor de utilităţi, precum şi strategii de convergenţă în acest sector. Marile companii de utilităţi europene au făcut publice planurile de investiţii de peste 17 miliarde de dolari în energie regenerabilă până în 2022. De asemenea, anumite mari companii petroliere au anunţat planuri de transformare a activităţilor lor de bază, prin canalizarea investiţiilor în energie şi utilităţi".
În raport se arată că, pe fondul obiectivelor asumate de sustenabilitatea corporativă, compania germană de asset management Commerz Real s-a alăturat membrilor consorţiului pentru achiziţia unei cote de 80% (cu 2,6 miliarde de dolari) din ferma eoliană offshore germană Veja Mate, cu o capacitate de 402 MW, iar Total Eren a cumpărat NovEnergia II, o companie luxemburgheză din sectorul energiei regenerabile, cu un portofoliu de 675 MW, pentru 1,1 miliarde de dolari.
• Raport EY: "Valoarea tranzacţiilor din sectorul energiei regenerabile pe continentul american a scăzut cu 35% în primul trimestru al anului"
Valoarea tranzacţiilor din sectorul energiei regenerabile pe continentul american a scăzut, în primul trimestru al anului 2019, cu 35% faţă de trimes-trul patru al anului 2018, până la 9,1 miliarde de dolari, iar printre acestea s-au numărat plasamente ale investitorilor financiari în energie regenerabilă, investiţii transfrontaliere în SUA şi America Latină şi restructurarea portofoliilor ca urmare a presiunilor acţionarilor activişti sau a problemelor financiare în domeniul dezvoltării de la zero a centralelor electrice nucleare sau pe bază de cărbune, mai informează compania.
Raportul mai indică faptul că energia regenerabilă a contribuit cu 3,7 miliarde de dolari la valoarea tranzacţiilor, în special, ca urmare a şapte tranzacţii în valoare de mai multe milioane de dolari fiecare.
• Specialiştii EY: "China rămâne actorul principal al creşterii din Asia-Pacific, cu un interes crescut în investiţii de tip greenfield"
Valoarea totală a tranzacţiilor din regiunea Asia-Pacific a scăzut la 4,1 miliarde de dolari, în trimestrul întâi din 2019, cu 45% faţă de trimestrul patru al anului 2018, conform EY.
Sprecialiştii din cadrul companiei, susţin că segmentul energiei regenerabile a fost singurul care a înregistrat o creştere a valorii tranzacţiilor, care s-a dublat, ajungând la 3,6 miliarde de dolari şi reprezentând 88% din valoarea totală a tranzacţiilor.
În raportul citat se menţionează că o mare parte din această creştere s-a datorat privatizării CP Clean Energy către China Power New Energy's (80% din valoarea totală a tranzacţiilor din segmentul energiei regenerabile).
China rămâne actorul principal al creşterii din regiunea Asia-Pacific, înregistrând tranzacţii atât pe plan intern, cât şi extern, şi cu un interes cres-cut în investiţii de tip greenfield, au conchis aceştia.