Raport MCV: Există intimidări şi hărţuiri la adresa unor persoane din ANI, CC, ICCJ şi CSM

F. A.
Ziarul BURSA #Politică / 30 ianuarie 2013

Raport MCV: Există intimidări şi hărţuiri la adresa unor persoane din ANI, CC, ICCJ şi CSM

UPDATE 19:06 Pivniceru: "Raportul MCV, unul pozitiv în ansamblul lui"

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a caracterizat raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat de Comisia Europeana, drept unul "pozitiv în ansamblul lui". Ministrul Pivniceru precizează că, potrivit raportului, ministerul a elaborat o strategie multianuală pentru intrarea în vigoare a celor 4 Coduri.

----

UPDATE 17:50: Traian Băsescu: "Nu aş vrea să fac niciun fel de afirmaţii până nu studiez atent şi raportul pe Justiţie şi declaraţiile"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în conferinţa de presă susţinută la sosirea din deplasarea în America Latină, că nu vrea să comenteze raportul MCV înainte de a studia "atent" documentul şi declaraţiile oficiale.

"Nu aş vrea să fac niciun fel de afirmaţii până nu studiez atent şi raportul pe Justiţie şi declaraţiile", a afirmat în a doua parte a conferinţei Preşedintele României.

---

UPDATE 16:00: José Manuel Barroso: "Raportul cuprinde recomandări clare care sper că vor fi urmate ca parte a reformei"

Preşedintele CE Barroso a declarat că speră ca recomandările prezentate în raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare să fie urmate ca parte a reformei, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

"Acest raport este publicat imediat după alegerea unui nou guvern în România. Raportul cuprinde recomandări clare privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, care sper că vor fi urmate ca parte a reformei aflate în desfăşurare în România. Au fost luate măsuri pentru a răspunde preocupărilor grave pe care le-am exprimat în luna iulie, iar raportul nostru explică în mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare", a declarat José Manuel Barroso.

---

UPDATE 14:15: Victor Ponta: "România e pregătită pentru Schengen, dar alegerile din anumite ţări pot constitui probleme"

Premierul Victor Ponta a declarat că ţara noastră este pregătită pentru a intra în spaţiul Schengen, dar alegerile din anumite ţări ar putea constitui probleme în finalizarea procesului, relatează sursele de presă.

"Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus şi astăzi ceea ce am spus şi noi tot timpul: că România este pregătită pentru intarea în Schengen. Probabil, însă, că situaţia politică, alegerile din anumite ţări, vor constitui probleme în primirea noastră în Schengen", a spus Ponta, în şedinţa de Guvern.

---

UPDATE 13:40: Victor Ponta: "Raportul CE conţine unele erori materiale"

Premierul Ponta consideră că raportul Comisiei Europene conţine anumite erori materiale, şi anume că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă "Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare", relatează sursele de presă.

---

UPDATE 13:23 Ponta: "Raportul CE conţine anumite erori materiale"

Premierul Ponta consideră că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă "Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare", transmite Realitatea.net.

----

UPDATE 11:55: Purtătorul de cuvânt al CE: "S-au înregistrat progrese, dar mai sunt multe de făcut"

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) Mark Gray a precizat în timpul prezentării raportului MCV că s-au făcut câţiva paşi pentru funcţionarea statului de drept, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

CE consideră că parlamentarii incompatibili trebuie să demisioneze, iar celor anchetaţi penal trebuie să le fie ridicată imunitatea.

Purtătorul de cuvânt al CE a continuat discursul său precizând că se doresc prevederi clare pentru a asigura o presă liberă.

Referitor la numirea unui nou procuror general şi şef al DNA, Mark Gray susţine că e necesară urgentarea procedurilor.

"Cred că va fi un nou proces de selecţie, transparent şi deschis în concordanţă cu regulile CSM", a declarat acesta.

Deşi CE a înregistrat unele progrese pentru justiţie, oficialii europeni se arată în continuare îngrijoraţi de progresul limitat din instituţiile publice şi de fenomenul corupţiei.

România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intratea în Schengen, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, după prezentarea principalelor puncte din raportul MCV.

Comisia Europeană va face un nou raport despre progresele României în Justiţie până la sfârşitul anului.

---

Raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), care se va da publicităţii astăzi, ar consemna că există intimidări şi hărţuiri la adresa unor persoane din instituţiile statului, precum Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Curtea Constituţonală (CC), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), relatează sursele de presă.

Potrivit aceloraşi surse, CE susţine necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate instituţiile statului şi respectatarea drepturilor fundamentale ale persoanelor.

Referitor la progresele justiţiei din ţara noastră, raportul CE ar mai aduce în vedere că parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat, fiind necesară adoptarea unor reguli clare privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de corupţie sau de incompatibilitate.

În acelaşi timp, oficialii europeni consideră că reforma constituţională din ţara noastră trebuie să respecte statul de drept, separaţia puterilor în stat, independenţa şi stabilitatea sistemului judiciar şi să fie fundamentată pe un consens cât mai larg.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. exista hartuiri si intimidari la adresa.........cui?.....unuia care nu isi poate justifica averea, dar conduce ANI?.....la adresa sefei de la CSM care a tinut in parnaie un nevinovat aproape un an pe cand era un anonim procuror?.......a uneia de la CC care a traficat diplome de facultate si care a dat cu ciripitul la secu?......a unuia care l-a scos basma curata pe marinel si apoi a fost recompensat cu post la CC?....foarte tare!!......ce sunt penibilii romaniei.......dar penibilul e la el acasa la bruxelles!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb