RAPORT PWC PENTRU URMĂTORII ZECE ANI: 600.000 de posturi din ţară, afectate de transformarea digitală

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 3 iulie 2019

Oana Munteanu

Oana Munteanu

Transformarea digitală generată de noile tehnologii va afecta 600.000 de locuri de muncă din România, în următorii zece ani, conform raportulului "Workforce Disruption Index" realizat de PwC, care mai arată că în acelaşi timp vor fi create 325.000 de noi locuri de muncă, în timp ce pentru alte 275.000 lucrătorii trebuie să-şi îmbunătăţească abilităţile digitale întrucât automatizarea şi introducerea inteligenţei artificiale vor elimina treptat activităţile repetitive.

Ionuţ Sas, Partener PwC România, a declarat ieri, la prezentarea raportului, în cadrul evenimentului cu tema "Workforce for the future. Upskilling for Era 4.0": "Raportul prezintă în premieră pentru România potenţialul impact al noilor tehnologii asupra locurilor de muncă, fiind foarte util pentru cei preocupaţi de modul în care transformarea digitală va reconfigura modelele de afaceri, anumite industrii şi chiar economia ţării. Cea mai importantă observaţie este că dezvoltarea abilităţilor digitale ale angajaţilor devine vitală şi că, totodată, trebuie încurajate parteneriatele cu instituţiile guvernamentale pentru a căuta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educaţia sau sănătatea, în care e nevoie de investiţii pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. În lipsa investiţiilor, nu pot apărea noi locuri de muncă în sectoare esenţiale. Mai mult, în cazul economiilor vulnerabile la automatizare şi la schimbarea modelelor de afaceri, există riscul destul de mare ca unele locuri de muncă să dispară. Prin urmare, preocuparea pentru educaţie şi recalificare, inclusiv a guvernelor, poate să atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilităţi care vor fi tot mai puţin cerute pe piaţa muncii în viitor".

Raportul subliniază că pentru menţinerea celor 600.000 de locuri de muncă afectate de impactul noilor tehnologii, este necesară o strategie în domeniile inovării şi digitalizării. "Inovarea şi digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, dar impun şi aplicarea unor strategii de îmbunătăţire a abilităţilor digitale ale lucrătorilor", scrie analiza, adăugând: "Cele 600.000 de locuri de muncă pot aduce o contribuţie la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României de 66 miliarde dolari, până în anul 2029".

Conform raportului, în industria manufacturieră, agricultură şi utilităţi, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate să fie înlocuite, având în vedere că aceste sectoare nu folosesc, în prezent, tehnologie şi automatizare. Astfel, în aceste sectoare va fi necesară îmbunătăţirea abilităţilor digitale ale angajaţilor.

Noile tehnologii vor genera noi locuri de muncă în special în domeniile: sănătate, educaţie sau servicii financiare, conform raportului.

"Schimbările sociale, economice, culturale şi tehnologice au un impact asupra fiecărei industrii şi ocupaţiilor", a explicat Oana Munteanu, Senior Manager PwC România, precizând: "În acest context, raportul PwC reprezintă un punct de plecare pentru organizaţiile care vor să obţină un avantaj competitiv şi să analizeze perspectivele pentru industria lor, precum şi modul în care pot reacţiona la schimbare. De exemplu, companiile care depind de costurile scăzute cu forţa de muncă, cum ar fi cele din industria prelucrătoare, pot începe să se reorganizeze intern, să îşi adapteze procesele şi să investească în dezvoltarea abilităţilor digitale ale angajaţilor pentru a face faţă obiectivelor pe termen lung".

Workforce Disruption Index, raportul elaborat de PwC, şi-a propus să ofere o imagine asupra perspectivelor forţei de muncă în contextul transformării digitale, analizând 163 de ţări, 18 industrii şi 22 categorii ocupaţionale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb