Raport SSIF Broker: Economia României va accelera din nou în trimestrul al treilea

F.A.
Macroeconomie / 13 septembrie 2013

Indicatorii macroeconomici din ultima perioadă ai României exprimă faptul că economia va accelera din nou în trimestrul al treilea, evoluţie susţinută de dinamica cererii externe nete, cu premise de transpunere graduală la nivelul cererii interne în perioada următoare, se arată în Raportul Macroeconomic Mondial al SSIF Broker.

"Declinul stocurilor din ultima perioadă, coroborat cu aşteptările de reducere a costurilor de finanţare exprimă premise de stabilizare şi relansare graduală a investiţiilor private", potrivit sursei citate.

Raportul mai arată că, pe parcursul lunii august, indicatorii economici mondiali au avut o evoluţie mixtă, determinată, în principal de situaţia din Siria. Excluzând acest element, evoluţia indicatorilor macroeconomici comunicaţi pe parcursul lunii confirmă faptul că economia mondială a atins un punct de inflexiune (bottoming) în trimestrul II.

În sfera economiei reale, indicatorul Baltic Dry (barometru pentru fluxurile comerciale internaţionale) a revenit pe creştere în august (avans de 6,6% mom la 1 132 p.), evoluţie care susţine scenariul de inflexiune a economiei mondiale, conform aceluiaşi raport.

În Statele Unite, Departamentul Comerţului a revizuit în urcare estimările privind ritmul de evoluţie a economiei din trimestrul II (la 2,5% anualizat). Atât industria prelucrătoare, dar şi sectorul de servicii au accelerat în august, iar piaţa imobiliară încă pare rezistentă la ascensiunea costurilor de finanţare. Totodată, ritmul de creare de locuri de muncă a accelerat în august, lună în care rata şomajului a continuat să scadă (la 7,3%).

De asemenea, datele din economia Chinei (a doua ca dimensiune pe mapamond) au surprins pozitiv, exprimând premise de inflexiune a economiei în trimestrul III (după decelerarea din trimestrele anterioare). Spre exemplu, industria prelucrătoare a revenit pe creştere în august, după trei luni de declin, conform indicatorului PMI calculat de HSBC. Totodată, producţia industrială a accelerat în august (ritm anual de 10,4% - cel mai bun din ultimele trimestre). Nu în ultimul rând, investiţiile fixe au crescut cu 20,3% an/an în perioada ianuarie-august, în uşoară accelerare raportat la perioada ianuarie - iulie (20,1% an/an).

La nivelul Zonei Euro datele dezagregate comunicate de Eurostat au arătat stabilizarea cererii interne (în special a investiţiilor) în trimestrul II (după declinul sever din trimestrele anterioare), se mai arată în raport. Totodată, majoritatea indicatorilor macroeconomici comunicaţi recent au continuat să se amelioreze, exprimând probabilitatea ridicată ca regiunea să crească (qoq) şi în trimestrul III (consolidarea procesului de inflexiune).

"Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici comunicaţi pe mapamond mă determină să menţin scenariile centrale de previziune pe termen scurt pentru Statele Unite şi Zona Euro şi să majorez scenariul central de previziune pentru economia României (prin incorporarea datelor dezagregate privind dinamica economiei în trimestrul II, dar şi a evoluţiilor indicatorilor macroeconomici lunari de la începutul trimestrului III)", menţionează Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb