Numărul autorizaţiilor de construire emise pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti s-a redus la aproape jumătate. Suprafaţa utilă totală autorizată spre construire a scăzut cu 62% în ultimii trei ani, arată datele unui raport publicat de către compania de consultanţă imobiliară SVN România.
În primele nouă luni din acest an au fost emise 272 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti, în scădere cu 4,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni din 2022 au fost emise 366 de autorizaţii în timp ce în primele trei trimestre din 2021 au fost
emise 496 de autorizaţii de construire, numărul actual de autorizaţii fiind cu 45% mai mic faţă de nivelul înregistrat în 2021.
Simultan scăderea suprafeţei utile totale autorizate spre construire în proiecte rezidenţiale în Bucureşti este şi mai accentuată. Anul acesta a fost autorizată o suprafaţă cu 62% mai mică comparativ cu primele nouă luni din 2021, relevă raportul de piaţă "Romania Residential Market Drive 2024" realizat de SVN Romania.
"Scăderea autorizaţiilor din ultimii ani are deja un efect vizibil: numărul de locuinţe noi care se termină în Bucureşti şi împrejurimi este la cel mai redus nivel semestrial din ultimii cinci ani, într-un context în care numărul de tranzacţii este mai mare potrivit datelor oficiale. Situaţia actuală se va perpetua şi în anii următori, ceea ce se va traduce prin preţuri mai mari şi o accesibilitate mai redusă. În plus, la fel de important, sunt investiţii de sute de milioane de euro, chiar miliarde de euro, pe care Bucureştiul le pierde din cauza actualului blocaj urbanistic. Şi nu vorbim doar de proiecte rezidenţiale pe care un dezvoltator nu le construieşte ci şi despre clădiri de birouri, spre exemplu, ceea ce poate duce la costuri mai mari pentru companii şi extinderi de echipe mai dificile", a comentat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.
La scăderea numărului de autorizaţii a contribuit şi direcţionarea atenţiei unor dezvoltatori către zonele limitrofe Capitalei. De altfel, anul trecut a adus o premieră din acest punct de vedere: judeţul Ilfov a depăşit Bucureştiul pentru prima oară în ceea ce priveşte suprafaţa utilă totală autorizată spre construire în clădiri rezidenţiale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică - situaţie care s-a înregistrat şi anul acesta.