Investiţiile publice s-au triplat în ultimii trei ani, raportate la deficitul bugetar, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, contrazicând unele mesaje din spaţiul public conform cărora autorităţile au tăiat din investiţiile publice pentru a ţine sub control deficitul bugetar.
"Pe măsură ce deficitul bugetar scădea de la 9% din PIB la sub 3%, investiţiile publice ca procent în PIB rămâneau relativ constante, în jur de 6% din PIB. Consolidarea fiscală (reducerea deficitului bugetar - n.a.) masivă, agresivă, făcută în ultimii 4 ani şi care continuă şi în 2014 nu s-a făcut prin tăierea investiţiilor publice şi nici nu va continua să se facă din această sursă", a precizat domnia sa.
Potrivit datelor prezentate de Liviu Voinea, în 2014 investiţiile publice vor fi trei ori mai mari decât deficitul bugetar. În acest an, deficitul bugetar este estimat să atingă 2,6% din PIB, iar investiţiile publice, 6% din PIB.
Ministrul delegat pentru buget a arătat că, în 2011, contribuţia fondurilor europene pentru investiţii publice era de 1,9% din PIB şi a crescut la 2,2% în 2012, 2,6% în 2013 şi este prognozată la 3,1% în 2014, ceea ce înseamnă că autorităţile au prevăzut în bugetul anului viitor banii pentru cofinanţări şi prefinanţări.
Liviu Voinea a afirmat că politica bugetară a ajutat absorbţia fondurilor europene prin asigurarea sumelor necesare cofinanţării şi cheltuielilor neeligibile - peste 16 miliarde lei în 2013, peste 20 de miliarde lei în 2014, preluarea pe buget a corecţiilor financiare, prefinanţarea prin împrumuturi de Trezorerie, pe trei luni, a sumelor în contul UE - peste 9 miliarde lei în 2013.
1. Efecte pozitive ...
(mesaj trimis de Theraflu în data de 16.12.2013, 12:36)
Efecte pozitive de ce nu sunt daca sau triplat sau sifonarea e de patru ori mai mare !