Războiul din Ucraina a intrat în faza ameninţărilor directe la adresa aliaţilor occidentali?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2023

Sursa foto: www.president.gov.ua

Sursa foto: www.president.gov.ua

"Nu există nicio modalitate de a prezice cum ar reacţiona milioanele de refugiaţi ucraineni din ţările europene dacă ţara lor ar fi abandonată".

Volodimir Zelensky

"Trebuie să fiu pregătit, echipa mea trebuie să fie pregătită pentru războiul lung, iar din punct de vedere emoţional sunt pregătit", a declarat preşedintele Ucrainei într-un interviu acordat zilele trecute revistei The Economist.

Dar pregătirea "emoţională" nu este nici pe departe suficientă. Pe fondul consumului masiv de muniţie, a pierderilor masive de personal şi tehnică militară, Ucraina are nevoie de amplificarea susţinerii din partea aliaţilor din Vest.

The Economist subliniază că "preşedintele Ucrainei este foarte conştient de riscurile la care este expusă ţara sa dacă Occidentul începe să îşi retragă sprijinul economic", în condiţiile în care "acest lucru ar afecta nu doar economia Ucrainei, ci şi efortul său de război".

Pentru a clarifica de la început situaţia, preşedintele Zelensky a declarat că "dacă nu eşti cu Ucraina, eşti cu Rusia, iar dacă partenerii nu ne ajută, înseamnă că vor ajuta Rusia să câştige".

Aceste acuzaţii nu sunt doar extrem de grave, ci şi extrem de iresponsabile. Oricum nu par a fi declaraţiile unui lider care spune că este pregătit emoţional pentru un război lung. Iar apoi, de ce nu ar avea "aliaţii" occidentali şi opţiunea să fie "pentru ei"?

Volodimir Zelensky nu s-a oprit aici. "Reducerea ajutoarelor ar putea să-i supere nu doar pe ucraineni, ci şi pe alegătorii occidentali", iar "oamenii nu îşi vor ierta liderii dacă pierd Ucraina".

Preşedintele Ucrainei nu a oferit niciun argument în favoarea acestor afirmaţii, mai ales că titlurile din presa occidentală oferă tot mai mult un tablou al disperării populaţiei, pe fondul creşterii preţurilor alimentelor şi energiei. Jurnaliştii revistei britanice nu au insistat asupra subiectului.

Preşedintele Ucrainei şi-a exprimat şi încredere că o posibilă victorie în alegeri a lui Donald Trump nu îl va ajuta pe Putin, deoarece "nu asta fac americanii puternici".

Toate aceste declaraţii acoperă, din păcate, tot mai greu realitatea din teren, aşa cum recunoaşte şi The Economist: "după luni de zile în care a creat aşteptări pentru contraofensivă, dl. Zelensky îşi adaptează cu grijă mesajul la realitate".

Iar realitatea spune că "victoria nu va veni mâine sau poimâine", după cum a declarat Volodimir Zelensky, dar nici nu este "un vis fantastic", deoarece "Ucraina merită să învingă, iar Occidentul ar trebui să o sprijine".

Apoi a venit o declaraţie stupefiantă. După ce a bătut cu pumnul în masă şi a respins categoric ideea unui compromis cu Vladimir Putin, după cum scrie The Economist, preşedintele Ucrainei a subliniat că "reducerea ajutorului pentru Ucraina nu va face decât să prelungească războiul" şi "ar crea riscuri pentru Occident în propria curte".

Riscuri pentru Occident? Adică ceva şi mai rău decât declinul economic tot mai accentuat determinat, printre altele, de creşterea susţinută a preţurilor energiei?

Se pare că da, iar riscul vine de la faptul că "nu există nicio modalitate de a prezice cum ar reacţiona milioanele de refugiaţi ucraineni din ţările europene dacă ţara lor ar fi abandonată".

Adică ce ar putea face ucrainenii? Se vor "îmbrăca" în C-4 şi vor lua metroul în Paris, Londra, Berlin sau la Bucureşti?

Zelensky a mai declarat că "în general ucrainenii s-au comportat bine şi sunt recunoscători celor care le-au oferit adăpost", dar "nu ar fi o poveste bună pentru Europa dacă ar trebui să îi împingă pe aceşti oameni într-un colţ".

Ce ar mai fi de spus în faţa acestor declaraţii scelerate? Că toate serviciile de informaţii din UE ar trebui să intre în alertă şi să se pregătească pentru noi ameninţări teroriste? Sau nu este nevoie de aşa ceva, deoarece orice moarte nu poate fi decât glorioasă, indiferent de front, în lupta împotriva Rusiei?

La scurt timp după interviul acordat revistei britanice de preşedintele ucrainean, a venit rândul ministrului de externe Dmitry Kuleba să ridiculizeze poziţia Germaniei chiar în faţa ministrului de externe Annalena Baerbock.

În cadrul conferinţei de presă de la finalul convorbirilor, ministrul Kuleba a fost întrebat dacă întâlnirea i-a dat speranţe că Berlinul ar putea dona Ucrainei rachete de croazieră Taurus în viitorul apropiat.

"Nu. Nu aş spune că Annalena a trecut dincolo de poziţia oficială a guvernului german", a răspuns ministrul ucrainean, care apoi s-a întors către ministrul german şi a subliniat că "o veţi face oricum, este doar o chestiune de timp, nu înţeleg de ce mai pierdem timpul".

Annalena Baerbock nu a avut niciun fel de replică în faţa acestei atitudini arogante, care nu are nimic de a face cu diplomaţia. Doar a tăcut ca o slujnică care îşi recunoaşte nimicnicia.

Oare aşa vor face şi ceilalţi lideri europeni în faţa ameninţărilor prea puţin voalate care vin din Ucraina?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Zele & Co nu se dezmint fiind nepoțeii de suflet ai unchiului Sam.

    Posibilitatea ca o parte din refugiați să se comporte "nedemocratic" în țările adoptive este reală, dar ca Zele să aducă în discuție așa ceva, sună a șantaj ordinar. 

    Am văzut și eu conferința aia de presă cu nemțoaica Lenuța și obraznicul șef Kuleba. 

    Sinistru. Ce față speriată a avut biata fată după cele spuse de impertinent. 

    Se uita la ea ca la o victimă sigură, țintind-o din ochi precum motanul pe șoarece sau ca un profesor care își amenință eleva că o va pune cu genunchii pe coji de nucă dacă nu e ascultătoare. 

    Dar de ce să ne mirăm dacă ambasadorul ucrainean l-a făcut pe Scholz cremwurst opărit:)) acum vreun an. 

    Dacă acum se comporta așa de impertinent cu aliații, ar trebui să ne întrebam cum ar fi dacă Ucraina ar câștiga războiul.

    E o întrebare normală pentru că ăștia sunt din același aluat cu rușii. Frați de sânge. 

    Se pare ca-si merita soarta.Aroganti peste masura.Deranjanta a fost atitudinea lor in cazul dronelor din delta.In conditiile cand guvernul nostru ,din varii motive, nu a stiut sau nu a dorit sa publice ceva,in loc sa-i traga discret de maneca ,au iesit cu turle si trambite sa-i contrazica si sa-i atentioneze.Daca clasa politica romaneasca ar fi avut o cat de cata demnitate si orgoliu le-ar fi dat peste bot.

    Zele ar trebui sa fie mulțumit cu ajutoarele primite, fără sprijinul primit Ucraina deja nu exista. O buna parte din inflație se datoreaza prețului mărit la energie. In cel mai bun caz era în Siberia la muncă silnică.

    "Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA şi şeful gigantului JPMorgan, îi trezeşte la realitate şi pe cei mai optimişti: Este o greşeala colosală să mai visaţi

    la un boom economic. Ameninţările la adresa economiei sunt peste tot, iar 

    guvernele lumii nu văd asta şi cheltuie bani iresponsabil", 

    pe inarmare si razboi,in loc sa sprijine economia reala !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb