Prefectul judeţului Iaşi, domnul Radu Prisăcaru, a declarat că un control al inspectorilor de la Garda Financiară a evidenţiat elemente care pot indica implicarea societăţii ieşene "Vinia" SA în finanţarea acţiunilor de protest ale lui Alecu Chitaru, cel care l-a înjunghiat pe domnul Barna Tanczos, şeful Agenţiei Domeniilor Statului.
Conform rezultatelor din raportul inspectorilor Gărzii Financiare, făcute publice de către prefect, avocatul societăţii "Vinia" este acelaşi cu cel care îi reprezintă pe sătenii din Balş şi comisia locală de fond funciar în procesul cu Prefectura. De asemenea, "Vinia" a achitat 4.760 RON pentru transportul cîtorva zeci de locuitori din Balş la un miting organizat în Bucureşti de către Alecu Chitaru. "Poate că este o coincidenţă dar noi vom trimite aceste materiale la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru a fi folosite în ancheta asupra lui Chitaru", a declarat prefectul Iaşiului.
De cealaltă parte, directorul general al "Vinia" Iaşi, domnul Vasile Băbuşanu, explică faptul că societatea pe care o conduce a încheiat contracte de arendă cu sătenii din Balş, dar este împiedicat să exploateze terenurile deţinute de aceştia. De asemenea, domnul Băbuşanu a confirmat că avocatul societăţii "Vinia" este acelaşi cu al sătenilor din Balş, aflaţi în proces cu Prefectura Iaşi, dar şi-a exprimat mirarea că prefectul Iaşiului a divulgat, în conferinţă de presă, date privitoare la relaţiile contractuale dintre "Vinia" SA şi cabinetul de avocaţi "Scrieciu Florin", act care poate ridica semne de întrebare privind corectitudinea implicării în această problemă a şefului Prefecturii.
În ce priveşte nemulţumirile care l-au determinat pe Alecu Chitaru să-l înjunghie pe şeful ADS, acestea constau într-un litigiu în care sînt antrenaţi 182 de săteni din Balş, pe care Chitaru s-a angajat să-i reprezinte, urmînd să obţină ulterior o serie de beneficii. Sătenii revendică o suprafaţă de 147 de hectare de vie administrată de SC "Cotnari" SA, în tarlaua denumită "Rotila". Potrivit informaţiilor existente, ţăranii au predat acest teren la colectivizare, în 1962, către CAP Balş, tarlaua fiind transferată în 1984 către IAS "Cotnari", care a terasat-o şi a plantat-o cu vie. În anul 2000, comisia de fond funciar a dispus eliberarea parcelei "Rotila", pentru onorarea cererilor de revendicare, fiind emise şi 41 de titluri de proprietate, stabilindu-se repunerea în posesie pe vechile amplasamente a beneficiarilor acestora. În schimb, SC "Cotnari" urma să primească 82 de hectare dintr-un schimb anterior cu comuna Balş, neonorat, precum şi alte 20 de hectare pe care urma să le preia ulterior. Membrii comisiei de fond funciar nu au luat în calcul, însă, că terenul nu aparţinea SC "Cotnari" SA, ci Agenţiei Domeniilor Statului, care îl concesionase către societate. Pînă cînd juriştii Prefecturii Iaşi au reuşit să descîlcească iţele acestei probleme, mai mulţi ţărani au fost puşi în posesie, dar titlurile au fost anulate, ceea ce a stîrnit scandalul. În acest context, a intrat în scenă Alecu Chitaru, care i-a asigurat pe ţărani că va rezolva situaţia. Recent, o comisie de control de la Ministerul Administraţiei şi Internelor a ajuns la concluzia că anularea titlurilor de proprietate respective a fost o măsură legală, ceea ce probabil a stîrnit mînia lui Chitaru şi l-a împins să comită atacul asupra şefului ADS. Evenimentul a scos la iveală războiul economic dintre societăţile de vinificaţie "Vinia" şi "Cotnari". Miza constă în aceea că exploatînd suprafeţe cu viţă de vie din podgoriile Cotnari, "Vinia" are posibilitatea de a produce şi îmbutelia vinuri cu această denumire.