Răzmeriţă în PSD Bihor

Victor Papp
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2004

PSD Bihor rămîne o filială-problemă pentru partidul de guvernămînt. În pragul campaniei electorale, luptele interne pentru controlul filialei declanşează noi scandaluri, care pot afecta în mod decisiv rezultatele PSD în alegerile locale. Octav Cozmîncă ameninţă cu dizolvarea conducerii organizaţiei

Conducerea centrală a PSD a decis, în şedinţa Delegaţiei Permanente de la sfîrşitul săptămînii trecute, suspendarea din funcţie a preşedintelui PSD Bihor, Florian Serac. Un alt pion sacrificat în lupta anticorupţie a fost preşedintele organizaţiei orădene, Ioan Şereş. Celor doi li s-a reproşat că au afectat imaginea partidului prin scandalurile de presă în care au fost implicaţi în ultima perioadă.

Dincolo de motivaţia oficială, noua conducere numită de la Bucureşti arată că în spatele acestor mişcări stau luptele interne din PSD Bihor. Dacă, în cazul lui Florian Serac, mazilirea a venit după ce numele său a fost implicat în mai multe scandaluri de corupţie, liderul Ioan Şereş s-a remarcat mai ales prin vehemenţa cu care s-a opus primirii în partid a fostului lider PUR Bihor, Alexandru Retegan. Acesta din urmă deţine funcţiile de subprefect şi de vicepreşedinte al PSD Bihor. Retegan este văzut în Bihor ca fiind omul lui Octav Cozmîncă. Mai mult, Retegan este apropiat şi de preşedintele de onoare al PSD Bihor, rectorul Teodor Maghiar. În aceste condiţii, numirea sa în funcţia de preşedinte executiv al filialei bihorene este un semnal clar că prima bătălie a fost cîştigată de această grupare.

Gheorghe Sîrb revine?

Una dintre cele mai surprinzătoare decizii luate la Bucureşti după suspendarea lui Serac şi care a trezit nemulţumirea membrilor PSD Bihor a fost numirea în fruntea organizaţiei a unei persoane care nu este membru de partid. Gheorghe Sîrb, cel propus pentru funcţia de preşedinte, este actualmente secretarul general al Prefecturii Bihor. Pînă anul trecut, el a fost preşedintele PSD Oradea, însă după intrarea în vigoare a Legii 61, a renunţat la toate funcţiile politice, inclusiv la calitatea de mebru PSD. "Deocamdată, nu am primit nimic oficial, dar, dacă voi fi numit preşedintele PSD Bihor, voi decide, din nou, ce o să fac. În nici un caz nu voi sta în situaţia de incompatibilitate. Voi intra din nou în partid, hotărît să îngrop trecutul", a declarat Gheorghe Sîrb. Acesta a mai candidat şi în 2002 pentru funcţia de preşedinte al filialei, fiind învins atunci, după un scrutin mult contestat, chiar de către Florian Serac.

Bătălia pentru Universitate

Izbucnirea scandalului în PSD Bihor, tocmai în aceste zile, se leagă de un alt eveniment ce implică conducerea filialei. Este vorba despre alegerile din cadrul Universităţii Oradea, care au culminat, ieri, cu alegerea rectorului. Instituţia de învăţămînt a fost condusă pînă acum de Teodor Maghiar, senator şi preşedinte de onoare al PSD Bihor. Cum acesta nu a mai putut candida pentru un nou mandat, pentru a păstra controlul asupra universităţii şi după plecare, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l înscăuna în funcţia de rector pe fiul său, Teodor Traian Maghiar.

Unul dintre cei mai puternici contracandidaţi ai fiului rectorului, prorectorul Ioan Mang, a fost scos din cărţi cu cîteva zile înainte de alegerile pentru rector. Lui Mang nu i s-a iertat că a vrut să ia locul lui Teodor Maghiar, ajutat de fraţii Ioan şi Viorel Micula, adversari declaraţi ai lui Maghiar. Surse din PSD susţin că Mang nu ar accepta noua funcţie ce i-a fost oferită, cea de preşedinte al PSD Oradea în locul lui Ioan Şereş şi că ar negocia deja cu alte partide o eventuală plecare. Dacă se adevereşte această variantă, PSD Bihor poate rămîne fără candidat la Primăria Oradea.

Scandalul iscat la nivelul conducerii filialei a stîrnit răzmeriţă şi în judeţ. Mai mulţi membrii de partid, inclusiv actuali primari sau viitori candidaţi s-au arătat dispuşi să părăsească PSD şi să se înscrie fie în PRM, fie în alte partide. Chiar şi Ioan Şereş, suspendat din funcţia de preşedinte al PSD Oradea, nu a exclus o asemenea variantă.

Scaunul de prefect al lui Serac se clatină

Conducerea centrală a considerat nestatutară Delegaţia Permanentă a PSD Bihor în care se cerea ca, pînă la clarificarea situaţiei, conducerea organizaţiei judeţene şi municipale să rămînă "în structurile alese".

Lucrurile se vor limpezi astăzi (30 martie), cînd la Oradea vor fi prezenţi, preşedintele executiv, Octav Cozmîncă, şi vicepreşedintele Ioan Rus. Chiar dacă a fost înlăturat de la conducerea filialei bihorene, Florian Serac susţine că nu renunţă la fotoliul de prefect pentru că "partidul nu mi-a retras sprijinul politic".

Preşedintele executiv al PSD, Octav Cozmîncă, declară că protestul organizaţiei PSD Bihor este un punct de vedere, care dă dovadă de "lipsă de experienţă şi imaturitate politică". Cozmîncă a afirmat că, în condiţiile în care cei de la Bihor vor continua "să nu-şi vadă de treabă", ar putea fi dizolvată Delegaţia Permanentă locală.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb