RĂZVAN NICOLESCU: "Avem nevoie de minim 1 - 1,5 miliarde euro investiţii anuale în sectorul energiei"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 octombrie 2016

"Avem nevoie de minim 1 - 1,5 miliarde euro investiţii anuale în sectorul energiei"

"În 2014 s-au făcut paşi importanţi în problema majorării cu terenurile a capitalului social al OMV Petrom"

(Interviu cu domnul Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei)

Reporter: Care au fost principalele teme discutate recent, la Istanbul, în cadrul Congresului Mondial al Energiei?

Răzvan Nicolescu: Temele unor astfel de reuniuni sunt foarte complexe. Pentru mine a fost a treia ediţie la care am participat. În principal discuţiile au vizat: schimbările climatice, securitatea aprovizionării, preţurile la energie şi arhitectura de guvernanţă a sistemului energetic internaţional.

Reporter: Înţelegem că au fost abordate noile direcţii pe care ar trebui să le urmăm, până în anul 2060. Care sunt acestea?

Răzvan Nicolescu: Cuvântul cheie care va defini sistemul energetic al anului 2060 va fi sustenabilitatea. Până atunci, această Revoluţie de trecere la un sistem energetic cu emisii reduse de gaze care produc efect de seră va trece în faza sa finală.

Reporter: Ce ar trebui să facă România pentru a juca un rol important în noua economie energetică mondială?

Răzvan Nicolescu: Sunt patru lucruri pe care trebuie să le facem: viziune în legătură cu ceea ce vrem să fim, organizare, implementare/execuţie şi reprezentare. Suntem în prezent deficitari la toate cele patru componente.

Reporter: La Istanbul, aţi prezentat o viziune românească despre ce pot face statele şi guvernele pentru a atrage investiţiile necesare modernizării sectorului energetic mondial. Ce ar trebui să facă ţară noastră pentru a atrage investiţii în acest sector?

Răzvan Nicolescu: Avem nevoie de minim 1 - 1,5 miliarde euro investiţii anuale în sector. În primul rând trebuie să încercăm să atragem capital privat autohton. Apoi să eficientizăm şi profesionalizăm toate companiile de stat şi să oferim un mediu predictibil şi stabil pentru capitalul străin.

Reporter: De ce nu se fac investiţii în companiile energetice din România, în condiţiile în care banii pentru investiţii sunt în conturile acestora?

Răzvan Nicolescu: Sunt mai multe cauze... teama de a nu greşi, lipsa de viziune, comoditate, obiective de mandat ce urmăresc priorităţi doar pe termen scurt etc.

Reporter: Ce rol ar trebui să joace ţara noastră în reţeaua de conducte pan-europeană?

Răzvan Nicolescu: Un rol activ cu un impact minim din punct de vedere al facturii energetice şi maxim din punct de vedere al impactului economic.

Reporter: Care este viitorul surselor energetice - convenţionalele sau regenerabilele?

Răzvan Nicolescu: Regenerabile - categoric. Cercetarea în domeniu va continua să scadă tot mai mult costurile cu aceste tehnologii. Este un viitor pe care trebuie să-l pregătim cu atenţie şi cu costuri cât mai mici. Nu e bine să ne angajăm la obiective mult mai mari decât ne putem permite acum.

Reporter: Cum va influenţa sectorul energetic din zonă crearea fondului de investiţii turco-rus, de 1 miliard de euro?

Răzvan Nicolescu: Foarte puţin...1 miliard de euro înseamnă foarte puţin în acest sector.

Reporter: Care este viitorul Turkish Stream?

Răzvan Nicolescu: Am văzut multe proiecte anunţate cu mult fast şi apoi nerealizate din motive economice. Vom vedea ce va fi de data asta. Turkish Stream nu este un proiect ieftin pentru că vor fi traversate zone ale Marii Negre de mare adâncime. Sunt deocamdată multe necunoscute.

Reporter: Mai este viabil proiectul de explorare a gazelor din Marea Neagră în condiţiile scăderii preţurilor la petrol şi gaze şi a supra-producţiei?

Răzvan Nicolescu: Vom vedea la reuniunea OPEC din noiembrie ce se va întâmpla cu cotele de producţie şi implicit cum va evolua cotaţia barilului. Sunt câteva ţări (Venezuela, Rusia, Kazahstan, etc) într-o situaţie economică foarte grea din cauza scăderii cotaţiilor la ţiţei în comparaţie cu anii trecuţi. Cred mult în proiectul din Marea Neagră în care se combină experienţă offsore a Exxon Mobil cu expertiza locală a Petrom.

Reporter: Cum comentaţi declaraţiile recente ale unor oficiali potrivit cărora nu există şi nu va exista la nivelul Uniunii Europene preocupare pentru încălzirea locuinţelor, deoarece nu reprezintă o problemă europeană sau naţională?

Răzvan Nicolescu: O nouă propunere de strategie europeană există. Mai mult decât atât, chiar este în dezbatere. Probabil este o neînţelegere. Încălzirea este un domeniu important pentru UE. Din acest motiv ne-au şi aprobat în 2014 aproape 180 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de termoficare.

Reporter: Ministrul energiei Victor Grigorescu a spus, recent, că are încredere în potenţialul sectorului carbonifer de la noi din ţară. Cum comentaţi?

Răzvan Nicolescu: Nu comentez declaraţii politice. În general, încrederea e bine să fie reciprocă. Aşa se poate construi sustenabil.

Reporter: De ce credeţi că statul nu face nimic în problema majorării cu terenuri a capitalului social al OMV Petrom?

Răzvan Nicolescu: Nu ştiu care este situaţia acum. În 2014, după cum probabil vă este cunoscut, s-au făcut nişte paşi, importanţi cred eu.

Reporter: Cum apreciaţi actualul management din companiile energetice (mă refer la ordonanţa 109)?

Răzvan Nicolescu: Diferă de la caz la caz. Cred că ordonanţa a adus mai multe aspecte pozitive decât probleme. Mai sunt însă multe lucruri de făcut. La energie cred că se impune transferul acţiunilor deţinute de stat la SAPE care ar trebui să devină o societate de administrare şi investiţii, cu excepţia, sigur, a operatorilor de transport care să rămână independenţi.

Reporter: Vă înscrieţi în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica?

Răzvan Nicolescu: Nu mă înscriu la nimic şi, aşa cum v-am spus şi la ultimul interviu, nu m-am dus nici la Electrica. Sunt printre cei care atunci când zic ceva, chiar fac ce zic. În fiecare zi însă mai identific câte o provocare la Deloitte, cea mai mare firmă de servicii din lume ca venituri. De exemplu, acum împreună cu o echipă profesionistă şi eficientă încerc să identific cum am putea ajuta întreg sectorul energetic să fie mai sustenabil, la costuri reduse. În ceea ce priveşte Hidroelectrica, sper că recrutarea să aducă în Consiliul de Supraveghere oameni profesionişti care cunosc societatea şi nu au teamă să îşi asume luarea deciziilor.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cum se vor numii la Hidroelectrica in C.S.?Politicsi mai putin profesional.

    Interesant punct de vedere si subliniez ca minimul nu este suficient. Avem nevoie de 3-4 miliarde euro investitii ca sa atingem nivelul de performanta European in energie. In timpul mandatului de ministru estimarile erau de 4-4,5 miliarde. Aceasta cifra nu avea acoperire in bugetele companiilor. Trebuie precizat ca cifrele de investitii se refera la energie electrica fara resurse.

    Daca pornim de la situatia actuala, cred ca avem o pondere importanta a productiei si distributiei de energie termica in sisteme vechi, cu randamente inacceptabile. Rezolvarea lor presupune schimbarea unor mecanisme de piata depasite si un impact social semnificativ.

    Unele tari cred ca au politici de valorificare superioara a gazelor, pentru ca incalzirea locuintelor cu gaze ca sursa primara e cea mai putin rentabila afacere cu gaze. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb