RĂZVAN NICOLESCU: "Nu mai trebuie să urcăm preţurile la gaze"

V.B.
Companii #Energie / 23 mai 2014

Procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale pentru industrie s-a realizat şi nu mai este nevoie de majorarea preţurilor, aşa cum prevedeau angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat de surse din presă.

Domnia sa a explicat: "Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise ca să scadă în următoarele luni".

Pentru firme, dereglementarea ar urma să se încheie pe 1 octombrie 2014, iar pentru consumatorii casnici, pe data de 1 octombrie 2018.

Pentru dinamizarea pieţei şi creşterea transparenţei, Departamentul pentru Energie propune, pentru o perioadă determinată (1 iulie 2014-31 decembrie 2018), ca producătorii de gaze naturale să fie obligaţi să tranzacţioneze "transparent, nediscriminatoriu şi centralizat" un anumit volum de gaze naturale, care va fi stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Această obligaţie va fi aplicată, în perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2018, şi furnizorilor de gaze naturale, atât pentru gazele naturale din intern, cât şi pentru cele din import", mai transmite Departamentul pentru Energie.

Totodată, autoritatea propune ca pentru consumatorii noncasnici să fie stabilită o perioadă tranzitorie de 8 luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

Acest pachet de propuneri, inclus într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, a fost lansat astăzi în dezbatere publică.

Departamentul pentru Energie consideră, pe baza datelor furnizate de ANRE, că, în privinţa consumatorilor noncasnici, a fost realizată convergenţa de preţuri între preţul intern şi cel de import, agreată de statul român cu instituţiile financiare internaţionale.

"În consecinţă, pentru consumatorii noncasnici, nu credem că se mai impune nicio mărire de tarife aferentă calendarului stabilit. Departamentul pentru Energie solicită ANRE să finalizeze cât mai repede posibil procesul de revizuire a Codului reţelei pentru o mai bună funcţionare a pieţei", mai punctează comunicatul.

Ţara noastră s-a angajat faţă de CE şi FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Cele două procese se desfăşoară separat pentru populaţie şi industrie. La sfârşitul anului trecut, s-a încheiat dereglementarea preţului electricităţii pentru industrie. Pentru populaţie, procesul este programat să se încheie în 2018.

În jur de 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de aproximativ 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Conform calendarului de dereglementare, preţul plătit de companii pentru gazele din producţia României va trebui să fie acelaşi cu cel de import. Deocamdată, preţul gazelor autohtone este cu 40% mai mic decât cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproape 20% din consumul de gaze al ţării noastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb