RĂZVAN NICOLESCU: "Stratum Energy investeşte 150 milioane dolari pentru extracţia de gaze în România"

Companii #Energie / 27 septembrie 2014

"Stratum Energy investeşte 150 milioane dolari pentru extracţia de gaze în România"

Compania canadiană Stratum Energy va investi anul viitor peste 150 milioane dolari în ţara noastră, după ce a descoperit rezerve de gaze naturale în zona Moineşti, judeţul Bacău, a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Astfel, Stratum Energy va deveni al treilea mare producător de gaze din România, după Romgaz şi Petrom, cu o producţie anuală de peste 500 milioane mc, a mai spus Nicolescu, adăugând că atragerea de investiţii şi tehnologie din SUA va ajuta România să devină independentă energetic în jurul anului 2020.

Nicolescu face parte dintr-o delegaţie condusă de premierul Victor Ponta aflată în Statele Unite ale Americii, cu ocazia celei de a 69-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prilej cu care au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi directori ai companiilor americane.

Ţara noastră produce anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze naturale, cantitate acoperită aproape integral de Petrom şi Romgaz, şi importă anual din Rusia alte 2,5-3 miliarde mc. Autorităţile se bazează pe descoperirile de gaze din Marea Neagră în ceea ce priveşte reducerea dependenţei de importurile de gaze din Rusia. Producţia de gaze în Marea Neagră nu va începe mai devreme de sfârşitul acestui deceniu.

Ponta apreciază interesul Halliburton şi ExxonMobil de a-şi dezvolta investiţiile la noi

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat aprecierea pentru interesul Halliburton de a dezvolta investiţiile în ţara noastră, având în vedere că sectorul românesc de petrol şi gaz este extrem de dinamic, afirmaţiile fiind făcute ieri într-o discuţie Jeff Miller, preşedintele companiei petroliere, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Prim-ministrul a prezentat deschiderile importante pentru noi investiţii în proiecte petroliere şi de gaz din câmpuri mature, în operaţiuni off-shore în Marea Neagră, şi a încurajat conducerea Halliburton să considere România ca punct de operare regional pentru companie, pentru zona de Sud-Est Europa şi vecinătatea Estică.

Ponta a subliniat pregătirea în domeniul operaţiunilor şi serviciilor petroliere existentă în România şi a solicitat implicarea firmelor autohtone ca subcontractori în activităţile derulate în ţara noastră sau regional.

La întâlnirea din Houston (Texas), a participat şi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Halliburton este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de produse şi servicii pentru industria energetică, în special industria de petrol şi gaze. În România, firma este prezentă cu activităţi pe platforma industrială de la Ploieşti.

Tot ieri, în Houston, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu Mark W. Albers, vicepreşedinte al companiei ExxonMobil, oficialul român exprimând interesul Guvernului de a stimula investiţiile în sectorul petrol şi gaze naturale, inclusiv în perimetrele din Marea Neagră, aceste resurse urmând să aibă, în opinia lui Ponta, o contribuţie esenţială la securitatea energetică a ţării noastre.

Mark W. Albers a fost însoţit de reprezentanţi ai conducerii companiei, implicaţi în coordonarea activităţilor din România, conform altui comunicat remis redacţiei.

Întâlnirea de la Houston a avut loc după vizita lui Ponta pe platforma maritimă Ocean Endevour din zona românească de ape adânci a Mării Negre, unde companiile ExxonMobil şi Petrom efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale. Prim-ministrul a discutat cu reprezentanţii conducerii ExxonMobil despre evoluţia operaţiunilor din perimetrul Neptun, a reasigurat că ţara noastră va continua să sprijine investiţiile ce se efectuează în zona autohtonă a Mării Negre şi a încurajat accelerarea programului de foraje. De asemenea, Victor Ponta a apreciat cooperarea dintre consorţiul ExxonMobil şi Petrom cu compania naţională de transport al gazelor naturale, Transgaz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca platim pretul maxim pentru gaze,care e avantajul ca luam gaz de la americani(din marea neagra) sau luam din import dela rusi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb