RBL:  Capitalul românesc este, astăzi, într-un stadiu embrionar

Andrei Stan
Companii / 10 februarie 2017

Capitalul românesc este, astăzi, într-un stadiu embrionar

Capitalul autohton se află, în prezent, într-un stadiu embrionar, fapt dovedit de poziţia investiţională internaţională slabă a ţării noastre, de aportul modest al companiilor cu capital românesc în totalul exporturilor şi de numărul mic de start-up-uri cu venituri de peste 1 milion de euro, se arată într-un comunicat de presă al Romanian Business Leaders (RBL).

Organizaţia precizează: "Astăzi, în România, problemele cu adevărat importante nu ţin de provenienţa capitalului. Esenţial este ca politicile publice să stimuleze formarea capitalului românesc şi să asigure un cadru transparent, stabil şi predictibil, în care capitalul autohton şi străin să producă valoare pentru economie şi pentru români. După 27 de ani de economie de piaţă în România, din care primele două decenii au fost dominate de infamul «capitalism de cumetrie» care a ţinut în loc societatea şi economia, astăzi, capitalul românesc este încă într-un stadiu embrionar. O arată poziţia investiţională internaţională slabă a României, aportul modest al companiilor cu capital românesc în totalul exporturilor şi numărul mic de start-up-uri cu capital românesc care reuşesc să depăşească venituri anuale de 1 milion de euro".

Ţara noastră are nevoie, în opinia RBL, de obiective clare, predictibilitate, productivitate şi performanţă.

Fundaţia arată: "România trebuie să-şi propună să urce 4-5 poziţii în clasamentul Uniunii Europene ca total din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru aceasta, este nevoie de cât mai mult capital străin şi românesc, să ţinem şi să atragem oamenii talentaţi în ţară. Suntem într-un context macroeconomic bun, de care poate beneficia întreaga societate dacă suntem înţelepţi să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm serios de treabă. Companiile româneşti şi multinaţionalele contribuie împreună pe lanţuri de valoare ale căror baze au fost puse chiar de primele investiţii străine în România, după căderea comunismului".

Totodată, RBL mai arată că multinaţionalele au meritul profesionalizării mediului de business din ţara noastră: "Mulţi antreprenori şi şefi de companii româneşti şi-au început cariera în companii internaţionale, unde au învăţat şi şi-au dezvoltat abilităţi pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri şi în companiile cu capital românesc. Antreprenori sau executivi, în companii cu capital românesc sau străin, toţi contribuie la PIB-ul României, toţi angajează cetăţeni români, toţi plătesc taxe în România şi toţi cred că fără integritate morală nu se poate construi nimic sănătos, nici în societate şi nici în economie".

RBL estimează că, după 5-10 ani de la înfiinţare, doar unul din 400 de start-up-uri cu venituri anuale de peste 1 milion de euro avea capital pur românesc.

Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care asigura o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb