Mai mult de jumătate din fondul pastoral al judeţului Bihor ne-cesită lucrări de investiţii agroameliorative, de în-treţinere şi fertilizare, pajiştile naturale în suprafaţă de 104.200 hectare fiind afectate în diferite proporţii. Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (D.A.D.R.) Bihor, ing. Florian Pavel, citat de Rompres, fondul pastoral al judeţului cuprinde 181.532 hectare de pa-jişti naturale, din care 137.748 ha păşuni naturale şi 43.784 ha fîneţe naturale, ceea ce în-seam-nă 36,3 la sută din suprafaţa agricolă a judeţului.
Din totalul suprafeţei de pa-jişti naturale, în do-meniul privat al statului se află 75.291 hectare, în domeniul privat particular - 105.238 ha, iar în domeniul public - 1.003 hectare. Din datele instituţiei agricole reiese că pe 42,6 la sută din totalul suprafeţei de pajişti naturale ale judeţului se poate acţiona, cu costuri mai mici, prin aplicarea unor mă-suri agroteh-nologice adecvate, astfel încît să se determine, rapid, creşterea producţiei de ma-să verde. Res-tul de 104.200 hec-tare (57,4%) pajişti naturale afectate nu necesită lucrări de investiţii agroameliorative semnificative. La final de toamnă, în programul de reabilitare a pa-jiştilor naturale au intrat în lucrări de întreţinere 11.550 hectare, faţă de 11.000 programate, s-au efectuat regenerări prin în-să-mînţare pe 176 hectare, faţă de 150 programate, la regenerări prin supraînsămînţare lucrările s-au efectuat în proporţie de 100%, pe 1.650 ha, iar fertilizarea cu îngrăşăminte chimice s-a înscris în programul de 2.750 hectare.
În perioada decembrie-februarie, se va întreprinde o serie de acţiuni vizînd fertilizarea pajiştilor cu îngrăşăminte naturale, administrarea de în-gră-şăminte fosfatice, aplicarea de amendamente pentru corectarea acidităţii solului în cantitate de 5-15 tone la hectar, defrişarea tufărişurilor şi tot ce ţine de toaletarea pajiştilor. De asemenea, se vor executa lucrări agrotehnice pe suprafeţele de pajişti slab productive, în vederea însămînţărilor din pri-mă-vară cu amestecuri de leguminoase şi graminee perene.
Programul Naţional de Reabilitare a Pajiştilor (P.N.R.P.) s-a transpus la nivelul fiecărui judeţ, inclusiv la nivelul centrelor administrativ-teritoriale locale. Scopul este de a se îmbunătăţi potenţialul de producţie al pa-jiştilor naturale, cu atît mai mult cu cît, după anul 1990, producţia de masă verde de pe pajişti a scăzut la 8-10 tone la hectar, ca urmare a neefectuării lucrărilor de întreţinere şi fertilizare.