Premierul Călin Popescu Tăriceanu consideră că structura votului de ieri dovedeşte că percepţia europenilor faţă de România s-a schimbat comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Primul ministru spune că victoria de ieri consfinţeşte progresul făcut de actualul Guvern la aproape patru luni de la instalare. Tăriceanu apreciază că ţara noastră a trecut un examen fundamental în ceea ce priveşte parcursul de aderare, cu toate că la fel de importantă este semnarea Tratatului din 25 aprilie.
Pe de altă parte, şeful Executivului a arătat că procesul de aderare va schimba ţara într-un mod alert, astfel încît Guvernul şi-a propus să demareze un proces de informare a cetăţenilor în privinţa obligaţiilor şi drepturilor pe care aceştia le vor în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene. De asemenea, premierul a precizat că Guvernul are ca principale obiective, în procesul de aderare, consolidarea statului de drept prin combaterea corupţiei, reforma justiţiei, asigurarea libertăţii de expresie şi a liberei concurenţe. În acest context, domnia sa i-a avertizat pe miniştri că nu va accepta nici o abatere de la calendarul european.
Referitor la contestaţiile faţă de aderarea noastră la UE, exprimate de unii parlamentarii europeni, premierul are două teorii. În primul rînd, domnia sa consideră că Parlamentul doreşte să-şi mărească rolul politic, ca urmare a admiterii în primul val a unor ţări care nu ar fi fost suficient pregătite pentru aderare. Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu consideră că unii parlamentari au dat vot negativ aderării noastre deoarece provin din ţări puternic dezvoltate economic, care "îşi văd diluată forţa proprie o dată cu lărgirea Uniunii Europene".
În ceea ce priveşte atitudinea negativă a grupului parlamentar al Partidului Popular European, şeful Executivului arată că o astfel de atitudine nu poate fi decît consecinţa faptului că formaţiunea nu este reprezentată de nici un partid în România.
Fostul ministru de externe, Mircea Geoană, prezent ieri la Strasbourg, spune că încercarea premierului Călin Popescu Tăriceanu de a desconsidera eforturile fostului Guvern în procesul de aderare este doar o tentativă facilă de a da credit actualului Executiv.
Mircea Geoană spune că victoria de ieri este un efort comun al celor două Guverne, amintind că toate capitolele de negociere au fost încheiate în timpul guvernării PSD.
Vicepreşedintele PSD spune ca premierul Călin Popescu Tăriceanu ar face bine să coalizeze atît opoziţia, cît şi puterea pentru ca parcursul procesului de aderare să nu întîmpine nici un obstacol.
În opinia domniei sale, votul dat ieri de Parlamentul European pentru intergrarea României este un semnal pozitiv, care arată că ne aflăm pe direcţia cea bună. Cu toate acestea, Mircea Geoană spune că parlamentarii europeni care au susţinut ieri România au avertizat că Europa nu va privi în continuare cu luciditate şi exigenţă: "De acum, România trebuie să aibă un parcurs impecabil, pentru că Europa nu mai este dispusă să facă nici un rabat politic, aşa cum a făcut cu alte ţări". De asemenea, Mircea Geoană avertizează că este prea devreme să devenim euforici.
• Vasile Puşcaş, deputat PSD, fost negociator şef cu UE:
"Decizia Parlamentului European este un pas politic important pentru România. Aceasta deschide calea pentru semnarea Tratatului de aderare. Astfel, data de 25 aprilie se transformă în certitudine şi se deschide şi din punct de vedere juridic calea celor două ţări spre aderarea la UE. Ca fost negociator şef, îmi exprim speranţa că cetăţenii României vor continua să susţină efortul pregătirii pentru aderare, astfel că beneficiile aderării să se răsfrîngă asupra lor. Este necesar ca decizia Parlamentului European să nu fie percepută de către Executivul de la Bucureşti ca finalizarea procesului de pregătire internă a României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Guvernul, Parlamentul şi toate autorităţile din România vor trebui să continue pregătirea internă pentru aderare şi respectarea angajamentelor asumate în relaţia cu UE, pentru ca România să fie bine pregătită la 1 ianuarie 2007 pentru statutul de membru al UE."
• Dan Voiculescu, preşedintele PUR:
"Parlamentul European a luat o nouă decizie importantă pentru Uniunea Europeană, istorică pentru România. O decizie pe care o salutăm şi care ne apropie mult de Europa civilizată, bazată pe valorile comune ale democraţiei, ale respectării legii, promovării drepturilor omului şi ale minorităţilor, diversităţii culturale, pe economia de piaţă şi, nu în ultimul rînd, pe solidaritate la nivel continental. Intrarea în Uniunea Europeană trebuie să rămînă prioritatea naţională numărul 1 pentru perioada următoare. Nu va fi un proces lejer pentru nimeni şi românii trebuie să cunoască acest adevăr. Pentru că acesta este drumul care trebuie parcurs, oricît de greu ar fi şi oricîte costuri ar implica, pentru că la capătul acestuia vom fi parte din grupul european al ţărilor cu democraţie solidă, care pot garanta cetăţenilor condiţii bune de trai. România trebuie să intre în Europa cu toate temele făcute: o democraţie puternică, o economie de piaţă cu adevărat funcţională, o justiţie independentă şi eficientă împotriva corupţiei."
• Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România:
"Votul favorabil din Parlamentul European semnifică realizarea unui vis de secole al României, integrarea europeană. Cu sau fără o amînare de un an, care nu va depinde doar de performanţele României, ci şi de conjunctura europeană în general, România va deveni membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană şi marea majoritate a parlamentarilor europeni au arătat prin votul lor că recunosc progresele făcute de ţara noastră. Avem motive să fim optimişti că România va folosi timpul rămas pînă la aderare pentru o pregătire cît mai bună, şi sîntem conştienţi că societatea civilă, ca şi mediul de afaceri are un mare rol de jucat alături de guvern pentru ca această integrare să fie un succes. Mai presus de orice, votul arată că România are capacitatea de a ajunge la termene indiferent de calendarul politic intern."
• Date importante în drumul către Europa
22 iunie 1995 - data aplicării pentru calitatea de membru al UE
9 septembrie 1996 - semnarea Programului Indicativ Multianual 1996 - 1999 şi a Programului Operaţional de Ţară 1996. Documentele vizează asistenţa nerambursabilă acordată României prin programul PHARE
15 decembrie 1997 - Summit-ul de la Luxemburg, în care UE au hotărît invitarea celor unsprezece state ale Europei de Est să adere la Uniune, dar să înceapă negocierile doar şase dintre acestea (Estonia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia şi Ciprul)
31 mai 1999 - primul termen de predare a Programului Naţional de Aderare a României la UE, care a fost prelungit pînă la data de 14 iunie 1999, la cererea României
24 noiembrie 1999 - Guvernul a adoptat Planul de măsuri pe termen scurt al României, care are la bază Parteneriatul de Aderare la UE, Programul Naţional de Integrare în UE şi raportul Comisiei Europene din data de 13 octombrie 1999
15 februarie 2000 - România a deschis negocierile de aderare în cadrul Conferinţei Interguvernamentale de Aderare
martie 2000 - prezentarea la Bruxelles a Strategiei de Integrare economică pe termen mediu
8 noiembrie 2000 - Raport în care sînt consemnate ca principale probleme reformele din domeniile serviciului public şi judiciar, al corupţiei, reformelor din agricultură şi adaptarea la standardele privind mediul
10 iulie 2001 - Raport care arată principalele progrese înregistrate: creştere economică; îmbunătăţirea funcţionării sistemului judiciar şi adoptarea unor măsuri în armonizarea legislaţiei cu cea din UE; unele măsuri de stabilizare macroeconomice; creşterea exporturilor. Principala critică - imposibilitatea caracterizării economiei drept una de piaţă, funcţională.
septembrie 2001 - adoptarea de către forul parlamentar european a Rezoluţiei referitoare la aderarea României la UE
2 octombrie 2001 - lansarea Programului Economic de Pre-aderare
1 ianuarie 2002 - anularea necesităţii vizelor de pătrundere în spaţiul Schengen pentru români
3 martie 2003 - Banca Naţională schimbă moneda de referinţă a României, dolarul, cu euro
6 octombrie 2004 - Raportul prin care România primeşte statutul de economie de piaţă funcţională
10 decembrie 2004 - România a finalizat din punct de vedere tehnic negocierile de aderare la UE
februarie 2005 - Comisia Europeană a dat aviz favorabil aderării României
11 aprilie 2005 - liberalizarea contului de capital