REALTIME: Dezvoltatorii construiesc locuinţe mai mici comparativ cu cele din anii "80

Simona Grigorescu
Companii #Imobiliare / 28 septembrie 2015

Dezvoltatorii au redus suprafaţa medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc până la 49-50 metri pătraţi, acestea fiind cu 5% mai mici decât apartamentele confort 1 construite în anii 1980, pentru a obţine un preţ de vânzare cât mai atractiv, potrivit unei analize a companiei RealTime, remise azi redacţiei.

Conform acesteia, cea mai mare pondere a locuinţelor dintr-un proiect rezidenţial nou o ocupă apartamentele cu două camere - aproape 60% din structura noilor ansambluri. În Bucureşti, ponderea este chiar mai mare, ajungând la 63%.

Cristina Roşca, managing partner RealTime, a declarat că "Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de două camere este una strict legată de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un preţ maxim de 380.000 lei şi puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008 au impus pieţei să găsească soluţii low-cost pentru dezmorţirea procesului de vânzare a locuinţelor deja construite şi a celor ce urmează să fie construite."

Acest proces a dus la situaţia în care preţurile apartamentelor de 2 camere noi să fie mai mici decât ale apartamentele construite înainte de 1989, în zone similare. Mai mult, accentul pe calitate şi amplasament a fost înlocuit de soluţii ingenioase de a construi cât mai ieftin, dar şi mai departe de mijloacele de transport, parcuri, şcoli şi grădiniţe, uneori chiar şi de oraş.

"Calitatea locuirii a avut şi ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafeţelor utile, chiar sub limita legală, acceptând şi neinspirata distribuţie a funcţiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior. Suprafaţa medie utilă, fără balcon, a unui apartament într-un ansamblu nou în Bucureşti este de 49-50 metri pătraţi, mai mică cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort 1 din anii 1980, a căror suprafaţă medie utilă este de 52-53 metri pătraţi", a mai precizat Roşca.

Potrivit analizei, "dezvoltatorii trec de la o extremă la alta când vine vorba de suprafaţa apartamentelor construite pe piaţa locală. Înainte de criză aceştia construiau locuinţe foarte mari, mizând pe dorinţa românilor de a locui într-un spaţiu mai larg decât erau obişnuiţi de regimul comunist, dar şi pe apetitul băncilor de a finanţa achiziţii de locuinţe."

Cei mai mulţi cumpărători de apartamente de două camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie şi care accesează programul "Prima Casă".

Pentru cei cu vârsta de peste 30 de ani, apartamentul de două camere este de tranzit. Nevoia reală pentru următorii ani va fi pentru apartamente cu număr de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de 2 membri, deoarece nevoia de confort se traduce şi prin intimitate, prin dorinţa de a locui în camera proprie de la o anumită vârstă.

Se mai reliefează, totodată, faptul că "mărirea cotei maxime a preţului pentru TVA 5% la 450.000 lei va încuraja construcţia de locuinţe cu trei camere în următorii ani. Ne aşteptăm ca ponderea acestora în noile proiecte rezidenţiale de masă să depăşească 50% din numărul total de unităţi construite, astfel reuşind să tindă spre un echilibru între structura cererii şi structura ofertei rezidenţiale; din analizele noastre, solicitările pentru apartamente cu trei şi patru camere depăşesc 50% din totalul cererii. Însă mulţi fac un compromis, alegând un apartament cu două camere, urmând ca într-un orizont mediu de timp să schimbe apartamentul de două camere cu o locuinţă cu mai mult de trei camere".

RealTime este una dintre companiile de consultanţă imobiliară, care oferă servicii suport pentru activitatea investitorilor ce doresc să-şi plaseze capitalul în oportunităţi imobiliare din România, precum şi pentru dezvoltatori care activează deja pe piaţă.

Printre proiectele rezidenţiale din portofoliul RealTime se numără Ficusului Rezidenţial - primul proiect dezvoltat de Volumetric în Bucureşti, Reveria Pallady 43 -dezvoltat de Hoshen Holdings, City Point - dezvoltat de Shikun Binui, Privilegio Braşov - Volumetric, Nerva 3.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb