Vânzările de jocuri video vor scădea în 2022, pentru prima dată în ultimii ani, în condiţiile în care industria care a avut o expansiune puternică în timpul pandemiei Covid se confruntă cu perspectiva sumbră a unei recesiuni, potrivit CNBC.
Conform unei cercetări realizate de Ampere Analysis, piaţa globală de jocuri video şi servicii se va contracta cu 1,2% în acest an, până la 188 miliarde de dolari. Sectorul a crescut cu 26% din 2019 până în 2021, atingând o valoare record de 191 de miliarde de dolari. Vânzările de jocuri video au crescut constant începând cu cel puţin 2015, potrivit datelor Ampere, preluate de publicaţia americană.
Industria jocurilor a primit un impuls puternic în anul pandemic 2020 când, în urma restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului, oamenii şi-au petrecut mult timp în casă. În plus, lansarea în acelaşi an a consolelor de ultimă generaţie de la Microsoft şi Sony a susţinut industria. Dar, lansarea Microsoft Xbox Series X şi S şi a PlayStation 5 de la Sony s-a dovedit în scurt timp o sabie cu două tăişuri - întreruperile din lanţurile de aprovizionare şi lipsa componentelor esenţiale au făcut ca doritorii să aibă mari dificultăţi în achiziţionarea noilor console din rafturile magazinelor sau online.
Acum, invazia Ucrainei de către Rusia - împreună cu blocajele logistice şi inflaţia în creştere - au înrăutăţit şi mai mult perspectivele industriei jocurilor video. Numeroşi producători de software şi hardware pentru jocuri au decis să-şi suspende operaţiunile în Rusia, inclusiv Microsoft şi Sony, conform CNBC.
Anul trecut, Rusia a fost a zecea piaţă ca mărime din lume, potrivit Ampere. Dar, aşteptările sunt ca anul acesta să cadă pe locul al paisprezecelea în clasamentul global şi să piardă 1,2 miliarde de dolari din valoare.
Piers Harding-Rolls, director de cercetare la Ampere, a declarat că cifrele arată că industria jocurilor nu este "rezistentă la recesiune", fiind posibil ca provocările aduse de costul vieţii oamenilor să influenţeze consumul.
"După doi ani de expansiune uriaşă, piaţa jocurilor este gata să dea înapoi o parte din creştere în 2022, pe fondul mai multor factori care-i subminează performanţa", a spus Harding-Rolls. "Chiar şi aşa, performanţa anului va fi superioară celei pre-pandemie, iar perspectivele sectorului în ansamblu rămân pozitive, reluarea creşterii fiind aşteptată în 2023".
Conform Ampere, aşteptările sunt ca piaţa să revină pe creştere anul viitor, vânzările urmând să atingă 195 miliarde de dolari, scrie CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 19:13)
inseamna ca neproductivii incep sa isi caute de "productivitate" - este de bine doar ca simultan curba somajului se duce parabolic pe glob in unele piete = prioada de tranzitie de la nemunca la munca.
s c cret