Rectificarea bugetară a trecut, disputele politice continuă

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 22 august 2022

Sursa foto: facebook / Guvernul României

Sursa foto: facebook / Guvernul României

Prima rectificare bugetară continuă să fie motiv de dispută politică între membrii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR şi principalul partid de opoziţie - USR.

Reprezentanţii USR au afirmat la finalul săptămânii trecute că rectificarea bugetară adoptată de guvernul Ciucă joi, 18 august, arată că actuala coaliţie de guvernare acţionează precum un parazit care îşi consumă gazda. USR atrage din nou atenţia că suntem în plină criză economică, iar PSD şi PNL au crescut cheltuielile privind PNDL 3 Anghel Saligny, pensiile speciale, sporurile aberante, majorările de salarii în ministere şi agenţii şi schemele de ajutor de stat pentru grupuri de interese.

"Rectificarea bugetară prevede cheltuieli suplimentare de aproape 34 de miliarde lei, dar numai 3,2 miliarde lei merg către investiţii. Restul, în datorii şi în consum. Guvernul Ciucă pur şi simplu ignoră o problemă, în loc să încerce să o rezolve. Guvernul se împăunează acum cu încasări suplimentare, dar refuză să spună că, de fapt, aceste venituri sunt rezultatul inflaţiei care a sărăcit fiecare român în parte. Dobânzile au crescut foarte mult, pentru că Guvernul Ciucă, lipsit de credibilitate, a reuşit să împrumute România la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană", susţine senatoarea Anca Dragu, fost ministru al Finanţelor şi fost preşedinte al Senatului.

Reprezentanţii USR mai arată că plafonarea preţurilor din energie este cea mai mare lovitură dată finanţelor publice anul acesta, gaura la buget fiind de aproape 30 miliarde lei ce reprezintă suma necesară pentru compensarea facturilor de energie.

În replică, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a declarat că rectificarea bugetară a demonstrat că actuala coaliţie de guvernare "are resurse de voinţă pentru a echilibra nevoile sociale şi economice, în ciuda tuturor zgomotelor de fond".

"Scopul unei coaliţii de guvernare este să găsească soluţii, uneori, chiar în detrimentul intereselor politice ale partidelor. Iar pentru PSD, marele test politic nu sunt alegerile, ci stabilitatea guvernamentală, menţinerea coaliţiei şi guvernarea în interesul românilor. Degeaba se agită USR să ne caute nod în papură şi să mai bage băţul prin gard. Ei rămân în istoria politică drept cel mai jalnic partener de guvernare cu care putea să se asocieze vreodată un partid politic. Iar apropo de mesajul unora care ţin astfel cu tot dinadinsul să se facă de râs, reamintesc că PSD nu are o tradiţie a sabotării coaliţiilor. Rotaţia guvernamentală a premierului a fost gândită tocmai ca să ofere sistemului politic stabilitate şi ca să ne putem concentra mai mult pe guvernare decât pe probleme politice. Aceasta nu a fost o improvizaţie, noi nu tratăm guvernarea ca pe o aventură", a spus Paul Stănescu.

El a precizat că acum prioritatea zero a Guvernului este să găsească în această săptămână o soluţie pentru diminuarea, pe termen lung, creşterii preţurilor din energie.

"Am văzut cu toţii că măsurile actuale nu asigură o continuitate acceptabilă nici pentru consumatorii casnici, nici pentru companii. Noi am spus deja şi repetăm: cea mai bună soluţie ar fi revenirea la reglementarea pieţei energetice. Însă aşteptăm propunerile Ministerului Energiei şi concluziile comitetului interministerial, ca să putem lua o decizie care să ofere predictibilitate mediului de afaceri şi mai multă linişte românilor", a menţionat Paul Stănescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb