Reducerea subvenţiilor pentru proiecte de energie regenerabilă nu descurajează investitorii

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 iulie 2011

Planul României de a reduce subvenţiile generoase pentru proiecte de energie regenerabilă nu va descuraja investitorii în energie eoliană, în pofida incertitudinilor legate de finanţare, potrivit unei analize Reuters, preluată de Mediafax.

Propunerile de a reduce sprijinul pentru energia verde, esenţial pentru atragerea unor investiţii de ordinul miliardelor de euro în domeniul energiei eoliene, aşteaptă încă acordul Comisiei Europene, care consideră că aceste compensaţii pentru dezvoltatori ar putea fi prea generoase. Schimbările propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului dacă proiectul devine prea profitabil.

Membrii industriei consideră că schimbările sunt încă îndepărtate, iar perspectiva profiturilor ridicate se menţine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a modificat prevederea privind achiziţia obligatorie de electricitate produsă ecologic, la preţuri fixe, ridicate.

"Vor fi cazuri de proiecte abandonate în Bulgaria şi de plecare a inves-titorilor, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene în România se menţine", a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors. Domnia sa a arătat că incertitudinile legislative nu ajută, dar investitorii sunt interesaţi de ţara noastră, principala problemă fiind finanţarea.

Alte schimbări propuse de România sunt reducerea numărului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, în timp ce accesul la reţeaua de electricitate va fi garantat, dar nu prioritar.

"În cazul energiei eoliene, numărul de certificate verzi rămâne neschimbat. Credem că toate celelalte probleme pot fi depăşite", a declarat Adrian Borotea, director CEZ în România.

CEZ, Enel, Iberdrola şi Energias de Portugal sunt implicate în proiecte de energie eoliană în ţara noastră. În Bulgaria, zeci de companii aus-triece, spaniole, americane şi germane s-au grăbit să construiască noi parcuri de energie eoliană şi solară, suprasolicitând reţeaua energetică învechită.

Pe lângă vântul constant, România are şi alte avantaje, precum o piaţă de 22 de milioane de locuitori şi perspectiva majorării preţului electricităţii, pieţele energiei urmând să fie liberalizate până în 2015.

Odată aprobată de Uniunea Europeană, schema de ajutor din ţara noastră va acorda dezvoltatorilor două certificate verzi pentru fiecare megawatt oră de electricitate produs până în 2017. Furnizorii trebuie să obţină o cantitate mai mare din energia vândută din surse regenerabile şi cumpără certificate pentru a respecta aceste ţinte.

Dezvoltatorii de energie eoliană câştigă atunci când vând certificate, în valoare de 27-55 euro fiecare, către furnizorii de electricitate, precum şi atunci când vând electricitatea produsă. Analiştii consideră că situaţia nu este sustenabilă.

"Nu sunt sigur cât timp va avea România capacitatea financiară să menţină aceste facilităţi", a declarat Alexandar Kovacevic, analist la Institutul Oxford pentru Studii în Energie. Domnia sa este de părere că România va rămâne atractivă şi fără aceste stimulente, întrucât are curenţi de vânt foarte buni.

Cehia, Spania şi Italia au redus drastic sprijinul destinat energiei regenerabile, pentru a face economii la buget, dar şi din cauza populaţiei care este îngrijorată de majorările de preţuri.

Autoritatea română de reglementare în domeniul energiei, ANRE, estimează să programul de sprijin pentru energia regenerabilă va costa 10,5 miliarde euro, pe parcursul a zece ani, în timp ce preţurile vor creşte cu până la 33 de euro pe megawatt până în 2017.

Capacitatea de energie eoliană a ţării noastre a crescut de la 14 megawaţi, în 2009, la 462 megawaţi, la sfârşitul anului trecut, devansând Bulgaria, dar rămâne în urma Poloniei, unde capacitatea va ajunge la 4.000 de megawaţi, până în 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb