Referendumul ultimei şanse?

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 18 martie 2019

 CRISTIAN PÎRVULESCU

De ce ţi-e frică, d-aia nu scapi! Liviu Dragnea şi PSD ar fi vrut să folosească aşa numitul referendum pentru familia tradiţională pentru a deturna opinia publică de la problemele guvernării (iliberalism, "reformă", justiţie, antieuropenism) şi a-i administra o lovitură preşedintelui Iohannis. Dar, după decizia Curţii Constituţionale de miercuri, 13 martie, privind neconstituţionalitatea prevederii din OUG 86/2018 prin care se interzicea organizarea unui referendum în acelaşi timp cu desfăşurarea alegerilor europene, orizontul politic al anului 2019 se modifică. Politic, preşedintele Iohannis ar putea avea ultima şansă să recupereze ceva din autoritatea prezidenţială pierdută şi să pună majoritatea PSD-ALDE în defensivă pe frontul electoral. Or, în alegeri obişnuite, cu o prezenţă mică la vot, PSD ar fi avantajat din start. Referendumul însă, relansând dezbaterea de opinie despre justiţie într-un context european, ar putea mobiliza la urne acel electorat obosit civic, dar care nu a abandonat democraţia. Şi, cum la noi - ca peste tot, în ultima vreme - campania electorală pozitivă este o utopie, referendumul permite contracararea unor campanii anti-europene cu o temă puternică politic. Şi, cum există deja un vot consultativ al Parlamentului încă din 2017 privind cererea preşedintelui de a organiza un referendum pe tema justiţiei, nu există impedimente pentru ca pe 26 mai să avem şi referendum şi alegeri europene.

În paralel cu pregătirile pentru anunţarea referendumului, apare şi discursul anti-referendum ţinut de cei ce nu aveau nimic de obiectat împotriva referendumului liberticid din octombrie anul trecut. În acest sens, Călin Popescu Tăriceanu contestă oportunitatea referendumului, dar discuţia despre legitimitatea procedurilor referendare şi compatibilitatea lor cu democraţia, în special cu cea reprezentativă, este mai veche. În general, trei sunt, în mare, reproşurile ce se aduc referendumurilor: că trec luarea unor decizii importante pe seama unor alegători ignoranţi sau fără o calificare specială (a se vedea Brexitul), că duc la tirania majorităţii şi că slăbesc guvernarea reprezentativă. În acelaşi timp, argumentul confuzării electoratului prin organizarea referendumului în acelaşi timp cu alegerile europene nu poate fi eludat. În Franţa, preşedintele Macron, care era tentat la începutul lunii februarie să organizeze un referendum prin care să dea o pondere politică concluziilor marii consultări populare ţinute în urma manifestaţiilor vestelor galbene, a cedat în faţa argumentelor celor care - precum ministrul de externe le Drian - considerau că electoratul va fi confuzat.

Dacă în România argumentele europene ale Macronei nu sunt de actualitate, în schimb, o implicită atitudine anti-parlamentară a referendumului nu poate fi negată. Or, în Recomandarea 1704 din 2005 a Adunării parlamentare a Consiliului Europei, la punctul 5, se specifică: "Convinsă de complementaritatea dintre democraţia directă şi democraţia reprezentativă, Adunarea Parlamentară recomandă utilizarea referendumurilor ca mijloc de ancorare fermă a legitimităţii democratice a deciziilor politice, de consolidare a răspunderii instituţiilor reprezentative, pentru a creşte deschiderea şi transparenţa luării deciziilor şi pentru a stimula participarea directă a electoratului la procesul politic. Complementaritatea dintre democraţia directă şi democraţia reprezentativă implică faptul că referendumul nu ar trebui să fie considerat o alternativă la democraţia parlamentară (s.n.) şi nu ar trebui să fie nu ar trebui folosite în mod abuziv pentru a submina legitimitatea şi primatul parlamentelor ca organe legislative". Dar, ne-am obişnuit ca la Bucureşti recomandările Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Europei să fie amintite doar atunci când sunt în favoarea celor care le invocă!

Oricum, în urma deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele Româ-niei (re)capătă o putere reală, aceea de a convoca referendum fără nicio îngrădire, şi poate reintra în joc.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Este bineânțeles tot Macron?

    Francezii vor să-l facă vultur la șes iar el se țâne de scaun cu ghiarele?

    Dragnea e rugat să nu-și mai ridice porumbița pentru hernie de disc? 

    Toți securiștii vin cu același text.

    1. Vad niste litere.

      Ai spus ceva ? 

      Da, spuneam că Pîrvulescu și Dan Barna au același obiectiv, campania Securității pentru implicarea electoratului dezinformat și ușor de prostit (emoțional), care nu poate pune ștampila pe PDL, ARD, Forța Civică, PMP, UNPR, USR, PLUS, ProRomânia, Noua Republică, PNL, fără motivația unei prosteli, cum ar fi cazul referendumului despre care fac vorbire toți ofițerii Securității.

      ... ostenii Binelui, in frunte cu dl. Dragnea, sunt de veghe la fruntariile Tarii.

      Caveat: aveti grija la portofele. 

      Vrei un model de prosteala autentic comunista stalinist- securistica?

      Este mesajul tau. 

      Cum sa treci sub tacere ca PSD este partidul securistilor comunisti stalinisti, daca nu esti securist?! 

      Adica securitatea stalinista e asa proasta sa se pulverizeze in 10 partidulete, cand poate sa se concentreze in unul si acelasi partid, PSD, care este mai mare decat suma tuturor? 

      Eu te-as da afara.

      Te-ai deconspirat. 

      Da, știm cine este PSD și ce poate.

      Cine sunt securiștii care-și schimbă eticheta și culoarea la fiecare rând de alegeri?

      M-am deconspirat, Securitatea stalinistă și democrația sunt incompatibile. Țeapa, prosteala, manipularea, hoția și mafia securistă sunt același lucru. 

    Prin minciuni si prin povesti, infractorii au ajuns la conducerea tarii si-au luat libertatea de nu tine seama de prevederile constitutionale, si de legi, de a modifica legislatia, de a schimba regimul semiprezidential al tarii, ca asa vor ei si pot, toate astea pentru a-si consolida pozitia, pentru a scapa, prin lege! de statutul de infractori, pentru a jefui in continuare mai abitir sarmana si mindra tara fara a putea fi pedepsiti.

    Ei, se pare ca a sosit momentul ca sa aflam daca intr-adevar romanii vor sa fie condusi de infractori. Infractori care prin jaful salbatic practicat in ultimii zeci de ani asupra tarii au facut din romanii mindri saracii Europei in una dintre cele mai bogate tari ale continentului. 

    Hai cu Referendumul!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb