REFERITOR LA SIGURANŢA FOLOSIRII GLIFOSATULUI Monsanto: "IARC nu este abilitată să avizeze produse"

Alexandru Costea
Companii #Agricultură / 25 martie 2015

Monsanto dezaprobă concluziile "pseudo-ştiinţifice" şi "părtinitoare" ale agenţiilor "neabilitate" argumentând că sunt esenţiale argumente "transparente şi amănunţite în evaluarea responsabilă a sănătăţii umane", arată un comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit companiei, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a emis o clasificare bazată pe o analiză a unor informatii "superficiale, după câteva ore de discuţii, la o reuniune săptămânală".

IARC este una dintre cele patru sub-divizii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a analizat siguranţa glifosatului, iar clasificarea acesteia se află în contradicţie cu opiniile celorlate, arată sursa citată.

Două dintre sub-diviziile OMS - Core Assessment Group şi Programul Internaţional privind Siguranţa Chimică - au concluzionat că glifosatul nu este cancerigen. De asemenea, Ghidul OMS pentru Calitatea Apei Potabile precizează că glifosatul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, mai notează reprezentanţii companiei din domeniul ingineriei agricole.

Robb Fraley, Director Tehnic Global Monsanto, este citat în comunicare: "Suntem indignaţi de această evaluare. Această ipoteză este incompatibilă cu analizele complete de siguranţă realizate de cele mai competente autorităţi de reglementare din întreaga lume în zeci de ani de zile, care au concluzionat că toate utilizările glifosatului menţionate pe etichetă sunt sigure pentru sănătatea umană. Rezultatele IARC au fost obţinute prin alegerea selectivă a unor informaţii şi reprezintă un exemplu clar de concluzii părtinitoare generate de o agenda specifică".

Deciziile cu privire la siguranţa produselor şi avizările pentru pesticide sunt reglementate de autorităţi precum Agenţia Statelor Unite pentru Protecţia Mediului (EPA) şi Comisia Europeană, şi de instituţii ştiinţifice independente, consultative, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), arată Monsanto, care subliniază că IARC nu este abilitată să avizeze produse, iar decizia acesteia nu afectează etichetarea, înregistrarea sau utilizarea glifosatului.

"Evaluarea prezentată de IARC nu este un studiu. Referinţele sale nu conţin informaţii sau studii noi. În schimb, IARC a consultat un număr limitat de studii existente. Agenţiile serioase din întreaga lume au analizat aceleaşi studii şi încă multe altele, concluzia unanimă fiind că utilizările glifostatului menţionate pe etichetă sunt sigure. Procedura utilizată de IARC nu este transparentă, decizia lor este una iresponsabilă, cu un mare potenţial de a produce confuzie într-o problemă cu adevărat importantă, cea a siguranţei," susţine Fraley.

"Monsanto se alătură celorlalţi membrii ai Grupului EU Glyphosate Taskforce şi Joint Glyphosate Taskforce şi este în dezacord cu clasificare IARC din următoarele motive: Clasificarea IARC nu este un studiu. IARC nu prezintă studii sau informaţii noi. Chiar în luna ianuarie, guvernul german a finalizat o evaluare riguroasă, realizată în decurs de 4 ani, asupra glifostatului în Uniunea Europeană. Cercetătorii germani au analizat fiecare studiu luat în considerare de IARC, plus altele, şi au concluzionat că "este foarte puţin probabil ca glifostatul să reprezinte un risc de cancer. Date ştiinţifice relevante au fost excluse din evaluare. IARC nu a luat în considerare şi a ignorant zecile de studii ştiinţifice care susţin concluzia că glifostatul nu prezintă un risc pentru sănătatea umană. Un studiu semnificativ, ce nu a fost luat în consideraţie, a fost cel realizat de Agricultural Health Study (AHS) - realizat timp de 20 de ani, finanţat cu milioane de dolari de contribuabilii americani pentru a studia cancerul şi alte probleme de sănătate ce pot aparea la fermieri şi familiile acestora. Peste 89.000 de oameni au participat la acest studiu începând cu anul 1993. Concluzia AHS: nu există nicio dovadă credibilă care să demonstreze că glifostatul poate cauza cancer.

Concluzia IARC nu este susţinută de informaţii ştiinţifice. Clasificarea IARC este în discordanţă cu numeroasele evaluări multi-anuale şi complete realizate de sute de cercetători din diferite ţări ale globului, resposabili pentru asigurarea siguranţei publice. În plus, IARC a interpretat intenţionat greşit rezultatele şi concluziile studiului din 2004 realizat de Organizaţia de Alimentaţie şi Agricultură a Statelor Unite (JMPR). În rezumatul prezentat on-line din 20 Martie pe website-ul celor de la Lancet Oncology, IARC citează o frază a raportului sus-menţionat, deşi, la doar câteva rânduri mai jos, raportul stipulează clar: în concluzie, administrarea glifosatului...indiferent de dozaj, nu prezintă risc cancerigen.ۚ De asemenea, studiul a fost analizat şi de numeroasele agenţii abilitate din întreaga lume, iar toate au ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi pentru a invoca risc cancerigen.

Clasificarea IARC nu stabileşte o legatură între glifosat şi o creştere a cazurilor de cancer. Revizuirea IARC este superficială. Modul de analiză vizează doar rezultate posibile sau probabile. Evaluarea glifostatului realizată de IARC este la fel de controversată ca şi alte cercetări ale acesteia despre cafea, telefoane mobile, legume marinate, cât şi despre meseriile de frizer sau bucătar.

Concluziile despre ceva atât de important precum siguranţa şi sănătatea umană trebuie să se bazeze pe un proces ştiinţific imparţial, aprofundat şi riguros, care aderă la standardele recunoscute la nivel internaţional, a adăugat Fraley. Din păcate, în acest caz, evaluarea IARC nu a respectat standardele utilizate de cele mai respectate agenţii de reglementare din întreaga lume. Aş vrea ca oamenii să nu se încreadă doar în spusele noastre ci şi să analizeze zecile de studii efectuate de institutele cu reputaţie. Având în vedere importanţa siguranţei glifosatului pentru consumatori, vom insista ca OMS să fie transparentă în privinţa evaluării realizate de IARC şi să furnizeze o explicaţie referitoare la studiile utilizate sau ignorate care au condus la această concluzie", mai arată comunicatul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. În 2009, Monsanto a fost declarată vinovată pentru reclamă mincinoasă în legătură cu Roundup (pe bază de glifosat).

     

    BBC, 15 oct 2009, "The court confirmed an earlier judgment that Monsanto had falsely advertised its herbicide as "biodegradable" and claimed it "left the soil clean"" 

    Cea mai înaltă curte din Franța a dat verdictul final că Monsanto a mințit când a susținut că glifosatul este biodegradabil și că lasă solul curat. De ce v-am crede acum? 

    1. Una este in sol adica nu este bio-degradabil si una este in tine ca animal. Deci au mintit in privinta solului iar intr-un animal ca tine nu sta glifosatul, este eliminat !

      Văd că angajații Monsanto sunt foarte nesimțiți. De ce angajează Monsanto niște proști care nu înțeleg logica elementară?

       

      Am întrebat, dacă ați mințit o dată în afirmațiile pe care le făceați (că ar fi biodegradabil când, de fapt, TOATE studiile au arătat că bacteriile din sol nu îi fac nimic și ajunge INTACT în apa freatică), de ce v-am crede pe voi, acum, a doua oară, în privința altor afirmații pe care le faceți? Eu afirm că aveți credibilitate ZERO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb