REFORMĂ ÎN DIPLOMAŢIA BULGARĂ Borisov vrea să demită toţi diplomaţii bulgari colaboratori cu Securitatea

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 16 decembrie 2010

Boiko Borisov

Boiko Borisov

Pe listă figurează şi ambasadorul bulgar în România, Valentin Radomirski

Premierul bulgar Boiko Borisov vrea să demită toţi diplomaţii bulgari care au fost colaboratori ai Securităţii.

Şeful Executivului de la Sofia a făcut acest anunţ după ce o comisie specială bulgară a scos la iveală, marţi, că aproximativ jumătate dintre diplomaţii bulgari (dintr-un total de 462 verificaţi) au fost colaboratori şi agenţi ai fostei Poliţii politice bulgare.

"Cred că ar trebui să îi demitem şi cred că partidul meu (n.r. - GERB, aflat la putere) mă va sprijini", a declarat Boiko Borisov, potrivit site-ului Novinite.com, citat de Mediafax.

Pentru reforma diplomaţiei bulgare, premierul Boiko Borisov mizează pe sprijinul partidului său de guvernământ - GERB, formaţiune de centru-dreapta, o bună parte dintre diplomaţi fiind nominalizaţi de formaţiunea politică rivală, socialiştii fostului premier Serghei Stanişev.

"Dacă 50% din ambasadorii şi consulii noştri au fost agenţi, vă puteţi imagina ce s-a întâmplat în interiorul ţării?", s-a întrebat Borisov.

Pe lista diplomaţilor care ar putea să fie destituiţi dacă planul lui Borisov va fi pus în aplicare ar urma să figureze şi ambasadorul Bulgariei în România, Valentin Radomirski.

Radomirski figurează ca fost colaborator al Securităţii bulgare, potrivit publicaţiei Sofia Echo.

Ambasadorul Valentin Radomirski a fost consilier al fostului premier bulgar Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialist, principala formaţiune rivală a GERB, partidul lui Boiko Borisov. Până la închiderea ediţiei, Ambasada Bulgară în România nu a făcut nicio precizare pe această temă.

Premierul Borisov nu este la prima tentativă de a deconspira colaboratori ai fostei Poliţii politice de la sud de Dunăre.

O comisie specială desemnată să scoată la iveală activităţile serviciilor secrete a dat publicităţii, la finele anului trecut, o listă cu 36 de jurnalişti care au colaborat cu Securitatea.

Premierul bulgar Boiko Borisov a primit mai multe ameninţări cu moartea. Împotriva sa au fost organizate trei comploturi, ultimul fiind dejucat de serviciile speciale bulgăreşti.

În iulie 2010, membrii unei grupări de crimă organizată au fost reţinuţi de autorităţile de la Sofia sub acuzaţia că ar fi fost plătiţi cu 400.000 de euro pentru a-l asasina pe premierul bulgar.

"400.000 de euro este prea puţin pentru viaţa mea", a comentat, atunci, Boiko Borisov, tentativa de asasinat.

Diplomaţi de lista neagră

Printre diplomaţii deconspiraţi ca foşti colaboratori ai Securităţii din perioada comunistă se numără, conform presei bulgare, ambasadori, consuli şi directori adjuncţi ai misiunilor diplomatice din Marea Britanie, Germania, Italia, Naţiunile Unite (New York şi Geneva), Portugalia, Spania, Olanda, Turcia, Rusia, China, Suedia, Româ-nia, Norvegia, Japonia, Qatar, Kuweit, Siria, Egipt, Bosnia, Grecia, Vatican, Slovacia, Albania, Georgia, Armenia şi Venezuela.

Cazul Zikolov: fost ataşat militar al Ambasadei Bulgariei, acuzat de spionaj

Ambasada Bulgariei în ţara noastră revine astfel în centrul atenţiei, după scandalul reţinerii spionului bulgar, Zikolov Petar Marinov pentru acuzaţii de spionaj împotriva ţării noastre.

Zikolov a fost arestat în 2009 de autorităţile de la Bucureşti după ce serviciile noastre de contraspionaj l-au avut sub monitorizare timp de trei ani.

Procurorii au prezentat în instanţă, la acel moment, documente care au scos la iveală că subofiţerul român Floricel Achim i-ar fi vândut lui Zikolov, timp de aproape opt ani, adică din 2001, documente secrete de stat, pe care le-a copiat cu un memory- stick dintr-un computer de la serviciu. La percheziţia efectuată la domiciliul celor doi acuzaţi organele de anchetă au găsit dosare ale Armatei.

Zikolov a fost ataşat militar în ambasada Bulgariei la Bucureşti în perioada noiembrie 1998 până la mijlocul anului 2000. Bulgarul figura în ţara noastră ca fiind o persoană cu afaceri în domeniul alimentar. SRI a confirmat că Zikolov a făcut parte dintr-un serviciu secret străin. Autorităţile de la Sofia au susţinut, în schimb, că Zikolov nu lucrează pentru nicio instituţie publică din Bulgaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb