REFORMĂ ISTORICĂ A MINIŞTRILOR DE FINANŢE G20: FMI se orientează către economiile emergente, în detrimentul Europei

F.A.
Internaţional / 24 octombrie 2010

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn: "Este cea mai mare reformă realizată vreodată în guvernarea FMI. Este un acord istoric".

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn: "Este cea mai mare reformă realizată vreodată în guvernarea FMI. Este un acord istoric".

Miniştrii de finanţe din G20 au decis, ieri, în cadrul summitului din Coreea de Sud, reformarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) astfel încât ţări emergente cu economii dinamice precum China să aibă o mai mare importanţă, în detrimentul Europei, relatează AFP, citată de Hotnews. "Este cea mai mare reformă realizată vreodată în guvernarea FMI. Este un acord istoric", a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Într-un comunicat de presă, miniştrii G20 au declarat că reorientarea va ajuta ca FMI să devină mai credibil şi mai eficient. În paralel, miniştrii au căzut de acord să ofere putere Fondului de a exercita o vigilenţă mai mare asupra politicilor economice naţionale.

Acordul a venit în contextul în care G20 se luptă să evite un război al valutelor între marii exportatori precum China şi naţiuni marcate de deficite mari, cum ar fi SUA.

Christian Noyer, membru în Consiliul Băncii Centrale Europene, a declarat că înţelegerea de la G20 are ca scop asigurarea stabilităţii principalelor valute şi evitarea formării de noi "asset bubbles". Potrivit Reuters, Christian Noyer a explicat: "Asta înseamnă că vrem să asigurăm maximul de stabilitate a principalelor valute, ceea ce va reduce riscul apariţiei unor mişcări abrupte de capital".

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat că G20 i-au depăşit aşteptările pentru că s-a agreat reforma FMI.

Europa va ceda două locuri în board

Astfel, Europa va ceda două locuri în board. Aproximativ 5% din drepturile de vot vor fi transferate, iar Brazilia, Rusia, India şi China vor urca în primele 10 naţiuni membre ale Fondului.

"Pentru europeni, să facă asta este cu adevărat dificil, pentru că înseamnă că ţări care au ocupat aceste locuri în board pentru o perioadă foarte, foarte lungă se dau la o parte şi fac loc economiilor emergente", a spus un oficial FMI.

Principalul contributor al Fondului, SUA, deţine 17%, fiind urmat de Japonia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb