Conservarea şi refacerea ecosistemelor afectate trebuie să devină o prioritate politică centrală, consideră Parlamentul European printr-o rezoluţie adoptată astăzi, arată un comunicat remis redacţiei. întrucât Uniunea Europeană nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul global privind biodiversitatea pentru 2010, conservarea biodiversităţii ar trebui acum să fie integrată cu prioritate în politici europene-cheie. Subvenţiile cu efect negativ asupra mediului trebuie identificate şi eliminate până în anul 2010, se arată în document.
Deputaţii europeni subliniază faptul că studii recente au arătat o pierdere constantă a biodiversităţii in Uniunea Europeana, fapt care "duce la costuri economice devastatoare pentru societate, costuri care până acum nu au fost suficient luate în calcul nici în politicile economice, nici în alte politici ale UE".
Rezoluţia, adoptată cu 414 voturi pentru, 55 împotrivă şi 64 abţineri, este o urmare la Strategia pentru 2020 a Uniunii Europene privind biodiversitatea, aşa cum a fost prevăzută de Comisia Europeană în mai 2011.
Raportorul Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL), a afirmat: "Tot ce ne oferă natura, precum apa curată, aerul curat, solurile fertile, hrana nu sunt numai cruciale pentru viaţa omului, ci reprezintă, în acelaşi timp, o valoare economică imensă. Conform estimărilor economiştilor, pierdem anual 3% din PIB prin pierderea biodiversităţii. Acest fapt costă Uniunea Europeană 450 miliarde euro anual. în comparaţie cu aceste cifre, investirea sumei de 5,8 miliarde euro anual pentru Natura 2000 este o afacere".