Începând cu 1 ianuarie, operaţiunile vamale efectuate înainte de aderare nu mai fac obiectul controalelor autorităţilor vamale, termenul de prescripţie de 5 ani fiind depăşit, arată un comunicat transmis redacţiei. Orice control vamal trebuie acum să respecte legislaţia europeană, direct aplicabilă în toate statele membre, avertizează consultanţii Deloitte Tax.
Oportunităţile oferite de legislaţia vamală europeană, precum şi obligaţiile suplimentare ce revin atât autorităţilor vamale, cât şi contribuabililor vor fi analizate pe 4 aprilie, în cadrul conferinţei "2012 - România, bine ai venit în Uniunea Vamală Europeană!" organizată de Deloitte Tax. Cu această ocazie, consultanţi din România şi Olanda cu experienţă vastă în domeniul vamal vor discuta, printre altele, aspecte de optimizare în noile condiţii legislative; exemple de bune practici la nivel internaţional; cazuri soluţionate la Curtea europeană de Justiţie; sau potenţialul portului Constanţa, pornind de la experienţa portului olandez Rotterdam.
Mihai Petre, coordonatorul echipei de consultanţă vamală din cadrul Deloitte Tax, a declarat: "Legislaţia şi cazuistica comunitară aduc în primul rând o binevenită schimbare de optică în cadrul controalelor ulterioare, menită să asigure un echilibru de forţe între autoritate şi contribuabil. Principiul proporţionalităţii, al certitudinii impunerii, rolul (pro)activ al organului fiscal, buna credinţa, dreptul contribuabilului de a fi ascultat sau prevalenţa fondului asupra formei devin esenţiale în relaţia dintre autoritate şi contribuabil. Nerespectarea lor de către autorităţi conduce la anularea actelor administrative".
O altă schimbare de optică adusă de legislaţia şi cazuistica comunitară priveşte conceptul de eroare a autorităţii vamale. Astfel, autoritatea vamală nu are voie să impună datorii suplimentare în cadrul unui control ulterior, dacă suma de plată stabilită la momentul importului nu a fost percepută din cauza unei erori a autorităţii vamale, contribuabilul acţionând cu bună credinţă.