Intens dezbătută, problema orelor de religie a fost lămurită şi la nivel parlamentar, după ce deputaţii au votat un proiect care modifică Legea educaţiei naţionale în acord cu decizia recentă a Curţii Constituţionale pe această temă. Înscrierea, reînscrierea sau retragerea elevilor de la ora de religie vor fi posibile în baza unei cereri scrise a părinţilor sau a elevilor majori. Proiectul de lege a fost votat cu 213 voturi pentru, unul împotrivă şi 5 abţineri. Curtea Constituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia unei cereri pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui depusă de cei care vor să studieze disciplina. Cererea de retragere trebuie făcută doar de părinţii/elevii care în prealabil optaseră pentru participarea la ora de religie.
Discuţiile aprinse, dar şi numărul mare de cereri depuse au făcut din ora de religie unul dintre subiectele majore ale începutului de an. Patriarhia a remis un comunicat în care îşi manifesta satisfacţia vizavi de faptul că marea majoritate a părinţilor au cerut în scris ca odraslele lor să participe la ora de religie: "După ce unii adversari ai orei de Religie au obţinut decizia nr. 669/12 noiembrie 2014 a Curţii Constituţionale a României, care condiţionează participarea elevilor la ora de religie de o cerere scrisă a părinţilor, tutorelui legal instituit sau a elevului major, sub pretextul exercitării (sau verificării) libertăţii conştiinţei şi a credinţelor religioase, răspunsul pozitiv al majorităţii covârşitoare a părinţilor şi copiilor majori a fost masiv şi demn, exprimând importanţa religiei în viaţa poporului român. O majoritate de peste 90% a elevilor din şcolile publice de stat care au în oferta educaţională Religia a ales să se înscrie la această disciplină, în pofida perioadei foarte scurte de înscriere (aproape trei săptămâni) şi a multor eforturi pentru şcoli şi dificultăţi umilitoare pentru părinţi. Acest rezultat cu valoare de referendum cheamă Familia, Şcoala şi Biserica la dialog, coresponsabilitate şi cooperare pentru promovarea unei educaţii integrale care uneşte formarea spirituală cu informarea ştiinţifică a elevilor". La rândul său, premierul Victor Ponta şi-a manifestat uimirea vizavi de numărul mare de cereri: "Poate reuşim să facem lucruri mai bine analizate şi mai bine gândite. Atât scandal şi ceartă cu chestia cu religia şi s-au înscris 95%. Credeam că o să fie cine ştie ce dezastru, dar 95%, de bunăvoie, părinţii vor să facă, pentru că au nevoie copiii de valori. Îmi doresc ca data viitoare, când vorbim despre un subiect important, să o facem mai serios, mai aplicat şi mai analizat, nu cu «hei-rup», cum se face".
Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au optat pentru ora de religie susţin că ar trebuie aduse îmbunătăţiri la manuale, dar şi la felul în care este predată această materie.