RE/MAX: Piaţa imobiliară - la un nivel apropiat celui anterior crizei

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 6 septembrie 2018

Piaţa imobiliară - la un nivel apropiat celui anterior crizei

Piaţa imobiliară şi-a revenit progresiv, ajungând la un nivel apropiat celui anterior crizei, consideră specialiştii din cadrul RE/MAX. Aceştia menţionează că atât dezvoltatorii, cât şi cumpărătorii sunt mult mai atenţi la detalii şi mai exigenţi, drept pentru care a fost conturat un nou standard de oferte echilibrate din perspectiva raportului calitate-preţ.

Piaţa imobiliară a fost una dintre cele mai afectate de criza economice, efectele acesteia fiind resimţite cu precădere la nivelul puterii de cumpărare, al interesului pentru obţinerea unor credite de locuinţe la costul vehiculat pe piaţă, cât şi în numărul de tranzacţionări efective.

Ulterior crizei economice, segmentul imobiliar a cunoscut o creştere graduală, dar sigură, iar efectele s-au reflectat în comportamentul de achiziţie, respectiv în ofertele echilibrate ale dezvoltatorilor. Astfel, conform reprezentanţilor RE/MAX, aşteptările riguroase ale jucătorilor din piaţa imobiliară, de ambele părţi ale tranzacţiei, au determinat, în timp, evoluţia calitativă a pieţei imobiliare.

Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, a menţionat: "O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism şi datorită crizei, iar în prezent se construieşte mai bine din punct de vedere tehnic, ofertele imobilelor noi fiind echilibrate din perspectiva raportului calitate-preţ. Concurenţa a crescut, în timp ce cumpărătorii sunt mai cumpătaţi, mai atenţi la detalii şi mai exigenţi. În cele din urmă, aceste schimbări au generat o evoluţie din care au avut de câştigat toţi cei implicaţi".

În contextul unei creşteri constante a segmentului de închirieri în marile oraşe, faptul că investitorii - cei care achiziţionează imobile în vederea exploatării prin închiriere - acceptă în prezent randamente mai temperate faţă de 2007- 2008, este una dintre principalele lecţii dobândite de aceştia în urma crizei, evidenţiază sursele citate. Implicarea finanţărilor bancare în proiecte de acest tip este procentual mai mică faţă de ceea ce se întâmpla în anii 2006-2008, astfel că dezvoltatorii au fost nevoiţi să aibă o participare mai consistentă, motiv pentru care planificările acestora se desfăşoară pe o durată mai extinsă de timp decât în trecut.

RE/MAX consideră: "Anul 2012 a fost marcat de revenirea pieţei imobiliare, care a crescut progresiv, cu paşi mici, în anii 2013-2015. Au reapărut ulterior şi primii dezvoltatori care au pus bazele unor proiecte mari, remarcabile, tendinţă care s-a dezvoltat în perioada imediat următoare. În 2017 era deja vizibilă puterea de cumpărare net superioară comparativ cu anul de referinţă, la fel şi numărul de tranzacţii efectuate, ambele segmente cunoscând valori asemănătoare celor de dinainte de criză. Conform reprezentanţilor RE/MAX, preţurile pe metrul pătrat au înregistrat o uşoară scădere în intervalul 2012-2014, dar au crescut constant începând cu 2015 până în prezent".

Cel mai dinamic segment din real-estate a rămas - constant - cel rezidenţial, iar în topul oraşelor cu cea mai mare efervescenţă au rămas, în continuare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Un exemplu de oraş care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză este Clujul, acesta reprezentând un pol de investiţii imobiliare pe toate segmentele - rezidenţial, comercial, birouri.

Conform specialiştilor RE/MAX, motivaţiile de achiziţie sunt determinate de un cumul de factori, printre care atractivitatea oraşului, dezvoltarea economică avansată faţă de restul ţării, respectiv creşterea domeniului IT, precum şi interesul turistic pe care îl oferă. "Fiind oraş universitar, numeroşi tineri vin din toată ţara să studieze în Cluj-Napoca şi o bună parte se stabilesc ulterior aici", confoprm sursei citate. Randamentul bun la închiriere - minim 5-6% pe an la rezidenţiale, cu extreme de până la 9-10%, coroborat cu o cerere constantă, atrage în continuu investitorii.

RE/MAX consideră că şi evenimentele culturale de anvergură (Untold, Electric Castle, Jazz Festival) aduc constant turişti în oraş, fapt ce contribuie, printre altele, la creşterea pieţei imobiliare locale şi a categoriilor conexe de business.

DANIELE NOUY,ŞEFUL MECANISMULUI UNIC DE SUPRAVEGHERE:

Piaţa imobiliară ar putea să provoace noua criză europeană

Următoarea criză europeană ar putea să îşi aibă originea pe piaţa imobiliară, însă băncile sunt mai bine pregătite să îi facă faţă decât erau în urmă cu zece ani, a declarat, ieri, Daniele Nouy, preşedintele Mecanismului Unic de Supraveghere, înfiinţat sub tutela Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters, conform Agerpres.

Nivelul extrem de redus al dobânzilor a dus la creşterea preţurilor la imobiliare în mai multe oraşe şi regiuni europene. Unii decidenţi au avertizat că o politică monetară ultra-relaxată riscă să creeze bule speculative, care ar putea declanşa noi crize.

"Ce ar putea provoca următoarea criză? Nu ştiu, dar bănuiesc că ar putea fi piaţa imobiliară", a declarat Daniele Nouy într-un interviu acordat agenţiei letone de presă LETA. "Ştim cu certitudine că va fi o nouă criză. Dar nu ştim când şi de ce va apărea", a mai spus Nouy.

Deşi băncile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea este abundentă, iar banii sunt ieftini, Daniele Nouy a avertizat că unele bănci nu au avut suficient succes în mobilizarea garanţiilor şi dobândirea de lichidităţi suplimentare de pe piaţă când au fost supuse la presiuni. "Ceea ce lipseşte încă este un sistem european de garantare a depozitelor. Ştiu că unele state din Nordul şi Estul Europei ar dori să vadă o reducere mai importantă a riscurilor în cadrul băncilor din zona euro, înainte să fie adoptate noi măsuri. Personal, cred că riscurile au fost deja reduse în mod semnificativ. În consecinţă, acum trebuie să mergem înainte", a apreciat Nouy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb