REMUS VULPESCU, OPSPI: ANRE a stabilit empiric preţul energiei hidro

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 iulie 2012

Remus Vulpescu

Remus Vulpescu

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a făcut nişte calcule empirice pentru a stabili preţul primit de Hidroelectrica pentru energia livrată pieţei reglementate, susţine Remus Vulpescu, şeful OPSPI şi administratorul special al Hidroelectrica.

Domnia sa ne-a explicat, într-un interviu: "Decizia ANRE care obligă Hidroelectrica să livreze o anumită cantitate de energie pe piaţa reglementată în 2012 nu are şi un preţ stabilit. Nu există o decizie ANRE care să stabilească că societăţii Hidroelectrica i se cuvin 72 de lei/MWh. Cred că acest preţ a rezultat în urma unor calcule empirice. De aceea, Hidroelectrica a acţionat ANRE în instanţă, în luna februarie a acestui an".

Hidroelectrica cere ANRE (reglementatorul pieţei de energie) majorarea de la 72 de lei/MWh, la 125 de lei/MWh şi reducerea cantităţii de la 5,5 TWh la 4 TWh.

Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica, ne-a declarat: "Atacăm modul de distribuire a costurilor în cadrul preţului final al energiei pentru piaţa reglementată. Nu cerem majorarea preţului pentru populaţie. Acest preţ final este de 440 de lei/MWh. Este un preţ destul de mare. Din acest preţ, producţia de energie reprezintă doar 170 de lei/MWh, iar restul sunt taxe pentru transport şi distribuţie. Noi cerem o repartiţie corectă a costurilor în cadrul preţului final".

Administratorul special al Hidroelectrica susţine că nu există certitudine şi vizibilitate asupra modului în care distribuitorii de energie îşi dimensionează necesarul de consum pentru piaţa reglementată. Domnul Vulpescu afirmă: "Din ce în ce mai multe voci susţin că există o concurenţă neloială pe această piaţă. Unii sunt nevoiţi să cumpere energie scumpă de pe piaţa liberă pentru a-şi onora contractele, iar alţii vînd numai la preţ reglementat".

Domnul Vulpescu mai afirmă că sunt mulţi agenţi economici care primesc energie la preţ reglementat deşi legea nu permite acest lucru. Numai companiile care nu-şi pot alege furnizorii de pe piaţa liberă din motive tehnice trebuie să beneficieze de preţul redus al pieţei reglementate, ne-a mai declarat administratorul special al Hidroelectrica.

Forţa majoră, solicitată ieri

Administratorul special al Hidroelectrica a semnat, ieri documentaţiile necesare cererii de instituire a situaţiei de forţă majoră începînd cu 1 august.

Remus Vulpescu a ţinut să menţioneze că forţa majoră se aplică tuturor contractelor încheiate înainte de 1 iulie 2012. Energia scoasă la licitaţie de Hidroelectrica pe pieţele OPCOM nu va fi afectată de forţa majoră, ne-a mai spus domnia sa.

EFT contestă denunţarea contractului cu Hidroelectrica

EFT a contestat, la Tribunalul Bucureşti, pe 24 iulie, denunţarea celor două contracte pe care le avea cu Hidroelectrica.

Potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului, EFT AG şi EFT România sunt reprezentate de Muşat şi Asociaţii. Termenul de judecată este 5 septembrie, aşa cum a anunţat, în exclusivitate, ziarul BURSA ieri dimineaţă.

Remus Vulpescu ne-a declarat că Hidroelectrica nu a primit încă citaţia şi contestaţia formulată de EFT.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a decis denunţarea contractelor cu Euro-PEC, EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Energy Holding pentru că nu au acceptat majorarea de preţ până aproape de nivelul mediei pieţei (190-200 lei/MWh), scurtarea perioadei contractelor şi reducerea cantităţii.

Grupul Alpiq şi Energy Holding au anunţat că analizează atacarea în instanţă a decizei administratorului judiciar.

Domnul Vulpescu susţine că administratorii Hidroelectrica sunt pregătiţi să facă faţă, în instanţă, proceselor ce survin sau vor surveni în urma denunţării contractelor cu "băieţii deştepţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb