Europarlamentarul Renate Weber a susţinut, astăzi, că procurorul general Augustin Lazăr ar trebui să îşi retragă candidatura depusă pentru un nou mandat, având în vedere informaţiile apărute privind activitatea sa până în 1989.
"Este o ruşine pentru România să aibă ca procuror general, la 30 de ani de la căderea comunismului, pe cineva care nu a fost doar simplu procuror în perioada comunistă, pentru că au fost foarte mulţi procurori care aveau de făcut ceea ce e firesc pentru un procuror - să lupte cu criminalitatea, dar în perioada aceea Augustin Lazăr a avut un rol foarte clar în a perpetua regimul îngrozitor de opresiv din România. Prin deciziile pe care le-a luat, ca şef al comisiei care se pronunţa cu privire la eliberarea condiţionată de la Aiud, el a devenit complice al acelui sistem în care oricine îndrăznea să spună ceva împotriva regimului comunist era supus la rele tratamente, chiar la acte tortură, iar dânsul i-a menţinut în această situaţie prin măsuri care erau evident subiective, dincolo de ceea ce legea îi permitea. (...) Dar măcar acum să îşi retragă candidatura depusă, pentru că eu nu mă aştept de la Augustin Lazăr să aibă decenţa să se retragă din funcţie înainte de a-i expira mandatul, ceea ce probabil se întâmplă oricum în câteva zile", a declarat Weber, la Cluj, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Ea a afirmat că este "o enigmă" cum a ajuns Augustin Lazăr procuror general şi cum Raluca Prună a putut să îl numească în funcţie. Renate Weber a adăugat că prin aceste "schelete din dulapul" procurorului general îşi explică acum anumite decizii pe care Lazăr le-a luat de-a lungul timpului, cum ar fi colaborarea cu SRI şi formarea unor echipe mixte.
"Domnul Lazăr, inclusiv când i s-a cerut revocarea de către actualul ministrul Justiţiei, a apelat la formule legale pe care noi le numim în drept abuzul de drept, pentru că ştia bine că nu are nicio şansă în instanţă să atace acea propunere. Este un personaj care, devreme ce a făcut ce a făcut la viaţa dânsului, nu are cum să aibă empatie, decenţă sau bun simţ. Şi eu astfel îmi justific, prin aceste schelete din dulapul domnului Lazăr, de ce a ajuns să semneze el însuşi un protocol cu SRI prin care procurorii deveneau pur şi simplu subordonaţii acestuia, de ce a ajuns să i se pară că sunt normale astfel de situaţii, echipe mixte, adică lucruri inacceptabile într-un stat de drept", a spus europarlamentarul ALDE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2019, 10:33)
I-ar prinde bine să mănânce mai puţin! Strănii cred că românii o duc bine când o văd atât de morbid obeză !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2019, 11:47)
Retragerea candidaturii este prea putin.Demisia de onoare este suficient pentru el.Pentru romani tortionarul trebuie sa-si ceara iertare si poate o va obtine .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Julian în data de 21.04.2019, 22:13)
Dvs stiti definitia a ceea ce inseamna tortionar?