Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, despre nominalizările transmise de premierul Victor Ponta pentru funcţiie de ministru al Culturii şi ministru delegat al Bugetului, că le consideră "nepotrivite", adăugând că îi transmite public premierului Victor Ponta "rugămintea ca, până marţi-miercuri, poate se gândeşte la alte soluţii" privind nominalizările pentru ministerele Culturii şi Bugetului, "care să fie reprezentative pentru Guvernul României".
"Eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că astăzi le-am şi respins. (...) Transmit public rugămintea ca, până marţi-miercuri, poate (prim-ministrul - n.r.) se gândeşte la alte soluţii, care să fie reprezentative pentru Guvernul României", a afirmat Băsescu, adăugând că apelul domniei sale este ca Ponta "să se uite către alţi tineri", din cauză că ar exista riscul să fie "decredibilizată" promovarea tinerilor în Executiv.
"Apelul meu este ca domnul prim-ministru Victor Ponta să se uite către alţi tineri, pentru că avem riscul uriaş să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern", a spus Băsescu, arătând că ar putea fi întrebat de ce nu respinge nominalizările.
"După cum îl cunosc pe prim-ministru, există riscul să facă nominalizări mai proaste. Nu resping propunerile deocamdată. Aştept până marţi-miercuri, pentru că ar exista riscul să am din partea premierului două nominalizări mai catastrofale", a subliniat Băsescu.
Tot ieri, Ponta a anunţat că a transmis Preşedinţiei propunerile pentru numirea Rozaliei Biro în funcţia de ministru al Culturii şi a lui Claudiu Manda ca ministru delegat pentru Buget, adăugând că nu ştie dacă preşedintele este de acord cu respectivele propuneri. Anterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunţase că la 1 august se va retrage din postul de ministru al Culturii şi de vicepremier, urmând să fie înlocuit cu Rozalia Biro, senator UDMR. Postul de ministru deleget pentru Buget, ocupat în prezent de Liviu Voinea, va fi vacantat, pnetru că Voinea urmează să ocupe un post de viceguvernator la Banca Naţională a României (BNR).
• Băsescu: "N-aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copiii bipezi"
Traian Băsescu a declarat ieri, explicând de ce consideră nepotrivită nominalizarea Rozaliei Biro (UDMR) la Ministerul Culturii, că nu ar vrea ca ministrul Culturii din ţara noastră să fie urmărit de "poveştile cu copiii bipezi", care denotă neînţelegerea deplină a limbii române.
"De la dânsa (Rozalia Biro - n.r.) am aflat şi a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi, de asemenea, am aflat tot de la dânsa zilele acestea că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă complicată, de neînţelegere perfectă a limbii române pentru un membru al Guvernului", a afirmat Băsescu.
Oficialul de la Cotroceni a punctat faptul că Ministerul Culturii nu este unul care să aibă foarte mulţi bani, dar este un minister "care lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii din România".
"Iar cultura românească este, zic eu, în proporţie de circa 90% o cultură de limbă română", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a mărturisit că a apreciat miniştri ai UDMR precum Marko Bela sau Kelemen Hunor, ezitarea sa neavând legătură cu faptul că Biro "provine din minoritatea maghiară".
"N-aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînţelegere deplină a limbii române", a subliniat Băsescu, adăugând că Ministerul Culturii i se pare "unul din cele mai sensibile ministere", cu "o puternică şi stabilă componentă de reprezentare a culturii româneşti".
Domnia sa şi-a exprimat speranţa că premierul Victor Ponta va discuta cu UDMR, deoarece Uniunea are foarte mulţi oameni de cultură care "i-ar putea reprezenta cu cinste pe această funcţie".
Traian Băsescu a mai declarat că nu ar fi avut "nicio ezitare" dacă Rozalia Biro ar fi fost nominalizată la Transporturi, deoarece senatorul UDMR este economist şi are experienţă în administraţia locală.
"La Cultură, însă, am ezitări. Îmi închipui dialogul lui Pleşu cu această doamnă sau al lui Liiceanu. Sau al unui sculptor care vrea să facă o statuie ecvestră: e biped sau patruped calul?", s-a întrebat retoric Băsescu.
Senatorul UDMR Rozalia Biro este propunerea premierului Victor Ponta pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii în locul lui Kelemen Hunor, care a anunţat că demisionează din Guvern. În 2010, domnia sa a fost victima unei farse radiofonice, dând dovadă de cunoaştere deficitară a limbii române. Sunată de un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post TV ce urma să facă o emisiune în Oradea "despre copiii bipezi", Biro, în acel moment responsabil cu problemele sociale ale municipalităţii, a confundat bipezii cu cerşetorii şi a acceptat să participe la emisiune. Rozalia Biro l-a asigurat pe realizator că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi" şi că pe străzile din oraş abia dacă pot fi găsiţi "câţiva", datorită faptului că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toţi ceilalţi. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are "niciun biped în familie".
În vârstă de 49 de ani, Rozalia Biro a fost aleasă în 2012 senator într-un colegiu din judeţul Bihor în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară. Doamna Biro, în perioada 2004-2012, a fost viceprimar al municipiului Oradea. Din anul 2007, este preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) din UDMR, fiind aleasă în acel moment în locul avocatului Gyorgy Frunda, iar din 2013 este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a partidului.
Din anul 2012, Biro Rozalia este anchetată de DNA pentru abuz în funcţie, dosarul penal având la origine un raport al ANI din 2010 care a acuzat-o de conflict de interese. Politicianul UDMR este învinuit că, în 2006, când era viceprimar în Oradea şi membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Partium (ce funcţionează pe lângă UDMR Bihor), ar fi aprobat închirierea către această fundaţie a unui imobil din centrul municipiului. Biro a atacat în justiţie hotărârea Agenţiei Naţionale de Integritate şi a cerut anularea raportului. În 2012, a pierdut procesul, motiv pentru care, în prezent, este cercetată într-un dosar încă nefinalizat.
• Băsescu, despre experienţa lui Claudiu Manda: "La Casa Studenţilor Craiova, unde calculul e valoarea biletelor"
În aceeaşi declaraţie de presă de ieri, şeful statului a opinat că deputatul PSD Claudiu Manda nu este potrivit pentru funcţia de ministru al Bugetului, întrucât experienţa cea mai complexă a social-democratului este legată de funcţia de director la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova, unde singurul calcul economic este "valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă".
"Cea mai complexă experienţă a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa de cultură a studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo este valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Or, ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a considerat insuficient argumentul că Manda este membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.
Liderul de la Cotroceni a detaliat: "Justificarea că domnul deputat a funcţionat în Comisia de buget-finanţe nu este un argument. Acolo nu se discută filosofia bugetară, nu se discută priorităţile, acolo se mută cel mult bani de biserică de la un minister pentru comuna nu ştiu care, bani de-un podeţ dincolo, bani pentru zugrăvit o şcoală, asta se face în comisie şi îi rog pe parlamentarii din Comisia de buget-finanţe să mă scuze (nu le desconsider munca), dar una este să ai un buget în faţă şi să spui: < mai mutăm bani de-un podeţ de ici-colo >, şi alta e să analizezi toate sursele de venit ale bugetului statului şi ale bugetului consolidat, să le dispui pe priorităţi în interiorul bugetului şi să atingi obiective de guvernare prin buget. (...) Încerc să-mi imaginez discuţiile cu FMI, UE, BM, cu cei doi miniştri unul lângă altul: doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS şi problema MTO cu sufletul, iar domnul Manda încercând să rezolve problema deficitului bugetar cu experienţa de la Casa de cultură a studenţilor din Craiova. Vă rog să mă credeţi că nu sunt într-o situaţie plăcută şi vă asigur că am făcut toate eforturile să înţeleg logica acestor desemnări făcute de primul ministru"
Şeful statului a mai spus că şi domnia sa a promovat tineri, care, la vârsta la care i-a ajutat să devină miniştri, "erau nişte semne de întrebare, dar nu la Buget, nu la Cultură". Cea mai mare parte dintre ei au confirmat, a opinat Băsescu, dându-le ca exemplu pe Anca Boagiu, Sulfina Barbu şi Elena Udrea.
"Guvernul României nu este o instituţie în care să faci încercări, mai ales când este vorba de Cultură şi Buget. Şi trebuie să te uiţi, mai ales când te referi la Finanţe, care este tandemul de experienţă pe care-l pui în faţa negociatorilor cu UE şi cu FMI. Acei oameni sunt experţi, cunosc la milimetru totul despre resursele financiare ale României. Măcar unul, cel de la Buget, dacă nu însuşi ministrul Finanţelor, să poată susţine o discuţie consistentă", a adăugat Băsescu, adăugând că vrea ca această problemă să fie rezolvată "într-un mod în care să fie o îmbunătăţire a funcţionării Guvernului, şi nu o încercare să vedem dacă fostul director al Casei de Cultură a Studenţilor se pricepe să construiască un buget, înţelege ce-i cu guvernanţa economică, ce-i cu Tratatul fiscal, ce-i cu excedentul de deficit dacă se aplică CAS şamd".
• Ponta îşi menţine propunerile: " Declaraţiile lui Băsescu sunt de cârciumă"
În replică, premierul Victor Ponta a declarat la un post de televiziune că îşi menţine cele două propuneri de miniştri şi că va înainta alte nume doar dacă preşedintele le respinge pe cele actuale, calificând declaraţiile lui Băsescu ca fiind "de cârciumă".
"Declaraţiile de televizor ale preşedintelui Băsescu nu au nicio valoare pentru mine. Nu vreau să intru în acest discurs de cârciumă al domnului Băsescu. Eu mi-am făcut datoria, Băsescu, la Cotroceni sau la Cireşica, poate să comenteze ce vrea", a spus Ponta, opinând că specialiştii lucrează în ministere ca funcţionari, iar miniştrii sunt oameni politici care îşi asumă decizii şi au sprijin pentru aceste decizii, răspunzând politic pentru măsurile adoptate.
La alt canal de televiziune, Ponta a afirmat că a aflat punctul de vedere al Preşedinţiei doar din presă, dar că poziţia lui Băsescu este una "pur politico-neserioasă", adăugând că preşedintele a fost (parafrazându-l pe acesta) "mai catastrofal decât el însuşi, ceea ce nu e uşor".
Victor Ponta a amintit că Guvernul lucrează cu votul Parlamentului, iar preşedintele are doar atribuţia de a verifica propunerile din punct de vedere legal.
"Nu preşedintele pune miniştri", a punctat Ponta, remarcând că, potrivit unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale a României (CCR), şeful statului poate respinge o singură dată propunerea de ministru fără niciun argument legal.
• UDMR menţine nominalizarea Rozaliei Biro
UDMR menţine nominalizarea Rozaliei Biro pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, a transmis, ieri, pentru Mediafax, Biroul de presă al Uniunii.
"UDMR menţine nominalizarea Rozaliei Biro pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii", a anunţat sursa citată.
• Kelemen Hunor: "Nu voi face altă nominalizare pentru ministerul Culturii"
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri pentru Agerpres că Uniunea nu va face altă nominalizare în locul Rozaliei Biro pentru ministerul Culturii şi că aşteaptă decizia preşedintelui în acest sens.
"Nu fac o altă nominalizare. Aştept decizia preşedintelui", a spus Kelemen Hunor, nedorind să comenteze declaraţiile lui Traian Băsescu.
• Presa: Probleme în CV-ul lui Claudiu Manda
Presa a scris ieri despre ceea ce califică drept inadvertenţe în CV-ul deputatului Claudiu Manda pentru funcţia de ministru.
Astfel, preluând opinia senatorului PNL Teodor Atanasiu, potrivit căreia Manda ar fi finul social-democratului Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei), sursele mediatice au remarcat că, în CV-ul publicat de Manda pe Cdep.ro, intervalul 1995-2001 (singura perioadă când politicianul, altminteri bugetar, a lucrat în sectorul privat, ca economist contabil-şef) intră în contradicţie cu anul 1998, când Claudiu Manda a absolvit Institutul de Ştiinţe Economice (ISE) din Craiova. În plus, nici Monitorul Oficial, nici Registrul Comerţului nu consemnează firma Madenin SRL, unde Manda scrie în CV că ar fi activat între 1995 şi 2001. Pe site-ul personal, Claudiu Manda menţionează altă societate unde susţine că a fost director economic: Madexim SRL. O firmă cu acest nume există în Craiova, dar, până la închiderea ediţiei, parlamentarul nu a clarificat situaţia.
• Atanasiu: "PNL îi cere lui Ponta să retragă nominalizarea lui Manda; e finul lui Zgonea"
PNL îi solicită prim-ministrului Victor Ponta să retragă nominalizarea lui Claudiu Manda pentru postul de ministru delegat pentru Buget şi să îşi ceară public scuze, vicepreşedintele partidului, Claudiu Atanasiu, opinând că "este inadmisibil ca în România Guvernul să devină o afacere de familie", informează Agerpres.
Liberalul a declarat: "Încep cu o solicitare pe care PNL o face prim-ministrului Victor Ponta de a-şi retrage nominalizarea lui Claudiu Manda pentru funcţia de ministru al Bugetului şi îi cerem, totodată, să îşi ceară şi scuze pentru această nominalizare. Este inadmisibil ca în România Guvernul să devină o afacere de familie, o afacere între rude. După ce-l avem în marea familie PSD-istă pe vicepremierul Oprea, ministru de Interne şi naş al lui Victor Ponta, după ce-l avem în Guvernul Ponta pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ca văr al premierului Ponta, după ce-l avem în fruntea senatorilor PSD ca lider pe socrul prim-ministrului Ponta, astăzi ni se propune să avem şi un fin al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea".
Atanasiu consideră că "este prea mult pentru un guvern cu atâtea rude" şi că premierul "trebuie să înţeleagă că nu este guvernul familiei lui, ci este vorba de Guvernul României şi că este o batjocură la adresa românilor să propui ca ministrul Bugetului un om fără nicio experienţă profesională în acest domeniu".
Liderul liberal a mai afirmat că "singura tangenţă pe care a avut-o Claudiu Manda cu Ministerul Bugetului este falsul în declaraţiile făcute, potrivit cărora ar fi fost contabil-şef la o firmă înainte de a absolvi facultatea".
• Andreea Paul (PDL): "La Famiglia PSD strangulează bugetul ţării"
Prim-vicepreşedintele PDL şi şefa Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Andreea Paul, a scris ieri pe Facebook că PSD "strangulează bugetul ţării", iar Claudiu Manda a fost, în respectiva comisie, "doar un ilustru politruc anonim".
"La Famiglia PSD strangulează bugetul ţării. Finul lui Valeriu Zgonea va decide cum se cheltuie banii ţării, fiind numit ministru delegat pentru Buget de Victor Ponta. În Comisia de Buget-Finanţe, Claudiu Manda a fost doar un ilustru politruc anonim, a excelat prin absenţă, iar când a participat la lucrările comisiei era fără opinii şi fără niciun fel de expertiză bugetară. Aşadar, implicare zero în dezbaterile de specialitate ale comisiei. Nepotismul PSD-iştilor asfixiază în fiecare zi instituţiile statului şi le destructurează. Incompetenţa rămâne sportul preferat al socialiştilor", este mesajul publicat de politicianul PDL pe pagina personală de Facebook.
1. Respectul fata de români
(mesaj trimis de Un biped român în data de 02.08.2014, 04:23)
Unde va fi respectul față de români, față de cultura românească dacă vom avea un ministru al culturii "bipede" ?
1.1. e modelul Treichl :-) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgin Beast în data de 02.08.2014, 11:39)
abordat imediat la intoarcerea de la Viena unde in cazul in care exista nemultumiri primul finutz al tarii sa fie judecat de marea adunarea nationala :-) Tu esti o exceptie, deoarece majoritatea brutelor sunt patrupede, eu boul virtual esti de parere ca as fi BP :-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Burebista în data de 03.08.2014, 11:54)
Ministrul culturii de la UDMR?
Este ca-n bancul cu vizita lui Ceausescu in secuime: il intampina (printer altii) un soim al patriei, iar Ceausescu il intreaba: Cum te cheama pui de dac?
Raspuns: Pisto